English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.Apps

 
 
Thread Tools
Old 17 July 2020, 19:15   #1
gurth
Registered User

gurth's Avatar
 
Join Date: Dec 2013
Location: Halifax
Posts: 157
Amiga and HP plotter

Hello any suggestions on what I could use to programmy HP pen plotter with? So far I am using BASIC on 1.3 and the IDE feels like it’s from the 80s

Plotter is on COM1 / RS232.

https://www.reddit.com/r/amiga/comme...plotter_basic/
gurth is offline  
Old 17 July 2020, 22:47   #2
torsti76
Registered User

 
Join Date: May 2018
Location: Germany, Baden-Wuerttemberg
Posts: 186
Quote:
Originally Posted by gurth View Post
Hello any suggestions on what I could use to programmy HP pen plotter with? So far I am using BASIC on 1.3 and the IDE feels like it’s from the 80s



Plotter is on COM1 / RS232.



https://www.reddit.com/r/amiga/comme...plotter_basic/
Hmm, I always liked Kickpascal on the Amiga for all "serious" programming. However, I wouldn't know where to get it nowadays...
torsti76 is offline  
Old 18 July 2020, 02:20   #3
redblade
Zone Friend

redblade's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: Middle Earth
Age: 36
Posts: 1,557
Is it GCode? If it's a terminal product use NComm?

Maybe you can use AREXX?

If you just have a A500 maybe blitz basic 2.1?

IntroCAD had some CAD plotter support I think also with source to the drivers
redblade is offline  
Old 18 July 2020, 11:35   #4
gurth
Registered User

gurth's Avatar
 
Join Date: Dec 2013
Location: Halifax
Posts: 157
It uses a language named HPGL. The commands are like PU (pen up)...

PD100,0,100,100,0,100,0,0; (draw a square)

https://en.wikipedia.org/wiki/HP-GL

Eventually I’d like to write some generative art in code and output via the Amiga + plotter.
gurth is offline  
Old 18 July 2020, 14:07   #5
redblade
Zone Friend

redblade's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: Middle Earth
Age: 36
Posts: 1,557
Fred Fish disks contents If you search for HPGL, it has 5 hits and one of the program comes with source.

Hope that is enough to get you started.
redblade is offline  
Old 18 July 2020, 20:01   #6
gurth
Registered User

gurth's Avatar
 
Join Date: Dec 2013
Location: Halifax
Posts: 157
IntroCAD and ProVector appear to have support - right that is a start.

Thank you.
gurth is offline  
Old 18 July 2020, 23:41   #7
redblade
Zone Friend

redblade's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: Middle Earth
Age: 36
Posts: 1,557
I'm also interested in the RepRap scene so keep me updated with your progress with the plotter. Also what Amiga's do you have access too?

Thanks
redblade is offline  
Old 26 July 2020, 15:49   #8
gurth
Registered User

gurth's Avatar
 
Join Date: Dec 2013
Location: Halifax
Posts: 157
Update from me.

I have purchased a boxed copy of IntroCAD which has arrived with disks and manual - to add to my Amiga shelf. All installed on my Workbench 1.3 setup (A500 in Checkmate 1500 case + ACA500+ + ACA123n 25Mhz 030 + 128mb).

There is an option to use a plotter driver for a HP 7470a (which is an A4 plotter) and a generic HPGL driver. Both work briefly with my HP7475a before throwing an I/O error...

hmm.

There is an option to output directly to a file. I think that is my best bet at the moment, if I can eyeball the HPGL it is sending then I may be able to spot the duff command. I can also move the file to my Mac and send it to the plotter that was to check if it has the same effect. Also I can try an HPGL image viewer programme I have on the Mac.

My second option is to force the error state via the Amiga then query the plotter from my Amiga with a terminal programme to extract the error code, then look that up. Buffer overflow, handshaking etc?

Last edited by gurth; 26 July 2020 at 15:54. Reason: typo
gurth is offline  
Old 26 July 2020, 15:52   #9
gurth
Registered User

gurth's Avatar
 
Join Date: Dec 2013
Location: Halifax
Posts: 157
Example plots from the Amiga that have failed:

IntroCad demo drawing of a Vice (2 different scales)
IntroCAD demo drawing of an Amiga A1000 bottom left.
IntroCAD demo drawing circuit board bottom.

IntroCAD v3.

