English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > New to Emulation or Amiga scene

 
 
Thread Tools
Old 17 September 2020, 17:10   #1
dirkwhoffmann
Dirk Hoffmann
dirkwhoffmann's Avatar
 
Join Date: Jun 2019
Location: Karlsruhe
Posts: 15
Preparing a MSDOS boot disk in ADF format for being used with Amiga Transformer

I tried to use Amiga Transformer (PC Emulator) in UAE and came to the point where I need to insert a MSDOS boot disk. My plan was to create the disk as follows:

1. Create an empty ADF disk (3,5“ DD PC) in UAE
2. „Find“ MSDOS 3.3
3. Use CrossDos (Kick 2.1 or above) to copy all MSDOS files to the PC disk created in step 1
4. Export the disk as ADF
5. Use Amiga Transformer with the newly created disk

I managed to complete 1 and 2, but I am stuck with 3. I tried to install the CrossDos drivers (both in WB 2.1 and WB3.1) by double clicking the PC0 and PC1 icons in the DOSDrivers folder.

According to the docs, a PC0: and PC1: icon should appear next to the DF0: and DF1: icons, but this doesn’t happen. When I double click the app icons again, WB tells me that the drivers are already installed (but still no drive icon is shown). Does anybody know what I am doing wrong?



Or is there an easier way to get a boot disk in ADF format that can be used to run Amiga Transformer?
dirkwhoffmann is offline  
Old 17 September 2020, 23:11   #2
Saghalie
Registered User

Saghalie's Avatar
 
Join Date: Nov 2014
Location: FT Lewis, WA
Posts: 338
Why PC0:??? or PC1:??? are not showing up; the only thing I can
think of is that the CrossDOS installation is not correct.

Also. Did you know that CrossDOS comes with an IBM Emulator? It's called
CrossPC - but I think it only came with v6 of CrossDOS. Been so long I
don't remember.

Hope this helps! Gimme a yell.
Saghalie is offline  
Old 18 September 2020, 08:22   #3
thomas
Registered User
thomas's Avatar
 
Join Date: Jan 2002
Location: Germany
Posts: 6,121
Quote:
Originally Posted by dirkwhoffmann View Post
According to the docs, a PC0: and PC1: icon should appear next to the DF0: and DF1: icons, but this doesn’t happen.
An icon only appears if the disk is readable. For unreadable disks no icon appears.

You can run System/Format by double click and then select PC0 from the list to format the disk.


Quote:
3. Use CrossDos (Kick 2.1 or above) to copy all MSDOS files to the PC disk created in step 1
This won't work. A formatted floppy disk is not bootable. To make it bootable you have to boot MS-DOS and enter SYS A:
But without an MS-DOS boot disk this is not possible.

You should try to find an MS-DOS boot disk in .img format. You can rename it to .adf if you insist on .adf naming.
thomas is online now  
Old 18 September 2020, 21:54   #4
Saghalie
Registered User

Saghalie's Avatar
 
Join Date: Nov 2014
Location: FT Lewis, WA
Posts: 338
Quote:
Originally Posted by thomas View Post
An icon only appears if the disk is readable. For unreadable disks no icon appears.
An icon does appear. If it's unreadable in AmigaDOS and is a MS-DOS type
disk (create-able in WinUAE) then two icons appear: DF0:??? and PC0:NDOS
(vise versa for AmigaDOS).

You can then format the PC0:NDOS disk in MS-DOS Format.
Saghalie is offline  
Old 18 September 2020, 23:46   #5
thomas
Registered User
thomas's Avatar
 
Join Date: Jan 2002
Location: Germany
Posts: 6,121
No, PC0:??? does not appear on WB 3.1 in WinUAE. But PC0 appears in the list if you run Sys:System/Format by double click.
thomas is online now  
Old 19 September 2020, 00:18   #6
Saghalie
Registered User

Saghalie's Avatar
 
Join Date: Nov 2014
Location: FT Lewis, WA
Posts: 338
Quote:
Originally Posted by thomas View Post
No, PC0:??? does not appear on WB 3.1 in WinUAE. But PC0 appears in the list if you run Sys:System/Format by double click.
See image attached.
PC:Unreadable next to Workbench3.1

This shows PC0:Unreadable because it is v3.1.4.1 of AmigaOS.
Before I upgraded it read PC0:???

BTW - I have MSDOS 3.3 if you need it.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Capture.JPG
Views:	51
Size:	54.9 KB
ID:	68914  

Last edited by Saghalie; 19 September 2020 at 00:53.
Saghalie is offline  
Old 19 September 2020, 00:41   #7
Saghalie
Registered User

Saghalie's Avatar
 
Join Date: Nov 2014
Location: FT Lewis, WA
Posts: 338
Quote:
Originally Posted by thomas View Post
No, PC0:??? does not appear on WB 3.1 in WinUAE. But PC0 appears in the list if you run Sys:System/Format by double click.
I see what is going on now. I am using the distribution of CrossDOS (the paid version)
not the version that comes with v3.1.

Sorry for any confusion this may be causing. But if you mount PC0: from a CLI and then
do a format (e.g. Mount PC0: then the command 'format drive pc0: name Empty NOICONS')
it should work out.

See image for what I did with a v3.1 install. This is a "base" install - just the OS nothing else
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Capture.JPG
Views:	56
Size:	82.0 KB
ID:	68915  

Last edited by Saghalie; 19 September 2020 at 00:52.
Saghalie is offline  
Old 10 October 2020, 16:43   #8
hammer
Registered User

 
Join Date: Aug 2020
Location: Australia
Posts: 93
For 68000 CPU and x86 PC emulator, I use PC Task 3.1.
For 68020+ CPU and x86 PC emulator, I use PC Task 4.4.

My A500 Rev 6 has Witcher 508i 50Mhz 68000 + 11 MB fast ram + IDE accel card while A1200 has 8 MB fast ram. I'm waiting for AC68080 accel card.

Click image for larger version

Name:	DOS5 with KS314.png
Views:	32
Size:	112.9 KB
ID:	69195
My WinUAE with A500 and version 3.1.4 KS and Workbench showing MS-DOS 5.0 720KB disk image.

Last edited by hammer; 10 October 2020 at 17:09.
hammer is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Transformer Beta 3.6 ADF dottyflowers support.Apps 2 06 September 2017 10:50
Workbench 3.1 in ADF format (six disk set) Justice support.WinUAE 3 16 December 2015 08:25
Awesome Intro Disk in ADF format Vollldo request.Old Rare Games 22 24 April 2012 18:55
Looking for games in ADF format to record the results on a floppy disk velon request.Old Rare Games 9 06 April 2011 21:13
Looking for AmiTCP 2.x and msdos DD boot disks Smiley request.Apps 3 29 April 2006 22:58

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 18:27.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.13859 seconds with 16 queries