English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.Hardware > Hardware mods

 
 
Thread Tools
Old 30 March 2015, 19:15   #1
kipper2k
Registered User

 
Join Date: Sep 2006
Location: Thunder Bay, Canada
Posts: 3,591
New 1mb chipmem board with RTC for a500+

Hi All,

Just like to show you my new addition to my collection.

it is a 1MB chipmem expansion board for the Amiga 500+, It will allow your A500+ to have 2MB of chipmem. The board has a RTC circuit that can be enabled on your a500+ by placing a solder blob on the a500+ motherboard (JP9 as shown by picture.

The board will work on other Amigas and will show 512K fastmem unless your A500 rev6 has been modded to reflect chipmem instead of fastmem.







Last edited by kipper2k; 30 March 2015 at 19:41.
kipper2k is offline  
AdSense AdSense  
Old 30 March 2015, 19:57   #2
alexh
Thalion Webshrine
alexh's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Oxford
Posts: 11,897
Very nice. You're slowly turning into a major Amiga HW provider.

Trying not to go too far off topic but did you consider an optional GARY adapter so you could use the other 512K on older A500's? Would that be practical?
alexh is offline  
Old 30 March 2015, 20:11   #3
kipper2k
Registered User

 
Join Date: Sep 2006
Location: Thunder Bay, Canada
Posts: 3,591
Quote:
Originally Posted by alexh View Post
Very nice. You're slowly turning into a major Amiga HW provider.

Trying not to go too far off topic but did you consider an optional GARY adapter so you could use the other 512K on older A500's? Would that be practical?
That sounds good Alex, is that the pin 32 mod ? if it could be done i wouldnt mind trying

Last edited by kipper2k; 30 March 2015 at 20:19.
kipper2k is offline  
Old 30 March 2015, 20:28   #4
Jope
-
Jope's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Helsinki / Finland
Age: 37
Posts: 6,316
Send a message via Skype™ to Jope
It's not quite like that..

Yaqube explains it well:
http://eab.abime.net/showpost.php?p=631266&postcount=4

The Gary board needs to sniff out the c00000 accesses and then toggles a circuit on the trapdoor board (a wire goes between them) that selects which bank of RAM gets the CAS from the trapdoor slot. RAS is always shared, _exram should be enabled.
Jope is offline  
Old 31 March 2015, 11:55   #5
Vot
Registered User

 
Join Date: Aug 2012
Location: Australia
Posts: 646
Quote:
Originally Posted by kipper2k View Post
Hi All,

Just like to show you my new addition to my collection.

it is a 1MB chipmem expansion board for the Amiga 500+, It will allow your A500+ to have 2MB of chipmem. The board has a RTC circuit that can be enabled on your a500+ by placing a solder blob on the a500+ motherboard (JP9 as shown by picture.

The board will work on other Amigas and will show 512K fastmem unless your A500 rev6 has been modded to reflect chipmem instead of fastmem.

Nice new addition kipper, did you see my msg before shipping my ide board ? (I saw you printed the label).

If you have a spare plcc i will transfer you some $ for a spare one to use with testing code with the board if you tell me how much it is. No problem if its already shipped i will just grab one off ebay.

In any case great there is a new source for memory expansions. Great work.

Btw is the 4 kickstart switcher off the cards and your only doing production runs of the 2?

Last edited by Jope; 31 March 2015 at 13:12. Reason: Please don't full quote huge images.
Vot is offline  
Old 31 March 2015, 13:17   #6
Hewitson
Registered User
Hewitson's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Melbourne, Australia
Age: 35
Posts: 2,235
Any chance of a 2000 version (without RTC obviously)?
Hewitson is offline  
Old 31 March 2015, 14:41   #7
kipper2k
Registered User

 
Join Date: Sep 2006
Location: Thunder Bay, Canada
Posts: 3,591
Quote:
Originally Posted by Vot View Post
Nice new addition kipper, did you see my msg before shipping my ide board ? (I saw you printed the label).

If you have a spare plcc i will transfer you some $ for a spare one to use with testing code with the board if you tell me how much it is. No problem if its already shipped i will just grab one off ebay.

In any case great there is a new source for memory expansions. Great work.

Btw is the 4 kickstart switcher off the cards and your only doing production runs of the 2?

I had already mailed off all my orders (everyones paid orders have been mailed). Are you going to take a look at the source to try to free up $400000 for AR3 ?

Quote:
Originally Posted by Hewitson View Post
Any chance of a 2000 version (without RTC obviously)?
i can take a look at the a2000, i always got the impression that most people who had the a2000 were rich and had lots of RAM so demand might not be that high. The RTC circuit can still remain, i would imagine there is a jumper to disable the mobo RTC should the need arise due to corrosion etc

Last edited by kipper2k; 31 March 2015 at 15:19.
kipper2k is offline  
Old 31 March 2015, 14:48   #8
Vot
Registered User

 
Join Date: Aug 2012
Location: Australia
Posts: 646
New 1mb chipmem board with RTC for a500+

Quote:
Originally Posted by kipper2k View Post
I had already mailed off all my orders (everyones paid orders have been mailed). Are you going to take a look at the source to try to free up $400000 for AR3 ?

Yep.. I will have crack at it... I'm hoping it will be as easy as disabling the ram access for that memory section with auto config disabled. Then i can try getting the 3 allocation auto config going.

If you can email it (code) to my paypal address that would be great.

Last edited by Vot; 31 March 2015 at 15:07.
Vot is offline  
AdSense AdSense  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Want to make an A500 1mb expansion board kipper2k support.Hardware 22 29 March 2015 17:04
Announcing new K601MB 1mb A600 chipmem board kipper2k Hardware mods 9 17 December 2014 17:04
Adding RTC functionality to A500 expansion Eamoe support.Hardware 6 03 May 2012 18:57
FOR SALE: A500 1MB upgrade and A500+ 1MB upgrade clueless MarketPlace 1 17 March 2010 12:21
ChipMEM and FastMEM on A500 Iznougoud support.Hardware 6 20 June 2008 13:05

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 21:04.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Page generated in 0.24495 seconds with 12 queries