English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Other Projects > project.CD32 Conversion

 
 
Thread Tools
Old 27 March 2016, 00:22   #21
jotd
This cat is no more
jotd's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: FRANCE
Age: 47
Posts: 3,190
New image here, made with ISOCD, no more strange read/boot errors: https://www.dropbox.com/s/zclhpo7vxx...isocd.zip?dl=0

Isolated the games reported as non-working: not in the menu anymore (I'm not saying that ALL games on the menu work perfect, check spreadsheet by all means)

Patrik I have checked layout of CDs using mkisofs+your fixes vs ISOCD and the first entry seems different. binary "0" on MKISOFS side and binary "1" on the other (ISOCD)

PathTable size: 4940
00000-00009(1): (binary 1 vs binary 0)

Could this cause the problems on real HW whereas undetectable on winuae?

Last edited by jotd; 27 March 2016 at 08:06.
jotd is offline  
Old 27 March 2016, 16:00   #22
Akira
Registered User

Akira's Avatar
 
Join Date: May 2001
Location: New York
Posts: 19,265
I am glad that I was right about this being a CD authoring issue. It was too strange!
I'll be happy to test more game with the new image. I'll have to start from zero so I can discard any strangeness created by the bad disc authoring.
Akira is offline  
Old 27 March 2016, 17:31   #23
patrik
Registered User
patrik's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Umeå
Age: 39
Posts: 567
Quote:
Originally Posted by jotd View Post
Patrik I have checked layout of CDs using mkisofs+your fixes vs ISOCD and the first entry seems different. binary "0" on MKISOFS side and binary "1" on the other (ISOCD)

PathTable size: 4940
00000-00009(1): (binary 1 vs binary 0)

Could this cause the problems on real HW whereas undetectable on winuae?
Ok, so the name of the root dir is 0x00 when made with mkisofs and 0x01 when made with ISOCD. Had missed that difference, might be worth looking into. However, it is very strange that it should affect only real hw, feels like a data difference that the hw should not care about. One thing that will affect the hw though is the different order of the files, but that should only make it create make a lot of seeking noises and be slow, unless there it causes some strange bug or timeout or something.

There are also some other minor differences between the Images that could cause different behavior:
- ISOCD creates two identical iso9660 volume descriptors, while mkisofs just creates one, don't know why ISOCD does that
- the TM file cannot be located in the same place as ISOCD actually makes space for it, while with mkisofs plus the syx script it is put in a place where enough room just happened to be left by mkisofs =)
- there are also more parameters apart from the location of the TM file which ISOCD writes. The syx script just writes the TM location. Have not mapped those.

Can take a look tomorrow, I am out in the wilderness right now.

Last edited by patrik; 27 March 2016 at 18:30.
patrik is offline  
Old 28 March 2016, 22:52   #24
patrik
Registered User
patrik's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Umeå
Age: 39
Posts: 567
@jotd:

Found some things regarding the CDFS options in make_cd32_iso.py that were not correct. I have pushed a fixed version of it, please see if it makes any difference.

If it doesn't help, I could try changing the root dir name also even if it is not incorrect to name it 0x00, 0x01 or whatever. What makes it the root dir is that it points to itself as parent.

Btw, what game from the RUGCD should I try if I want to recreate this issue?
patrik is offline  
Old 29 March 2016, 00:02   #25
Akira
Registered User

Akira's Avatar
 
Join Date: May 2001
Location: New York
Posts: 19,265
The whole compilation has issues throughout and they are random. Not the latest one jotd remade with isocd, the old one.
Notably for me it was Cannon Fodder 2 which fucked up more (doing the mental CD grinding shit that scared me to death)

[edit] new compilation made with isocd runs great! It's really fast to boot unlike before too starting to test games from the top again to give proper feedback.

