English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > abime.net - Hall Of Light > HOL suggestions and feedback

 
 
Thread Tools
Old 23 April 2020, 10:00   #1
jotd
This cat is no more
jotd's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: FRANCE
Age: 48
Posts: 4,177
add midi/MT32 support

A lot of Sierra games have MT32 support (with a few modifications in data files)

HOL doesn't list those games. Any chance to do that?

Maybe other non-sierra games have MT32 support too.

What I have so far for Sierra games (updated with the missing ones from the video):

CastleOfDrBrain
HoyleVolumeIII
KingsQuest5
KingsQuestEnhanced http://hol.abime.net/2585
LeisureSuitLarry5
LeisureSuitLarryEnhanced
PoliceQuest3
QuestForGlory2
SpaceQuest3
SpaceQuest4
SpaceQuestEnhanced
Leisure Suit Larry 3
Conquests of the Longbow
Mixed up mother Goose

Last edited by jotd; 23 April 2020 at 14:29.
jotd is offline  
Old 23 April 2020, 10:15   #2
Amigajay
Registered User
 
Join Date: Jan 2010
Location: >
Posts: 2,292
Theres a video of 13 Sierra games with support here -

[ Show youtube player ]

As someone in that thread said, Sierra were selling the hardware in the US and were the only company to have a reason to support the device outside the DOS market.
Amigajay is offline  
Old 23 April 2020, 14:24   #3
jotd
This cat is no more
jotd's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: FRANCE
Age: 48
Posts: 4,177
It seems that this video is missing Castle Of Dr Brain

but if I have an old Roland GS midi synth (for instance the JV30), I can't use it to play tunes from my amiga connected with midi?

Nowadays with Munt & winuae it's possible to listen to those games with enhanced audio... well I guess they're even better with ScummVM on native windows, though.

Last edited by jotd; 23 April 2020 at 14:31.
jotd is offline  
Old 24 April 2020, 12:13   #4
AMike
Registered User
AMike's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: near Vienna/Austria
Posts: 244
Space Quest 1 Enhanced also works with the MT32. You have to copy the mt32.drv from another Sierra Game and rename the the file "101.pat" to "1.pat".

Last edited by AMike; 24 April 2020 at 12:39.
AMike is offline  
Old 24 April 2020, 13:29   #5
jotd
This cat is no more
jotd's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: FRANCE
Age: 48
Posts: 4,177
SQEnhanced is already in my list, yes. On request or when I'm doing some work on a game I'm going to update the install and the slave so no renaming is required. Just tick a box when starting whdload slave to enable MT32 (already done for the Hoyle board game)
jotd is offline  
Old 24 April 2020, 14:31   #6
Amigajay
Registered User
 
Join Date: Jan 2010
Location: >
Posts: 2,292
On the wiki page, on the Atari ST compatible games it lists;

The Adventures of Maddog Williams in the Dungeons of Duridian
Codename: ICEMAN
The Colonel's Bequest
Conquests of Camelot: The Search for the Grail
Cruise for a Corpse
Operation Stealth

Might be worth a quick look to see if the Amiga versions supports it too.
Amigajay is offline  
Old 24 April 2020, 14:56   #7
jotd
This cat is no more
jotd's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: FRANCE
Age: 48
Posts: 4,177
would surprise me if 2 delphine games did support it. There aren't any .drv or cfg files in the directories.

Those doesn't seem to support mt32 sounds:

Codename Iceman
Colonels Bequest
Conquest of Camelot

Replacing the driver & copying serial.device doesn't work. MT32 doesn't connect at startup at all. So I doubt very much about the others.

Last edited by jotd; 24 April 2020 at 15:49.
jotd is offline  
Old 24 April 2020, 15:15   #8
AMike
Registered User
AMike's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: near Vienna/Austria
Posts: 244
Quote:
Originally Posted by jotd View Post
SQEnhanced is already in my list, yes. On request or when I'm doing some work on a game I'm going to update the install and the slave so no renaming is required. Just tick a box when starting whdload slave to enable MT32 (already done for the Hoyle board game)
Great - thanks for your work.
AMike is offline  
Old 24 April 2020, 15:56   #9
Retroplay
Lemon Curry ?

Retroplay's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Denmark
Age: 45
Posts: 3,558
All MT32 supported games that I confirmed working with WHDLoad here:
http://grandis.nu/eabsearch/search.p...xclude=&limit=

Btw, excellent work with your new Hoyle 3 slave, MT32 works beautiful with new tool type option.
Retroplay is offline  
Old 24 April 2020, 18:30   #10
jotd
This cat is no more
jotd's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: FRANCE
Age: 48
Posts: 4,177
The grandis list is missing:

Leisure Suit Larry 3
Mixed up mother Goose
and Hoyle 3 too

I'm going to rework some sierra games to add MT32 checkbox (no need to hack) and french/german keyboard too (for games which have a lot of typing). LSL3 has a lot of versions and existing issues for instance. Not sure if I want to update slaves just to add MT32 as a few people would benefit of it on real machines.
jotd is offline  
Old 24 April 2020, 18:47   #11
Retroplay
Lemon Curry ?

