English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Other Projects > project.CD32 Conversion

 
 
Thread Tools
Old 13 January 2018, 13:26   #1061
jotd
Cat freak
jotd's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: FRANCE
Age: 46
Posts: 2,211
CD32 doesn't work from floppy. CD32 uses the RN code which has a floppy version inside, but that would really be for very specify usage: running whdload games from floppy to have quitkey & joypad controls (for games holding on a floppy so mostly no diskimages). Seriously?
jotd is offline  
AdSense AdSense  
Old 13 January 2018, 15:30   #1062
Retro1234
Bo Bo

Retro1234's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: 5150
Posts: 3,911
Yeah its not really important just curious if anyone did get Large ADFs like Hardfiles working with HxC or Goteck if CD32load would work
Retro1234 is offline  
Old 13 January 2018, 21:42   #1063
jotd
Cat freak
jotd's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: FRANCE
Age: 46
Posts: 2,211
CD32load works on IDE HDDs with FFS or OFS (not PFS, SFS...). I hadn't any success with CF cards even if they're IDE, though, neither on the emulator or real HW.
jotd is offline  
Old 13 January 2018, 22:27   #1064
Retro1234
Bo Bo

Retro1234's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: 5150
Posts: 3,911
I've used it on my 1200 with CF HD.
Retro1234 is offline  
Old 22 January 2018, 13:08   #1065
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 43
Posts: 21,219
Quote:
Originally Posted by jotd View Post
Ok Toni, I created the special slave, will boot my CD32 + RAM + HRTMon tomorrow and will report my findings. If you can add this CIA timer feature, that will be cool, although now with the TerribleFire I can do a lot of things directly on the CD32. That thing rocks!
Any news?
Toni Wilen is online now  
Old 22 January 2018, 20:58   #1066
jotd
Cat freak
jotd's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: FRANCE
Age: 46
Posts: 2,211
I booted without hrtmon, had put a red flash in the interrupt, only flashed 1 time then stopped. I still have to get the value from that interrupt.
jotd is offline  
Old 30 January 2018, 07:43   #1067
earok
Registered User

 
Join Date: Dec 2013
Location: Auckland
Posts: 1,673
I've had a couple of requests for support for the Paul Willingham PSX adapter on releases. I don't know if support is totally broken with CD32Load but at least on the Moonstone and Turrican releases it doesn't appear to work.

I remembered that Project X didn't work for me (original and official CD32 release) with the PSX adapter and did some digging, it seems that Psygore solved it on the slave. http://www.whdload.de/games/ProjectXSE.html (though this could have possibly been just for buttons 1 and 2)

Assuming it's even possible to fix within CD32Load, I know that broader support for the device would be appreciated given there's not many options for CD32 pads out there between painful Boomerangs and expensive second hand Honeybees.

I don't know the ins and outs of the pad very well, but it seems to ignore whether the Amiga expects it to act like a CD32 pad or a Joystick (for instance, from memory - on Rick Dangerous WHDLoad, it'd only work if you configured the adapter in 1 button mode, it didn't work well you configured the adapter in CD32 mode, but a regular CD32 pad would be fine. I'm not sure how it'd behave in CD32Load in either configuration).

I'm tempted to take a look at the problem myself, but I can leave it if someone else wants to. Any thoughts?

Edit: to be clear, I'm aware the PSX adapter likely doesn't confirm to cd32 pad standards, just if there's a way to support it without breaking support for regular pads I think it may be worthwhile

Last edited by earok; 30 January 2018 at 09:06.
earok is offline  
Old 27 February 2018, 10:48   #1068
spudje
Registered User

 
Join Date: Dec 2014
Location: Netherlands
Posts: 787
Quote:
Originally Posted by jotd View Post
CD32load works on IDE HDDs with FFS or OFS (not PFS, SFS...). I hadn't any success with CF cards even if they're IDE, though, neither on the emulator or real HW.
I'm a bit surprised here. I got this working with CD32load version v0.30 and older, from CF (FFS) in both emulation and on real hardware. I now refreshed my setup and updated to CD32load v0.33 and indeed it doesn't seem to work anymore (from CF FFS international mode in emaulation). After running some disc access happens, then screen turns grey and then nothing anymore...

I'll troubleshoot some more, since I simply just replaced the CD32load binary and made sure DISKUNIT=x is still pointing to the correct partition.
spudje is offline  
Old 27 February 2018, 15:29   #1069
jotd
Cat freak
jotd's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: FRANCE
Age: 46
Posts: 2,211
Interesting. I may have broken something, although IDEHD mode is still working in 0.33 and I didn't touch anything in the IDEHD section (since I don't have the source hehe )

That said, since CF is IDE, I don't see why it doesn't work (and I'm confirming: it doesn't work with my CD32 TF CF or from emulation on latest).

That also said, why bother with CD32load when you have CF + fastmem & JST or WHDLoad does the same? JST is now able to take the same options for CD32 pad remap than CD32load and runs more games (AGA, ...) because of fastmem support.
jotd is offline  
Old 27 February 2018, 16:58   #1070
Akira
Registered User

Akira's Avatar
 
Join Date: May 2001
Location: New York
Posts: 19,265
I do have to say that I am confused as to what really happened with CD32Load and what I should do next. You seem to say that we should replace CD32Load with JST. But that only applies if we have an expansion, right?

