English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.Hardware > Hardware mods

 
 
Thread Tools
Old 28 February 2008, 16:42   #1
coze
hastala vista winny vista
coze's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: mt fuji
Age: 40
Posts: 1,333
Send a message via ICQ to coze Send a message via Yahoo to coze
Thumbs up Internal IDE for A500(and possibly 1000/2000)

Hello my dear EAB friends, once again I'm proud to present you a new project This project was done by a finnish dude, I believe he's bluea who asked some gayle emulation questions in this thread, and the guy Alexh mentioned here.

Anyway, he's recently finished his project and announced at amiga.org. I quickly purchased one board from him and my parcel from Suomi arrived today.



I just tried it and I'm glad to say it works great As far as I understand, the board emulates a gayle chip, so you're getting some A600 functionality for your A500. You probably need a kickstart > 37.350 for this board to work (I just tried with 3.1 and 2.04 (37.175) which naturally didn't work.). I installed a fresh 3.1 workbench and installed IDE-FIX. Then mounted a CD-Rom drive as slave and it worked just like on a A600

The only catch with this hardware is it needs to fetch some signals from the expansion slot. It's quite easy really, as signal exist side by side (pins 17 and 19 of expansion slot)



I will invite him to EAB too so we can discuss with him about other projects An internal A500 board with 8 mb fast ram ? Btw, this project also based on a Xilinx CPLD.

Project Page

Gotta love Finland. They gave us WinUAE, Blizkick, Linux, Lordi and now this

Last edited by coze; 28 February 2008 at 16:59.
coze is offline  
AdSense AdSense  
Old 28 February 2008, 16:52   #2
alexh
Thalion Webshrine
alexh's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Oxford
Posts: 12,079
Project Page
alexh is offline  
Old 28 February 2008, 16:59   #3
coze
hastala vista winny vista
coze's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: mt fuji
Age: 40
Posts: 1,333
Send a message via ICQ to coze Send a message via Yahoo to coze
Ooops, yes, thanks for the correction
coze is offline  
Old 28 February 2008, 17:06   #4
frost242
Registered User
 
Join Date: Oct 2007
Location: France, 87
Age: 38
Posts: 95
I've asked if it is possible to get one
I'd love to have an A500 with a HD to get some coding done some day

Btw, it costs 40 € for the board and 5 € for postage in Europe ! Quite cheap compared to ebay.
frost242 is offline  
Old 28 February 2008, 17:07   #5
alexh
Thalion Webshrine
alexh's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Oxford
Posts: 12,079
I wish he had collaborated with Lordv and added 8Mbytes of FastRAM too
alexh is offline  
Old 28 February 2008, 17:45   #6
Zetr0
Ya' like it Retr0?
Zetr0's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: United Kingdom
Age: 43
Posts: 9,768
This is what i am trying to do.... but i sooo need to get some time!!!!

my hope is to engineer this IDE for a CD32

i do have a small cache of the cpld's
Zetr0 is offline  
Old 28 February 2008, 17:53   #7
alexh
Thalion Webshrine
alexh's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Oxford
Posts: 12,079
If you bought one of those CD32WSI Floppy disk's from Analogic you'd have a great platform for developing one. Whip out the RTC board and plug in your own 4Mbyte RAM plus CF board

http://eab.abime.net/showthread.php?t=33303
alexh is offline  
Old 28 February 2008, 18:02   #8
Zetr0
Ya' like it Retr0?
Zetr0's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: United Kingdom
Age: 43
Posts: 9,768
@Alexh

indeed.... this thought has crossed my mind too....

oh the want for time and cash....
Zetr0 is offline  
Old 28 February 2008, 18:10   #9
frost242
Registered User
 
Join Date: Oct 2007
Location: France, 87
Age: 38
Posts: 95
Zetro: I've purchase you one of such boards
frost242 is offline  
Old 28 February 2008, 18:51   #10
Zetr0
Ya' like it Retr0?
Zetr0's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: United Kingdom
Age: 43
Posts: 9,768
LOL,

thank you

let me know how you get on developing it


remember please take lots of pictures, the need for Hardware pr0n you know
Zetr0 is offline  
Old 28 February 2008, 20:26   #11
frost242
Registered User
 
Join Date: Oct 2007
Location: France, 87
Age: 38
Posts: 95
LOL, I'll do !
frost242 is offline  
Old 28 February 2008, 21:56   #12
Jope
-
Jope's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Helsinki / Finland
Age: 37
Posts: 6,678
Hmm, I almost ordered one from Mika when he announced those at the saku board, but then I realised I don't really have a machine to put it in. :-)
Jope is offline  
Old 29 February 2008, 06:38   #13
mrmkl
 
Posts: n/a
Hello.
I'm not the same person as Bluea, who asked about the Gayle specifics, and if you look at the post, he tells his name is Thomas.
I got the information to do the "Gayle emulation" from this russian amiga hack from Aminet: http://aminet.net/search?query=hddmem That project also adds fast ram and rom on an external PCB.
 
Old 26 April 2008, 16:52   #14
frost242
Registered User
 
Join Date: Oct 2007
Location: France, 87
Age: 38
Posts: 95
I've got one too ! Works great !
frost242 is offline  
Old 28 April 2008, 01:15   #15
frost242
Registered User
 
Join Date: Oct 2007
Location: France, 87
Age: 38
Posts: 95
Some photos of my A500 here (french topic)
frost242 is offline  
Old 28 April 2008, 02:15   #16
Zetr0
Ya' like it Retr0?
Zetr0's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: United Kingdom
Age: 43
Posts: 9,768
Clearly Awesome
Zetr0 is offline  
Old 28 April 2008, 07:45   #17
rkauer
I hate potatos and shirts
rkauer's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: Sao Leopoldo / Brazil
Age: 52
Posts: 3,482
Send a message via MSN to rkauer Send a message via Yahoo to rkauer
Awesome!

OK, now I'm "horny". I'll make a board for me too! I have a lot of old IDE HDs surrounding. And 2 A500 and an unexpanded A2000 to start to play.
rkauer is offline  
Old 28 April 2008, 09:19   #18
Zetr0
Ya' like it Retr0?
Zetr0's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: United Kingdom
Age: 43
Posts: 9,768
@rkauer

if you need a couple of CLPD's i have a couple i could send you for your research and testing purposes (i scored a nice load from an ebay job lot) very cheap
Zetr0 is offline  
Old 28 April 2008, 10:30   #19
frost242
Registered User
 
Join Date: Oct 2007
Location: France, 87
Age: 38
Posts: 95
Thanks Zetro

About the CPLD's, which type are them ?
frost242 is offline  
Old 28 April 2008, 12:22   #20
Eclipse
Turpentine
Eclipse's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: Kent, United Kingdom
Posts: 743
This makes me want an A500 now
Eclipse is offline  
AdSense AdSense  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Zeus68k – Accelerator/IDE/RAM for the A500/2000/CDTV and others mr.vince News 806 07 July 2018 16:27
was there ever a PowerPC accelerator for A500 1000 2000? boing_1000 request.Other 6 04 April 2014 07:12
Wanted: 2x internal floppy A500, 1x internal floppy A1000, A500 512kb fastmem high-5 MarketPlace 2 08 January 2010 21:48
Dataflyer 1000 IDE Lumby support.Hardware 1 17 March 2008 04:27
Internal IDE-CF Shrub Amiga scene 25 25 July 2005 14:32

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 23:41.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.09245 seconds with 13 queries