English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.FS-UAE

 
 
Thread Tools
Old 20 November 2020, 10:44   #1
jaymanu
Registered User

 
Join Date: Nov 2020
Location: paris
Posts: 3
Doubled chars on virtual null modem for battle chess

Hello all
I'm trying to connect 2 instances of fs-uae on ubuntu talk to each other.
Actually, I would like them to play battle chess one against the other via null-modem.
The goal is analyzing the protocol, in the idea of creating an UCI adapter in order to be able to play this retro game with modern chess engines or chess GUIs.


So I'm getting an issue. I set UAE1 to "Modem plays blue" and UAE2 to "Modem plays red". But they won't communicate properly, the moves are not sent, and all received text input is doubled: This game allows to type short messages which are sent and displayed on the remote game. If I type for example "hello", the other side will display "hheelloooo".


I tried different solutions,

- with tcpconnect and 2 tcp ports, linked by fifos

- with socat, raw link between 2 virtual serial ports
- with telnet and a tcp port to a single game


In all those configs, if I type any ASCII text, it will get doubled ("hi" > "hhii") while displayed on the receiving game
Not doubled while emitting, only on receiving side.

Did anyone already experienced such doubling ? I suppose it could explain why the moves are not correctly received. (the moves are sent in binary, not ascii)

Thanks

Last edited by jaymanu; 20 November 2020 at 14:12.
jaymanu is offline  
Old 24 November 2020, 12:08   #2
jaymanu
Registered User

 
Join Date: Nov 2020
Location: paris
Posts: 3
Well, I'm not sure if I understood well the workings of FS UAE serial port.
In amiga side, i do a "newshell aux:"
Well, I'm not sure if I understood well the workings of FS UAE serial port.
In amiga side, i do a "newshell aux:"
Then I see "new shell task" message, but my commands are not executed

Also, while using AZComm amiga tool, i see amiga typing on the PC in real time, but what I type on the PC only appears one line at a time after having pressed enter.
Is that an expected behaviour ? Or do I need to do some additional setting to achieve realtime 2-way serial communication ?

Last edited by jaymanu; 24 November 2020 at 12:33.
jaymanu is offline  
Old 24 November 2020, 15:16   #3
FrodeSolheim
FS-UAE Developer

FrodeSolheim's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: Førde, Norway
Age: 39
Posts: 3,711
Quote:
Originally Posted by jaymanu View Post
... but what I type on the PC only appears one line at a time after having pressed enter.
Is that an expected behaviour ? Or do I need to do some additional setting to achieve realtime 2-way serial communication ?
This is likely not a bug, but an issue due to your terminal/console on the host side buffering data until you press enter (line buffering). You'll need to disable this if you want each key press to be sent immediately. I don't know off the top of my head how to do this, and it also depends on what application you're using to send serial data.
FrodeSolheim is offline  
Old 25 November 2020, 09:27   #4
jaymanu
Registered User

 
Join Date: Nov 2020
Location: paris
Posts: 3
Thanks for the feedback


I'm planning on using Python in order to process the chess moves and translate them to modern UCI protocol.



I believe the character doubling to be an issue with how Battle Chess addresses the serial port input. Because I don't get such doubling with AZComm.


My first step would be to have 2 instances of FS UAE talking to each other. As i actually did back in the days with 2 amigas and a null modem cable.
But this doesn't work unfortunately, so I can't go further right now.


2d step would have been, put some logger in between and analyze the Battle Chess protocol.
I don't know about another chess game providing serial play, at least Chessmasster doesn't.
jaymanu is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Null modem cable Predseda HOL suggestions and feedback 0 04 December 2009 10:41
56k PC modem cable = null modem cable for amiga\PC? Reverend Emi New to Emulation or Amiga scene 6 14 July 2008 08:58
Null Modem Cable TheGaffer New to Emulation or Amiga scene 4 07 May 2008 11:19
Battle Chess II - Chinese Chess genre wrong Fred the Fop HOL suggestions and feedback 1 02 June 2004 15:37
Null Modem Cable Devious Amiga scene 6 25 June 2002 16:07

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 11:52.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.07197 seconds with 13 queries