English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.WinUAE

 
 
Thread Tools
Old 21 July 2019, 14:45   #1
DamienD
Global Moderator

DamienD's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: London / Sydney
Age: 42
Posts: 14,513
Fullscreen GUI

Hi Toni,

As discussed in my thread about resizing the GUI / adjusting font sizes; see post #2172.

...I tried setting "Fullscreen GUI" but there are 2 issues:
  • Firstly, setting this doesn't take into account that you have the "boxart" panel enabled:
  • Secondly, if you have the Windows taskbar set normal and not hidden; part of the GUI goes under the taskbar.


Not sure how much trouble it would be, but if the above could be addressed then people could set "Fullscreen GUI" in whatever resolution / font size they desire

Last edited by DamienD; 21 July 2019 at 15:01.
DamienD is offline  
Old 22 July 2019, 09:04   #2
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 44
Posts: 22,933
Will be done.

GUI resizing is currently being partially rewritten to handle high DPI properly, also resize works as expected, no extra size re-adjustments after resize or window reopen etc..
Toni Wilen is online now  
Old 22 July 2019, 10:51   #3
DamienD
Global Moderator

DamienD's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: London / Sydney
Age: 42
Posts: 14,513
Great, thank you Toni
DamienD is offline  
Old 22 July 2019, 21:45   #4
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 44
Posts: 22,933
I am not sure how to implement this.

There is no guarantee box art window is visible at startup which means GUI will fill whole monitor like normally. If box art window opens later, GUI probably should automatically become smaller horizontally.

What if following config closes the box art window. Should GUI become larger again or stay the same?
Toni Wilen is online now  
Old 22 July 2019, 22:59   #5
DamienD
Global Moderator

DamienD's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: London / Sydney
Age: 42
Posts: 14,513
Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
I am not sure how to implement this.

There is no guarantee box art window is visible at startup which means GUI will fill whole monitor like normally. If box art window opens later, GUI probably should automatically become smaller horizontally.
Yeah, understand.

Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
What if following config closes the box art window. Should GUI become larger again or stay the same?
I would say stay the same.

Seriously, I know there are many variables so maybe don't bother.

People will have to resize themselves
DamienD is offline  
Old 24 July 2019, 17:52   #6
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 44
Posts: 22,933
I did bother with it and even added some minor nice to have updates:

- Window title is now config file name (can be also changed to use name stored in config file, if it exists. If really needed.)
- GUI resize/mode change will keep box art window open and it will also resize automatically.
- Full screen GUI autoresizes and leaves space for box art window if any box art config file gets selected.

Warning: still very alpha. Multiple GUI related changes and updates.
Toni Wilen is online now  
Old 24 July 2019, 19:51   #7
DamienD
Global Moderator

DamienD's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: London / Sydney
Age: 42
Posts: 14,513
Hi Toni,

Thank you kindly for taking the time to come up with a solution

Must say, I love this:

Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
- Window title is now config file name (can be also changed to use name stored in config file, if it exists. If really needed.)
Since being home I've been playing around and here are my observations; note that I'm using Windows 7 with a resolution of 1366 x 768 set.


Default:
If somebody starts WinUAE for the first time and then sets the Boxart panel, this is how it looks:




Default then select "Fullscreen GUI":
From under "Miscellaneous", if I now select "Fullscreen GUI" then this is how things look:




BoxArt panel "optimise":
I think most users would want the Boxart panel "images" to take up as much area as possible so that there's minimal empty space.

To do this I had to resize the GUI left first, and then play around with the Boxart panel width until I got everything looking good. Here's the end result:




I then looked in the registry to see if there's any way to work out the GUI size compared with the Boxart panel size.

There are these, noted as decimal to make it easy:

GUISizeX=900
ArtImageWidth=450

So, I don't know if it's possible for you to code something that keeps these ratios for the GUI vs Boxart panel when in fullscreen no matter what resolution?


Obviously we are going to need more people than just myself to test and also give feedback
DamienD is offline  
Old 24 July 2019, 20:23   #8
Anubis
Maj. Voodoo

Anubis's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Raking Woods...
Age: 47
Posts: 2,619
Can screenshots (or box art) be in the same frame as GUI??

Resize list if someone selects to see box art / screenshots.

It would be nice that you can show your screenshots for given game/configuration from screenshots folder.
Anubis is offline  
Old 24 July 2019, 21:04   #9
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 44
Posts: 22,933
Quote:
Originally Posted by DamienD View Post
So, I don't know if it's possible for you to code something that keeps these ratios for the GUI vs Boxart panel when in fullscreen no matter what resolution?
Percentage ratio should work. I'll need to think how to implement it..

Quote:
Originally Posted by Anubis View Post
Can screenshots (or box art) be in the same frame as GUI??
No, it would make GUI code too complex and "front end" like features won't be part of normal UI window. Using separate window for extra stuff was the only acceptable solution.

Quote:
It would be nice that you can show your screenshots for given game/configuration from screenshots folder.
How would WinUAE know which config maps to which screenshot? There is not enough information.
Toni Wilen is online now  
Old 24 July 2019, 21:22   #10
DamienD
Global Moderator

DamienD's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: London / Sydney
Age: 42
Posts: 14,513
Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
Percentage ratio should work. I'll need to think how to implement it..
Cool

To be exact, if I set the following then it's even better:

GUISizeX=897
GUISizeY=719
ArtImageWidth=448




...but I'm being pedantic now; I'm sure a "2:1" / "GUI to Boxart" ratio is suitable.