Retroplay's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Denmark
Age: 45
Posts: 3,558
Hoyle 3 is there, I didn't tag it MT32 as it use tool type to switch between Paula and MT32.
Not sure about Larry 3 and Mixed up Mother Goose, there don't seem to be a slave for Goose.
I seem to recall I had issues getting Larry 3 to run properly with MT32 way back when.

Ahh, Larry 3 (En-De) v1.000 seem to support it but not v1.039 (SPS 0690)
En-De v1.000 version is unsupported by slave, so no dice.

Last edited by Retroplay; 24 April 2020 at 19:26.
Retroplay is offline  
Old 24 April 2020, 20:16   #12
jotd
This cat is no more
jotd's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: FRANCE
Age: 48
Posts: 4,177
problem is that I don't have a lot of Larry versions. I already have 2 versions (and the disk names & number of disks is an absolute nightmare in this game). If you can share disk images of unsupported versions, I'll support them. And will add the tooltype for MT32 too.
jotd is offline  
Old 24 April 2020, 20:32   #13
Retroplay
Lemon Curry ?

Retroplay's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Denmark
Age: 45
Posts: 3,558
De-En version with MT32 support zoned, not sure if there's any protection or if it's cracked, no mention of it.
Language can be switched in-game to english, default is german

Btw, why did the developers have to add those stupid questions you have to answer before game starts..

Another question I was asked, who starred in Love Story?
Thank goodness IMDb is around.
Retroplay is offline  
Old 24 April 2020, 20:45   #14
jotd
This cat is no more
jotd's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: FRANCE
Age: 48
Posts: 4,177
there are 2 protections in-game. One at a ticket stand, and one in the locker room. Thanks
jotd is offline  
Old 25 April 2020, 08:05   #15
Tweeky
Registered User
 
Join Date: Nov 2006
Location: Germany
Posts: 302
Quote:
Originally Posted by jotd View Post
problem is that I don't have a lot of Larry versions. I already have 2 versions



Larry 3 versions

i have
v1.000 (DE) i sent you images some years ago
v1.027 Box with Sticker 512kb
v1.027 Box with Sticker 1MB, unfortunately Disk 1 is bad
v1.028 written on Disk Label, i can't see difference in files to v1.027
v1.039 from the Larry Triple Pack
Tweeky is offline  
Old 25 April 2020, 09:01   #16
jotd
This cat is no more
jotd's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: FRANCE
Age: 48
Posts: 4,177
very interesting. I'm currently working on the the DE version. v1.027 must have 4 disks and is fully supported. And I have another one which must be v1.039. Is there a way to zone at least the first disks from 027 and 039 so I can identify the ones I have?

Or how to know which version I have?
jotd is offline  
Old 25 April 2020, 10:00   #17
Tweeky
Registered User
 
Join Date: Nov 2006
Location: Germany
Posts: 302
Notes from HOL

At least 3 known versions exist :
- 1.003 (4 disks)
- 1.027 (5 disks)
- 1.039 (5 disks)


i gonna look for my Disks later
Tweeky is offline  
Old 25 April 2020, 10:43   #18
jotd
This cat is no more
jotd's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: FRANCE
Age: 48
Posts: 4,177
Don't worry about the disks. I'm just interested in the "prog" file on first disk. If you can package the "prog" files with the version names that will help me identify the versions.

I think I already support 2 versions (4 and 5 disks) and just missing the german version with 5 disks and MT32 support. Currently working on it. Making good progress: the game boots now. "Just" the protection to remove now.

There's a "language=49" in the configuration file. Removing it doesn't change to english. Anyone knows how to force english? that would be a good option since this is the only version that supports MT32 sound (and it also looks newer)

I may release it without the protection removed right now. Also if someone has savegames at the locker & ticket section for this version please send them! I don't want to play the bloody game again (in german!) to reach the protection bits.

Last edited by jotd; 25 April 2020 at 12:50.
jotd is offline  
Old 25 April 2020, 14:06   #19
Tweeky
Registered User
 
Join Date: Nov 2006
Location: Germany
Posts: 302
Quote:
Originally Posted by jotd View Post
Don't worry about the disks. I'm just interested in the "prog" file on first disk. If you can package the "prog" files with the version names that will help me identify the versions.


There's a "language=49" in the configuration file. Removing it doesn't change to english. Anyone knows how to force english? that would be a good option since this is the only version that supports MT32 sound (and it also looks newer)



i more meant the adf's as the disks itself
Zoned the adf's of Disk 1 different versions, i not see a difference in v1.027 to 1.028




just a wild guess for the language, as 49 is the international phone number for Germany, did you try language=44 or language=1? (44=England, 1=USA)
Tweeky is offline  
Old 25 April 2020, 14:57   #20
jotd
This cat is no more
jotd's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: FRANCE
Age: 48
Posts: 4,177
yep, and it doesn't work. thanks
jotd is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
FS-UAE and midi support? shax71 support.FS-UAE 16 29 December 2019 19:19
Amiga Tracker with MIDI support? 1230/32 Hellrun Amiga scene 21 10 June 2012 03:44
Support for multiport MIDI interfaces garyg request.UAE Wishlist 1 25 May 2011 14:28
Scummvm amiga port with native midi support? Lutz G support.Games 2 07 March 2010 22:10
What was the first Amiga tracker to support external midi instruments Kola Amiga scene 3 09 December 2008 19:20

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 07:24.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.10429 seconds with 14 queries