[edit2] unfortunately, Cannon Fodder 2 still doens't work for me, it did that nasty cd head grind after trying to load the first level again. I guess that's not an issue of the compilation then And it isn't random either, I am experiencing it with the same game at the same point every time.
I found the same issue with Mega Lo Mania when trying to play the first isand. If I remember these games correctly there's a very short disk read at that point in the flopy games, almost as if the game parked the head. Could this be something thatneeds to be fixed on the install? Is this a Sensible Software games issue?

Last edited by Akira; 29 March 2016 at 05:07.
Akira is offline  
Old 29 March 2016, 08:18   #26
Akira
Registered User

Akira's Avatar
 
Join Date: May 2001
Location: New York
Posts: 19,265
OK guys, I went through every game in this compilation and wrote my findings on the compatibility sheet.
A LOT of games working great, thanks so much jotd for your fantastic work on this tool!

Maybe it's time to make a second CD with the titles that weren't in this one?
Akira is offline  
Old 10 April 2016, 12:36   #27
jotd
This cat is no more
jotd's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: FRANCE
Age: 47
Posts: 3,190
Hi,

New version here: https://www.dropbox.com/s/yhomsnemvf...RUGCD.zip?dl=0

Grinding still possible (like some official games as I witnessed on official lotus 3) but a lot more things working.

In the menu, there's a description. I have added the 3 categories:

(NW): not working / to re-test
(U): untested
(OK): working

Good news: Global Gladiators / Cool Spot / Twiddy stuff working now.
Bad news: still lockups at start with Z-Out, Elfmania, ... but now I can (anyone can) investigate using debug mode/hrtmon.

Toni, you can use this image if you want to see what's going on with Cool Spot with those special steps:
(if you prefer a specific image let me know, but there you get a great games compilation and games to investigate on in the future )

1) keep LMB clicked during startup: an alternate menu will show up (amigaguide): quit it
2) will install HRTMon on quit
3) go to CoolSpot
4) type "cd32load coolspot.slave d"
5) when screens turns green press "\" or RMB
6) put breakpoints where you see NOP zones (HRTMon/CD32 enter bug workaround)
7) put breakpoints on JMP (A0)
8) continue until reaching slave start (shows "TRAP #0" at the top of hrtmon screen)
9) break around $17B898 (approx, depends on alloc) on JMP $1500.W instruction, continue
10) break on $AE7C (level 6 handler), notice the nice checkered screen shit
11) when reaching $1CEE (move #2000,SR), interrupt is activated. You can then inspect the contents of the CIA/Akiko registers

Runnning CoolSpot with MASKINT6 param allows to skip the problem.

I think the grinding can be investigated on on games like Double Dragon II. Just have HRTMon installed, and interrupt when grinding occurs - I had it during the start scoller (interrupts are on) -, and see what's going on with Psygore/RN code.

Last edited by jotd; 10 April 2016 at 16:00.
jotd is offline  
Old 10 April 2016, 20:57   #28
Akira
Registered User

Akira's Avatar
 
Join Date: May 2001
Location: New York
Posts: 19,265
Time to get testing! Thanks for this new image.
Unfortunately I can't do any of the keyboard stuff, my kipper adapter has a problem with the keyboard controller and I had to remove the chip, it was causing issues with audio and who knows what else. Vampire development has put investigation of that issue on the back burner, it seems
Akira is offline  
Old 10 April 2016, 21:03   #29
jotd
This cat is no more
jotd's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: FRANCE
Age: 47
Posts: 3,190
You don't need the keyboard to play any of the games, except a few that wouldn't accept joypad remap. So you're good to go.
jotd is offline  
Old 11 April 2016, 16:44   #30
Akira
Registered User

