English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.Hardware

 
 
Thread Tools
Old 24 October 2011, 13:29   #1
naviward
 
Posts: n/a
Vanilla A1200 with a 6GB hard drive, is this safe?

Hi, I have recently bought a replacement A1200 for my old one which developed a graphics problem.

It came with a clean 6GB hard drive preinstalled with Workbench 3.1 (Kickstart 3.0 roms), split into 2 3gb FFS partitions.

Is it safe to use this hard drive? Some places state up to 8gb is safe as long as the partitions are less than 4gb each whereas some say anything over 4gb is dangerous. I don't have a big problem reformating as a 4gb drive in 2 2gb partitions (my old drive was only 500mb) but it'd be good to know if this is needed.
 
Old 24 October 2011, 14:35   #2
thomas
Registered User
thomas's Avatar
 
Join Date: Jan 2002
Location: Germany
Posts: 5,694
If only parts of WB 3.1 / Kick 3.0 are used, then this setup is very dangerous. You should change it to two 2 GB partitions and leave the rest unused. Or just don't use the second 3 GB partition. Saving files to it will corrupt the first partition.

However, with only another file system the entire 6 GB could be used (up to 8 GB).

To use more than 8 GB a new IDE driver is needed additionally.

If you know how to get files from the internet to your Amiga, you can run this to be sure: http://aminet.net/package/disk/misc/check4gb

One thing you can do already now is this:

Open a Shell window (in the System drawer of the boot partition)
Enter info
Find your partitions. The name displayed on the desktop is on the last column. You need the name from the first column.
Enter
version <name from the first column>:

If it outputs a version other than filesystem 40 or 39, then you might be safe.

Example (my partitions are named Workbench and Work, hence I need to check WDH0 and WDH1):

Code:
4> info

Mounted disks:
Unit      Size    Used    Free Full Errs   Status   Name
RAM:      435K     435       0 100%   0  Read/Write Ram Disk
WDH0:      50M   36818   67106  35%   0  Read/Write Workbench
DF0:      No disk present
DF1:      No disk present
WDH1:     447M  180539  736639  20%   0  Read/Write Work

Volumes available:
Ram Disk [Mounted]
Work [Mounted]
Workbench [Mounted]
4> version wdh0:
SmartFilesystem 1.279
4> version wdh1: 
SmartFilesystem 1.279
4>
thomas is offline  
Old 24 October 2011, 15:43   #3
naviward
 
Posts: n/a
Brilliant, thanks for the update, greatly appreciated.

Time to get my old cross dos disk and try out that utility.
 
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Using large hard drive on A1200 christopherpm support.Hardware 6 11 April 2013 13:03
6gb hard drive - some issues clueless support.Hardware 11 29 December 2009 15:53
A1200 vanilla cases! Where Can I get one? ElectroBlaster support.Hardware 8 30 November 2005 23:49
Hard Drive A1200 drusso66 support.Hardware 7 27 July 2004 20:00
Upgrading A1200 Hard drive broken support.Hardware 7 07 November 2002 08:21

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 05:27.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.05533 seconds with 13 queries