English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.Hardware

 
 
Thread Tools
Old 08 October 2011, 04:49   #1
Mr B
Registered User
 
Join Date: Nov 2005
Location: Sweden
Posts: 749
CF "SD card adapter" as "Harddrive" ?

Whats the chances something like this would work in place of a 4GB CF as a harddrive? Using Brian's "CF slot through the side of my A1200" thingy for my secondary "harddrive" would make this a real easy, not to mention cheap way to transfer stuff to and from the Amiga. I got loads of 2-4GB sd-cards. I'm guessing that for them to work, the adapter must be "dumb" so that the card is simply accessed as hardware, and the card could then be partitioned, and formated on the Amiga, to be used in a regular card-reader for WinUAE. But are these adapters dumb enough, or do they expect some sort of fat partition, and then "translate" that to the CF side of the adapter instead of providing a hardware direct wire, so to speak... (Not sure if i make sense, i know what i want to say, anyone want to get it in Swedish? Since i think Swedish would make even less sense to most of you who read this, please try and guess what i want, and help me out.)
The best would of course be if anyone have tried... But i couldn't find anything in a search.

B!
Mr B is offline  
Old 08 October 2011, 11:20   #2
thomas
Registered User
thomas's Avatar
 
Join Date: Jan 2002
Location: Germany
Posts: 5,737
I don't see a reason why it should not work. The adapter needs to be intelligent, because it needs to translate SD into IDE. CF cards can "speak" IDE by themselves, SD cannot. The specs say the adapter supports IDE UDMA. So basically it should work, but it might fail because the Amiga does not do DMA. I doubt that, though (meaning it think doesn't fail).

One problem could be it's height. It seems like the adapter is a little bit higher than a standard CF card, so it might not fit into every CF-IDE adapter. You need an adapter which supports CF type II.

Storage media is always presented to the computer as mass storage, so there is no special need of "dumbness" for the adapter.
thomas is offline  
Old 08 October 2011, 11:38   #3
Mr B
Registered User
 
Join Date: Nov 2005
Location: Sweden
Posts: 749
It needs to be intelligent enough to present the SD card as a drive, but dumb enough to manage something other then FAT... 'aight, it's fairly cheap i might stick one in a current order, and see how it does, when i get the Indivision thingy Jens still hasn't completed. Meaning i wont report back quite yet, don't hold ya breath everyone.

Thanks Thomas.
B!
Mr B is offline  
Old 11 October 2011, 05:41   #4
Fingerlickin_B
Amiga Nut
Fingerlickin_B's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Belco, Australia
Posts: 2,237
Here is another option that I can verify does work with A600/1200 native IDE: http://www.ebay.com/itm/Secure-Digit...item29fe2192a5

I've tried it myself & it works fine

PZ.
Fingerlickin_B is offline  
Old 13 October 2011, 15:15   #5
fgh
Registered User
 
Join Date: Dec 2010
Location: Norway
Posts: 631
This one works as well, I have several of them. (slightly cheaper than the above alternatives).
I have used them with several 8gb cards on a600 and a1200 onboard IDE
fgh is offline  
Old 13 October 2011, 22:21   #6
Mr B
Registered User
 
Join Date: Nov 2005
Location: Sweden
Posts: 749
@fgh:
For me that's not an option, since i have a CF slot accessible from the outside, not a 44-pin IDE. For someone who went with this instead of Brians (or some other design) CF adapter, this could very well be a great pick.
B!
Mr B is offline  
Old 14 October 2011, 00:54   #7
Supamax
Da Digger :)

Supamax's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Monza, Italy
Posts: 2,536
Quote:
Originally Posted by Fingerlickin_B View Post
Here is another option that I can verify does work with A600/1200 native IDE: http://www.ebay.com/itm/Secure-Digit...item29fe2192a5

I've tried it myself & it works fine

PZ.
I see it has a 40pin interface. Did you use an adapter from 40pin 3.5" to 44pin 2.5" IDE interface in order to connect the SD converter to the Amiga 600/1200?