Akira's Avatar
 
Join Date: May 2001
Location: New York
Posts: 19,265
No, I meant to do the HRTMon stuff.
Akira is offline  
Old 11 April 2016, 22:36   #31
jotd
This cat is no more
jotd's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: FRANCE
Age: 47
Posts: 3,190
ah yes, it is definitively a problem!
jotd is offline  
Old 23 April 2016, 08:25   #32
jotd
This cat is no more
jotd's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: FRANCE
Age: 47
Posts: 3,190
New version

https://www.dropbox.com/s/yhomsnemvf...RUGCD.zip?dl=0

containing CD32load v0.24

Thanks to Toni, a lot more games work (Elfmania for instance)
jotd is offline  
Old 30 April 2016, 19:40   #33
jotd
This cat is no more
jotd's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: FRANCE
Age: 47
Posts: 3,190
New version

https://www.dropbox.com/s/yhomsnemvf...RUGCD.zip?dl=0

containing CD32load v0.25

Thanks to Toni, even more games work
I have also patched some slaves so keyboard is not needed anymore

Categories:

(NW): not working / to re-test
(U): untested
(W): working but not 100% (gfx flickers, cannot load/save, cannot pause/unpause ...)
(OK): working perfectly with all features

If someone can try Burning Rubber, Second Samurai, Chaos Engine 2 (all AGA games). I think they work on real HW now, but I also think my CD drive is dying: cannot load them to the point where I can play them!

Last edited by jotd; 30 April 2016 at 22:11.
jotd is offline  
Old 01 May 2016, 15:26   #34
Akira
Registered User

Akira's Avatar
 
Join Date: May 2001
Location: New York
Posts: 19,265
I'll give this a try later, jotd! I've been really busy and haven't had time to test any games from the previous RUGCD.
Akira is offline  
Old 01 May 2016, 18:23   #35
jotd
This cat is no more
jotd's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: FRANCE
Age: 47
Posts: 3,190
no problem. I've tested them for ya

The ones that trigger the grinding for sure:

Double Dragon 2
Great Courts 2

stay away from those ones. I'm bravely running them with HRTMon to report the Akiko register values to Toni when it happens.
jotd is offline  
Old 01 May 2016, 21:15   #36
Nobby_UK
Registered User
Nobby_UK's Avatar
 
Join Date: Jul 2013
Location: Liverpool
Posts: 1,126
Still can't get player 1 (PAD) in game
before player 2 (Mouse)

Surprisingly got a Red Screen...
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	RUGCD_003.png
Views:	98
Size:	80.6 KB
ID:	48339   Click image for larger version

Name:	RUGCD_002.png
Views:	99
Size:	29.5 KB
ID:	48340  
Nobby_UK is offline  
Old 01 May 2016, 21:21   #37
jotd
This cat is no more
jotd's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: FRANCE
Age: 47
Posts: 3,190
I just removed latest ISO because CD32load v0.25 has a big problem with cd read. Most games I have tried fail miserably. Sorry about people who burnt the CD (like me!) but it just doesn't work properly.
I have added features in v0.25 which help some games to start, but on the other hand one feature (DMA start/stop) seems to kill proper reading.
I have removed the file from dropbox. Will post another one soon, but will test it a bit first (and will add some more enhancements)

Edit: Gauntlet 2 is tagged as "untested" because I have trouble starting the game using the pad. Are the screenshots from WinUAE or real hardware?
jotd is offline  
Old 01 May 2016, 21:30   #38
Nobby_UK
Registered User
Nobby_UK's Avatar
 
Join Date: Jul 2013
Location: Liverpool
Posts: 1,126
WinUAE

Also 'Ghosts and Goblins' just resets...
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	RUGCD_003.png
Views:	86
Size:	294.5 KB
ID:	48341  
Nobby_UK is offline  
Old 01 May 2016, 21:59   #39
jotd
This cat is no more
jotd's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: FRANCE
Age: 47
Posts: 3,190
GNG was previously working on WinUAE...

WinUAE is not very representative for tests. but thanks!
jotd is offline  
Old 02 May 2016, 19:32   #40
Akira
Registered User

Akira's Avatar
 
Join Date: May 2001
Location: New York
Posts: 19,265
Quote:
Originally Posted by jotd View Post
I just removed latest ISO because CD32load v0.25 has a big problem with cd read. Most games I have tried fail miserably.
Oh no, that sucks. Looking forward to you fixing this issue.
Akira is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 23:49.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.08774 seconds with 13 queries