English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.Hardware

 
 
Thread Tools
Old 21 September 2019, 17:48   #1
Richy2000
Registered User

 
Join Date: May 2018
Location: London
Posts: 9
Checkmate A1500 plus case - accelerator issue

I've recently received the new Checkmate A1500 case from the kickstarter and have just started to put my A1200 motherboard in. I discovered to my horror that my GVP accelerator is too wide and won't fit in the case.

I don't really want to spend a fortune on a modern accelerator that does fit. I've looked for some sort of expansion slot adapter that would allow the card to plug in the opposite way but can't see anything online that would do this.

Has anyone seen something that might fit the bill?
Richy2000 is offline  
Old 22 September 2019, 03:26   #2
Magic
Registered User
 
Join Date: Aug 2007
Location: USA
Posts: 271
Which GVP accelerator is it that does not fit?
Magic is offline  
Old 22 September 2019, 15:02   #3
Richy2000
Registered User

 
Join Date: May 2018
Location: London
Posts: 9
It's the GVP A1230 Turbo+ Series II

https://www.bigbookofamigahardware.c...ct.aspx?id=132
Richy2000 is offline  
Old 22 September 2019, 16:07   #4
Daedalus
Registered User

Daedalus's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Dublin, then Glasgow
Posts: 4,191
The A1200 accelerators are a tight fit, but it *should* fit the Checkmate case as other full-sized cards like Blizzards do. Have you tried fitting the accelerator to the motherboard before fitting the motherboard into the case?
Daedalus is offline  
Old 22 September 2019, 17:16   #5
Richy2000
Registered User

 
Join Date: May 2018
Location: London
Posts: 9
Yes, it's just that bit too big. Very annoying!
Richy2000 is offline  
Old 22 September 2019, 19:34   #6
Lord Aga
MI clan prevails
Lord Aga's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Location: Belgrade, Serbia
Posts: 1,044
Can we see a pic of the mobo inside the case?
Lord Aga is offline  
Old 22 September 2019, 19:51   #7
Magic
Registered User
 
Join Date: Aug 2007
Location: USA
Posts: 271
Wow this isn't good. Sorry to hear about that. You could probably sell the GVP and buy an ACA if you really wanted to stick with that case. Anyway good luck.
Magic is offline  
Old 22 September 2019, 20:29   #8
Richy2000
Registered User

 
Join Date: May 2018
Location: London
Posts: 9
I really don't want to sell it if I can get away with it, it's a full 40MHz 68030 with FPU and 32MB of RAM.
I could probably get a small fortune for it on Ebay but I've had the card since the early 90s when I bought it in Silica shop

I've attempted to attach the picture of the board and case below.

Click image for larger version

Name:	Case.jpg
Views:	165
Size:	164.3 KB
ID:	64565
Richy2000 is offline  
Old 23 September 2019, 01:33   #9
grelbfarlk
Registered User

 
Join Date: Dec 2015
Location: USA
Posts: 1,861
That's a real shame. I wonder what other Accelerators don't fit? I guess you can follow the proud tradition of alternative A1200 cases and *cut a hole in your brand new case*.
grelbfarlk is offline  
Old 23 September 2019, 01:56   #10
Magic
Registered User
 
Join Date: Aug 2007
Location: USA
Posts: 271
Does that mean that the Phase 5 1260 and Blizzard PPC cards won't fit either? That is quite an oversight IMO.

You could put the A1200 - GVP in one of the new Kickstart cases and build second system with a different accelerator in the Checkmate case. That way you would have the best of both worlds.

Last edited by Magic; 23 September 2019 at 02:10.
Magic is offline  
Old 23 September 2019, 09:56   #11
Richy2000
Registered User

 
Join Date: May 2018
Location: London
Posts: 9
I thought about that briefly but the case is solid steel and build like a tank!
Richy2000 is offline  
Old 23 September 2019, 10:00   #12
Richy2000
Registered User

 
Join Date: May 2018
Location: London
Posts: 9
Quote:
Originally Posted by Magic View Post
Does that mean that the Phase 5 1260 and Blizzard PPC cards won't fit either? That is quite an oversight IMO.