BTW people, if you want to try out Toni's latest efforts and report back your findings, grab it from the usual place: http://www.winuae.net/files/b/winuae.7z

Last edited by DamienD; 24 July 2019 at 21:57.
DamienD is offline  
Old 24 July 2019, 23:28   #11
Dunny
Registered User

Dunny's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Scunthorpe/United Kingdom
Posts: 1,276
Calculate width of boxart panel first. Both image containers have the same height, so:

picheight = (boxart_clientheight - (3*margin))/2
picwidth = picheight*aspect_ratio_of_image_containers
boxart_clientwidth = (2*margin)+picwidth

Once the clientwidth is sorted, you know the actual window width and subtract that from the desktop width to get the config window's proper width.

...I reckon


Edit: Might also be nice to set the configurations treeview's width so it lines up with the right hand edge of the "Delete" button for neatness.
Dunny is offline  
Old 25 July 2019, 10:25   #12
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 44
Posts: 22,933
ArtImageWidthFS added which can be 10 to 90. Default is 50.
Toni Wilen is online now  
Old Yesterday, 15:10   #13
DamienD
Global Moderator

DamienD's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: London / Sydney
Age: 42
Posts: 14,513
Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
ArtImageWidthFS added which can be 10 to 90. Default is 50.
Hi Toni,

Been playing around with this added feature in your latest beta.

Again, really love this

Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
- Window title is now config file name (can be also changed to use name stored in config file, if it exists. If really needed.)
...but I don't know if setting a default of "50" as an "out of the box" solution is good; it looks like this on my 1366x768 resolution:



Setting a default of "33" i.e. the Boxart panel being one 3rd of the screen is much better and a great starting point IMHO:



Of course we should also try and test the result on a 1920x1080 resolution; can someone please do this as I can only when at work (and not really ideal)?

Edit: note that anyone using my collection for testing will need to do the following:
  • Download the latest beta from http://www.winuae.net/files/b/winuae.7z and extract into "C:\WinUAE".
  • Run "Regedit", navigate to "Computer\HKEY_CURRENT_USER\Software" and totally delete the key "Arabuusimiehet".
  • Start WinUAE and untick "Start in Quickstart mode".
  • Go to "Paths" and tick "Cache Boxart files".
  • Go to "Miscellaneous" and tick "Fullscreen GUI".
  • Quit WinUAE.
  • Run "Regedit" again and navigate to "Computer\HKEY_CURRENT_USER\Software\Arabuusimiehet".
  • Change the entry "ArtImageWidthFS" to be "33" (Decimal).
  • Start WinUAE, capture a screenshot and post in this thread.

Last edited by DamienD; Yesterday at 15:35.
DamienD is offline  
Old Today, 00:55   #14
Dunny
Registered User

Dunny's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Scunthorpe/United Kingdom
Posts: 1,276
Followed the instructions (though had to edit the .ini as I don't use the registry).

Here's the screengrab as requested. Bear in mind that the Fullscreen GUI is ticked, but the UI is not fullscreen when restarting WinUAE - the taskbar is still visible. Unticking and re-ticking the checkbox has no effect other than to close and re-open the UI.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	screenshot_220.png
Views:	8
Size:	703.9 KB
ID:	64143  
Dunny is offline  
Old Today, 01:21   #15
malko
Ex nihilo nihil

malko's Avatar
 
Join Date: Oct 2017
Location: CH
Posts: 1,771
Talking about Fullscreen GUI, here is the parameters for the AspireOne (max resolution 1024x600)
Code:
ArtCache=1
ArtImageCount=3
ArtImageWidth=299
GUIPosFSX=0
GUIPosFSY=0
GUIPosX=0
GUIPosY=0
GUIResize=0
GUISizeX=725
GUISizeY=570
725+299=1024
570 (+30 for the windows menu) = 600
malko is offline  
Old Today, 01:36   #16
DamienD
Global Moderator

DamienD's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: London / Sydney
Age: 42
Posts: 14,513
Quote:
Originally Posted by Dunny View Post
Followed the instructions (though had to edit the .ini as I don't use the registry).

Here's the screengrab as requested. Bear in mind that the Fullscreen GUI is ticked, but the UI is not fullscreen when restarting WinUAE - the taskbar is still visible. Unticking and re-ticking the checkbox has no effect other than to close and re-open the UI.
Thanks for testing Dunny, also proves that "33" [Demical] for "ArtImageWidthFS" on a 1920x1020 resolution is a good starting point.

I must admit though; when I tried a month or so ago on Windows 10, it was similar to your experience and not quite "Full screen".
DamienD is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Menu (Gui) in fullscreen mode Winuae xXFlipXx support.WinUAE 9 13 October 2018 13:18
Kumiko GUI - Amiga Workbench 3.1 GUI for Windows milika Amiga scene 31 18 April 2007 19:16
Fullscreen in WinUAE 1.2? Photon support.WinUAE 4 24 March 2006 08:02
Stuttering FullScreen Bushmaster support.WinUAE 2 05 June 2005 18:34
Fullscreen 720x480? LocalH request.UAE Wishlist 3 05 October 2004 23:28

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 09:02.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.08274 seconds with 16 queries