English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.Hardware

 
 
Thread Tools
Old 07 November 2019, 00:50   #1
dschallock
Registered User

 
Join Date: Jul 2016
Location: Northern California
Posts: 75
A3000 issues... looking for advice on which components to check

Hello,
I have an Amiga 3000 that is sick.

With 3.1.4 Roms installed and everything else disconnected from the mother board I am sometimes getting the purple screen asking for the floppy but even when it does come up, the graphics start garbling more and more by the moment.
Also. It could be my imagination but it seems like the power supply fan is spinning lower speed than normal. I have test 3 different known good working power supplies all with similar results.

Just looking for suggestions on likely culprits to check.

Thank you!
-Dan
dschallock is offline  
Old 07 November 2019, 03:50   #2
TjLaZer
Registered User
TjLaZer's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Tacoma, WA USA
Age: 47
Posts: 1,467
How is your monitor connected? VGA or RGB? Sometimes the build in flicker fixed develops an issue but the RGB output is fine.
TjLaZer is offline  
Old 07 November 2019, 04:52   #3
r.cade
Registered User
r.cade's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Augusta, Georgia, USA
Posts: 365
Send a message via AIM to r.cade Send a message via MSN to r.cade Send a message via Yahoo to r.cade
What about with stock ROMs? One of my A3000's doesn't work the 3.1.4 AMD EPROMs that are sold, while the other one does (and no it's not ROM tower issue).
r.cade is offline  
Old 07 November 2019, 19:36   #4
dschallock
Registered User

 
Join Date: Jul 2016
Location: Northern California
Posts: 75
Both great suggestions and I thank you for them. Will test and report back.
Thanks!
dschallock is offline  
Old 08 November 2019, 00:17   #5
Wrangler
Registered User

 
Join Date: Sep 2015
Location: London, UK
Posts: 294
I'd want to clean out the power socket with isopropyl alcohol as a first step. The symptoms you describe could be bad power distribution from the socket - the motherboard browns out. It's a common problem with amiga 3000 and 4000 motherboards.
Wrangler is offline  
Old 08 November 2019, 23:47   #6
matt3k
Registered User
 
Join Date: Aug 2018
Location: NY / USA
Posts: 55
If the board took battery damage in its life, look around denise. Could be green in the socket or even the socket going bad. Clean with toothbrush or similar.

Try another denise.

imho, pickup either chucky's or hese's 3000D replacements. It will give you some new life...

Good luck!
matt3k is offline  
Old 09 November 2019, 00:57   #7
idrougge
Registered User
 
Join Date: Sep 2007
Location: Stockholm
Posts: 3,927
The A3000 has four programmable PAL chips which may get bad with age or heat. This can lead to graphics corruption or unreliable chipmem.

They can be replaced by cooler GAL chips programmed with the same contents.
idrougge is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
A1200 mouse movement issues - check my working out SpocksBeer support.Hardware 4 05 January 2019 05:28
A3000. Diagram PCB and components. Franchute13 support.Hardware 30 29 September 2015 04:39
A3000 upgrade advice? klokwirk support.Hardware 19 31 May 2015 02:25
Considering the A3000 your thoughts and advice :) DrF Amiga scene 5 25 October 2007 10:29
A3000 not booting, advice needed AMIGAZ support.Hardware 9 19 February 2005 19:38

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 14:27.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.06561 seconds with 14 queries