This adapter would be great in my XBOX (old one, not 360), for replacing the original 8GB 3.5" HDD... it should work, I think...
Supamax is offline  
Old 18 October 2011, 01:18   #8
Fingerlickin_B
Amiga Nut
Fingerlickin_B's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Belco, Australia
Posts: 2,237
Quote:
Originally Posted by Supamax View Post
I see it has a 40pin interface. Did you use an adapter from 40pin 3.5" to 44pin 2.5" IDE interface in order to connect the SD converter to the Amiga 600/1200?

This adapter would be great in my XBOX (old one, not 360), for replacing the original 8GB 3.5" HDD... it should work, I think...
Just a 40-44 pin IDE cable

PZ.
Fingerlickin_B is offline  
Old 18 October 2011, 03:17   #9
Mr B
Registered User
 
Join Date: Nov 2005
Location: Sweden
Posts: 749
Quote:
Originally Posted by Supamax View Post
This adapter would be great in my XBOX (old one, not 360), for replacing the original 8GB 3.5" HDD... it should work, I think...
Not so sure about that really. The Xbox use a S.M.A.R.T. security feature to lock the drive to the XboX. Somehow i doubt that feature is supported by any cardreader.
However, that is a gut feeling, more then anything else.
B!
Mr B is offline  
Old 18 October 2011, 15:43   #10
lost_loven
Registered User
 
Join Date: May 2007
Location: winnipeg
Posts: 358
Quote:
Originally Posted by Fingerlickin_B View Post
Here is another option that I can verify does work with A600/1200 native IDE: http://www.ebay.com/itm/Secure-Digit...item29fe2192a5

I've tried it myself & it works fine

PZ.

I ordered that same card and tried it with my adIDE on my a500, tried a 512mb and a 1 gig card .. no go

lost
lost_loven is offline  
Old 18 October 2011, 16:19   #11
fgh
Registered User
 
Join Date: Dec 2010
Location: Norway
Posts: 631
Quote:
Originally Posted by lost_loven View Post
I ordered that same card and tried it with my adIDE on my a500, tried a 512mb and a 1 gig card .. no go
I speculate that this is due to the IDE driver.

My SD adapter reports as a removable type ATA device (like most but not all CF cards)

a600/1200 ROM resident scsi.device supports both removable and fixed type ATA devices,
but most third party IDE drivers will not accept removable devices, mistaking them for ATAPI devices etc.
(Unless patched, but I doubt anyone made such a patch for adIDE)

An SD adapter that reports as a fixed type ATA device would be great, but I don't know of any.

An alternative that might work on the adIDE is a fixed type CF card.
buying a fixed type CF card is hit and miss, but if you get an 'industrial' type card, they are usually fixed type. (although a bit more expensive)
fgh is offline  
Old 18 October 2011, 20:03   #12
Mr B
Registered User
 
Join Date: Nov 2005
Location: Sweden
Posts: 749
Vesalia tested the card for me, in the way i was intending to use it. They sadly had to tell me it didn't turn out well.
Quote:
With the SD->CF adapter plugged into the CF->IDE adapter, we can see the card
and even partition it, but after a reboot it acts like a non-compatible CF
card ("no disk present in drive XY:").
So, i'm passing. No idea what makes it fail, it should work, i guess.
B!
Mr B is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
"Lincs Amiga User Group aka "LAG" Meeting Confirmed for Sat 2nd of March" rockape News 2 21 February 2013 23:46
"Reminder "Lincs Amiga User Group aka "LAG" Meet Sat 5th of January 2013" rockape News 4 30 January 2013 01:06
CD32 Image-Name-Bug: "...(bla)[!].zip" -> "...(bla)[" / "...[test].zip" -> "...[tes" cfTrio support.WinUAE 8 18 December 2012 17:31
"Lincs Amiga User Group aka "LAG" meet confirmed on Saturday the 5th of January 2013" rockape News 2 06 November 2012 21:16
Problems with "Thespywholovedme", "Flood", "Shinobi" sareks support.Games 12 03 May 2006 15:52

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 03:33.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.07702 seconds with 13 queries