I still like the idea of the lowest memory consumption/access directly from disc. Maybe I am being a fool trying to use it from HD, yes, but I still like booting compilationCDs, believe it or not.
Akira is offline  
Old 27 February 2018, 20:34   #1071
spudje
Registered User

 
Join Date: Dec 2014
Location: Netherlands
Posts: 787
OK, mmm, so now I can run slaves with JST and do button remap? Did not know it was updated. Does it accept the exact same button remap arguments?
spudje is offline  
Old 07 March 2018, 16:32   #1072
Akira
Registered User

Akira's Avatar
 
Join Date: May 2001
Location: New York
Posts: 19,265
Quote:
Originally Posted by spudje View Post
OK, mmm, so now I can run slaves with JST and do button remap? Did not know it was updated. Does it accept the exact same button remap arguments?
Yeah I want to know this too, because I am tired of running WHDLoad slaves on my CD32 that have no support for the extra buttons of the controller. Most games really ruined by that.
Akira is offline  
Old 07 March 2018, 23:33   #1073
jotd
Cat freak
jotd's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: FRANCE
Age: 46
Posts: 2,211
JST on a fast memory CD32 is theorically better than whdload because you have button remap like CD32load.

But I found that on real hardware (Terrible Fire) the buttons don't work so good. Being discussed in another thread. Toni promised to help on this, but I must run some tests first.
(exact same routine which works 100% fine on CD32load when booting from CD)

note that some whdload slaves natively support CD32 controller. But there are too few of those. and sometimes the extra button support isn't intended to run without keyboard. You still need kb.

(and it's titanic work to adapt all slaves to that, with all game versions AGA/ECS/budget...: ex: Xenon 2 has 6 versions!)

I had plans to work on that during my holidays but couldn't get my hands into it. Fixed mantis bugs on whdload slaves instead... but work be done.
jotd is offline  
Old 13 March 2018, 23:36   #1074
spudje
Registered User

 
Join Date: Dec 2014
Location: Netherlands
Posts: 787
So I'm still figuring out why my new setup doesn't run (with cd32load from CF) and the old one without a problem.

Apparently it's got nothing to do with the newer cd32load 0.33 version, as it shows similar behaviour with earlier versions. There are only 2 differences between the 2 setups:

- Both use sfs with international & ffs checked. But the working one has 512 block size and the none working has 1024 block size.
- The working one has vanilla AmigaOS 3.1
- The none working has the latest BetterWB on top of AmigaOS 3.1, which I assume has newer setpatch and hence newer scsi.device?
spudje is offline  
Old 14 March 2018, 00:56   #1075
Akira
Registered User

Akira's Avatar
 
Join Date: May 2001
Location: New York
Posts: 19,265
Yo that's a good diagnosis spudje.
It could be the scsi.device, and also that is why maybe I had issues trying CD32Load on my setup. I also have an updated scsi.device because my CF is >4GB.
Akira is offline  
Old 14 March 2018, 07:18   #1076
jotd
Cat freak
jotd's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: FRANCE
Age: 46
Posts: 2,211
very good indeed. I think the 1024 block size has something to do with it. The other parts are irrelevant. The HD read routine is fully hardware banging. Doesn't use installed software at all.

this part is clearly stated in the cd32load readme:

Quote:
- The HD loading is limited to OFS/FFS formatted partitions (no PFS), 512 bytes for sector size, on A600/A1200/A4000 internal IDE interface (no SCSI),
also has been tested with an IDE CF card and it works!
I have to find a way to detect that using the OS before running.
jotd is offline  
Old 14 March 2018, 15:03   #1077
Akira
Registered User

Akira's Avatar
 
Join Date: May 2001
Location: New York
Posts: 19,265
Oohh block size, I don't even know what I have!
I still have faith in CD32Load, because eve though I own a TF328, I like making CD compilations for those who don't, and CD32Load is the only option there.

Also I am hoping some day in the future, maybe when we are all just AI in the cloud , it could support CD audio too.
(talking about that, could JST maybe support loading, instead of CD audio, wav/iff files from disk?)
Akira is offline  
Old 15 March 2018, 09:07   #1078
spudje
Registered User

 
Join Date: Dec 2014
Location: Netherlands
Posts: 787
So blocksize it was indeed. Redoing the AmigaOS 3.1 + latest BettwerWB setup on SFS + international FFS with 512 block size got me back in business, also with v0.33. So hope to figure out soon whether more games work from CF with 0.33 than previous version.

While I love all these compilations, my personal concern is simply the required storage room for the CDRs and the lifetime of the laser. That's why I'd love to do as much as possible from CF. But indeed when CDaudio support is there, CDs become more interesting.

Stilll, ideally I wish somebody came up with a CD counterpart for the gotek on which you could simply put ISOs (including audio tracks)
Mmm, somebody has already cooked up something like this. Can't find the real facebook post though https://www.arcade-projects.com/foru...1523#post71523
And another one: https://hackaday.io/project/20774-netpi-ide

Last edited by spudje; 15 March 2018 at 09:31.
spudje is offline  
Old 15 March 2018, 14:56   #1079
Akira
Registered User

Akira's Avatar
 
Join Date: May 2001
Location: New York
Posts: 19,265
Yeah there are many CD drive emulators, but none support the weird standard/format of the CD32 drive :/
Would be great to have a RPi-based CD drive emulator in there!
Akira is offline  
Old 15 March 2018, 16:29   #1080
spudje
Registered User

 
Join Date: Dec 2014
Location: Netherlands
Posts: 787
Isn't it just ATAPI with a custom physical interface?
spudje is offline  
AdSense AdSense  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 16:11.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.11690 seconds with 15 queries