Click image for larger version

Name:	IMG_4137.JPG
Views:	50
Size:	55.5 KB
ID:	68288
gurth is offline  
Old 27 July 2020, 18:42   #10
gurth
Registered User

gurth's Avatar
 
Join Date: Dec 2013
Location: Halifax
Posts: 157
After a terminal programme for Workbench 1.3?
JRComm seems hell bent on listening for a dial tone / seeking a modem when I want it to skip all of that.
gurth is offline  
Old 27 July 2020, 19:32   #11
Matt_H
Registered User
Matt_H's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: Boston, MA
Posts: 262
I think NComm and Terminus support 1.3.
Matt_H is offline  
Old 29 July 2020, 11:41   #12
redblade
Zone Friend

redblade's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: Middle Earth
Age: 36
Posts: 1,557
Hi.

I'm having trouble finding an online copy of the IntroCAD manual. Would it be possible to scan the scripting and AREXX commands please?

Thanks
redblade is offline  
Old 29 July 2020, 21:31   #13
gurth
Registered User

gurth's Avatar
 
Join Date: Dec 2013
Location: Halifax
Posts: 157
Yes of course. May have to be photos as I do not have a scanner.
gurth is offline  
Old 29 July 2020, 21:56   #14
gurth
Registered User

gurth's Avatar
 
Join Date: Dec 2013
Location: Halifax
Posts: 157
Quote:
Originally Posted by redblade View Post
Hi.

I'm having trouble finding an online copy of the IntroCAD manual. Would it be possible to scan the scripting and AREXX commands please?

Thanks
PM sent - chapter 10 AREXX
gurth is offline  
Old 29 July 2020, 22:04   #15
gurth
Registered User

gurth's Avatar
 
Join Date: Dec 2013
Location: Halifax
Posts: 157
Quote:
Originally Posted by redblade View Post
Hi.

I'm having trouble finding an online copy of the IntroCAD manual. Would it be possible to scan the scripting and AREXX commands please?

Thanks
IntroCAD - Chapter 9 Script Console sent

[was via send email function from eab not a PM]
gurth is offline  
Old 01 August 2020, 18:16   #16
gurth
Registered User

gurth's Avatar
 
Join Date: Dec 2013
Location: Halifax
Posts: 157
I have exported the HPGL output that would be sent to the plotter to a file.

Transferred that file to my Mac an uploaded to an online HPGL viewer - seems to work in a fashion, the image I see kinda resembles what I had on the Amiga at the time.

Struggling to setup Terminus or NComm to function as a pure terminal over RS232 / COM1. Bother appear very "modem" orientated...

I might try sending the same HPGL file to the plotter from my Mac...
gurth is offline  
Old 01 August 2020, 19:34   #17
gurth
Registered User

gurth's Avatar
 
Join Date: Dec 2013
Location: Halifax
Posts: 157
Sent the file from Mac to the plotter. With a little persuading by adding additional "ms" delay between characters / commands (using CoolTerm) it plots without an error.

Click image for larger version

Name:	IMG_4152.JPG
Views:	19
Size:	596.3 KB
ID:	68349

Suggests the HPGL itself is good but an issue between Amiga / IntroCAD and Plotter.
gurth is offline  
Old 01 August 2020, 20:52   #18
gurth
Registered User

gurth's Avatar
 
Join Date: Dec 2013
Location: Halifax
Posts: 157
So. Empty IntroCAD drawing, draw a circle. Plot. Works.

Empty IntroCAD drawing, draw 2 circles. Plot. Works.

Empty IntroCAD drawing, draw 3 circles. Plot. Fails.

I am wondering if this is a communication issue, perhaps with my A500 having a 030 accelerator. I have the serial and plotter both set to 9600 baud but I wonder if I'm firing commands a little to quick for the plotter.

I had to add a delay between commands on the Mac previously.
gurth is offline  
Old 01 August 2020, 21:34   #19
gurth
Registered User

gurth's Avatar
 
Join Date: Dec 2013
Location: Halifax
Posts: 157
Exactly the same behaviour on Workbench 3.1 / Kickstart 3.1.
gurth is offline  
Old 01 August 2020, 23:16   #20
gurth
Registered User

gurth's Avatar
 
Join Date: Dec 2013
Location: Halifax
Posts: 157
Managed it
gurth is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Mathematical curve sketching program with a plotter SID-6581 support.Apps 1 16 October 2019 19:50
MUIPlot - a simple function plotter ALB42 News 4 16 November 2018 17:20
Plotter / Dot Flag pmc Coders. Tutorials 45 19 January 2011 19:02

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 15:16.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.12625 seconds with 14 queries