You could put the A1200 - GVP in one of the new Kickstart cases and build second system with a different accelerator in the Checkmate case. That way you would have the best of both worlds.
As it happens I do have a second uncapped A1200 and also an A500, A500 plus and A600.
I wouldn't know which one to stick in. Also, A1200 accelerators are expensive and hard to come by. A500/A600 ones are relatively cheaper and more common.
Richy2000 is offline  
Old 23 September 2019, 14:52   #13
Daedalus
Registered User

Daedalus's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Dublin, then Glasgow
Posts: 4,191
That must be an unusually long accelerator board - is there any special manoeuvring required to fit it in a standard A1200 case? By the location of the SIMM socket, it certainly looks longer than the Blizzard cards, which are about as long as you can fit in the stock A1200 without additional faff.
Daedalus is offline  
Old 23 September 2019, 16:12   #14
Richy2000
Registered User

 
Join Date: May 2018
Location: London
Posts: 9
Card goes into trapdoor at a slight angle, I push the card onto the expansion connector and then the card is level. The part of the card furthest away from the connector is right up to the edge of the trapdoor bay.

In the example attached, a card (not mine) is in the slot, my GVP card takes up the whole area (the example card and the space in red).


Click image for larger version

Name:	trapdoor.jpg
Views:	91
Size:	694.1 KB
ID:	64575
Richy2000 is offline  
Old 24 September 2019, 09:55   #15
Kaddu.dk
Registered User

 
Join Date: Sep 2019
Location: Vejle, Denmark
Age: 47
Posts: 14
Quote:
Originally Posted by Richy2000 View Post
I really don't want to sell it if I can get away with it, it's a full 40MHz 68030 with FPU and 32MB of RAM.
I would suggest to reach out to Stephen Jones - there might be others out there with a similar problem, so he might have a solution.

I would imagine a backplane similar to the one for ACA500(+) plus a few spacers could solve the problem.

Jan
Kaddu.dk is offline  
Old 24 September 2019, 11:10   #16
Argo
Registered User

 
Join Date: Jun 2019
Location: Ogdensburg
Posts: 7
Damn, I have the same card for my A1200 and am getting a Checkmate 1500+ case, though not for the 1200 It would be a nice option should anything happen to my original A1200 case
Argo is offline  
Old 24 September 2019, 11:35   #17
Richy2000
Registered User

 
Join Date: May 2018
Location: London
Posts: 9
Quote:
Originally Posted by Kaddu.dk View Post
I would suggest to reach out to Stephen Jones - there might be others out there with a similar problem, so he might have a solution.

I would imagine a backplane similar to the one for ACA500(+) plus a few spacers could solve the problem.

Jan
I have indeed reached out to Stephen Jones. He's asked to borrow my card and I will let you all know what happens.
Richy2000 is offline  
Old 24 September 2019, 16:46   #18
Daedalus
Registered User

Daedalus's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Dublin, then Glasgow
Posts: 4,191
Quote:
Originally Posted by Richy2000 View Post
Card goes into trapdoor at a slight angle, I push the card onto the expansion connector and then the card is level. The part of the card furthest away from the connector is right up to the edge of the trapdoor bay.

In the example attached, a card (not mine) is in the slot, my GVP card takes up the whole area (the example card and the space in red).
Yeah, that looks longer than A1200 cards should have been - there's supposed to be a small gap at the end to press it home without leaning on the parts or removing the cover. So the largest a card can be is to fill the bay before it's pushed onto the connector, which is the size of the Blizzard 1230/40/60 boards.

The PPC boards are longer than that IIRC, so they may also have trouble fitting the case.
Daedalus is offline  
Old 24 September 2019, 17:14   #19
lord of time
Registered User

 
Join Date: Mar 2016
Location: wolverhampton
Posts: 110
sell it and put the money towards the new vampire 1200!!!
lord of time is offline  
Old 24 September 2019, 17:53   #20
Richy2000
Registered User

 
Join Date: May 2018
Location: London
Posts: 9
Quote:
Originally Posted by lord of time View Post
sell it and put the money towards the new vampire 1200!!!
I'm too attached to the card and it is really well specced!
The Vampire 1200 is going to cost a small fortune I guess.
Richy2000 is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Checkmate A1500 Plus, A1200, CDTV Keyboard ? JohnD Hardware mods 4 07 February 2019 03:09
Checkmate Digital A1500 plus Kickstarter tech3475 News 41 06 October 2018 10:46
New desktop Amiga case Checkmate 1500 Plus Amigan123 News 3 24 April 2018 20:26
A1500 case add-on for Amiga 500 Hauke Nostalgia & memories 12 24 May 2016 14:41
A1500 - Hard Drive Issue's THX1138 support.Hardware 9 28 November 2002 12:02

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 00:25.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.09135 seconds with 15 queries