English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.Hardware

 
 
Thread Tools
Old 09 April 2010, 11:57   #1
edd_jedi
Registered User
edd_jedi's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: London / UK
Posts: 399
CF HD not booting

I've installed a CF 4gb HD into my A1200. Through winuae it boots just fine, but in my Amiga it won't boot, I just get the kickstart screen. I can get it to boot by holding down both mouse buttons when I turn it on and choosing to boot CF0, but I can't get it to autoboot. Any ideas why this might be?
edd_jedi is offline  
Old 09 April 2010, 12:14   #2
fitzsteve
Professional slacker!
fitzsteve's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Kent, UK
Age: 40
Posts: 6,550
Send a message via MSN to fitzsteve
Are you using 3.0 roms by any chance?

An upgrade to 3.1 will increase the delay for HDDs to be detected, this might be the problem.

Steve.
fitzsteve is offline  
Old 09 April 2010, 13:20   #3
FOL
PSPUAE DEV

FOL's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Barry / UK
Age: 42
Posts: 5,753
Send a message via MSN to FOL
Quote:
Originally Posted by edd_jedi View Post
I've installed a CF 4gb HD into my A1200. Through winuae it boots just fine, but in my Amiga it won't boot, I just get the kickstart screen. I can get it to boot by holding down both mouse buttons when I turn it on and choosing to boot CF0, but I can't get it to autoboot. Any ideas why this might be?
Try warm reset, after first turn on.
FOL is offline  
Old 14 April 2010, 14:43   #4
cosmicfrog
The 1 who ribbits
cosmicfrog's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: leek, Staffs, UK
Age: 52
Posts: 3,556
Send a message via MSN to cosmicfrog
is bootable ticked when you partitioned it
cosmicfrog is offline  
Old 14 April 2010, 14:45   #5
edd_jedi
Registered User
edd_jedi's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: London / UK
Posts: 399
Thanks guys, I think it must be the 3.0 quick boot issue, as it boots fine after a warm restart.

Quite like it this way now, I get the cool retro kickstart screen when it turns on and just need to restart to boot WB
edd_jedi is offline  
Old 14 April 2010, 15:41   #6
FOL
PSPUAE DEV

FOL's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Barry / UK
Age: 42
Posts: 5,753
Send a message via MSN to FOL
Quote:
Originally Posted by edd_jedi View Post
Thanks guys, I think it must be the 3.0 quick boot issue, as it boots fine after a warm restart.

Quite like it this way now, I get the cool retro kickstart screen when it turns on and just need to restart to boot WB
Problem lies with CF card.
FOL is offline  
Old 14 April 2010, 15:59   #7
fitzsteve
Professional slacker!
fitzsteve's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Kent, UK
Age: 40
Posts: 6,550
Send a message via MSN to fitzsteve
I recently re tested some CF cards that I couldn't get to work in my old A1200 (had 3.0 roms) they work fine in my A1200/A600 that I have now with 3.1 roms.

If the OP is happy to reboot cool, if not then upgrading the roms is probably a good idea in the long term.

Steve.
fitzsteve is offline  
Old 14 April 2010, 16:28   #8
cosmicfrog
The 1 who ribbits
cosmicfrog's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: leek, Staffs, UK
Age: 52
Posts: 3,556
Send a message via MSN to cosmicfrog
cf card should not need a delay before it is detected
cosmicfrog is offline  
Old 14 April 2010, 16:36   #9
fitzsteve
Professional slacker!
fitzsteve's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Kent, UK
Age: 40
Posts: 6,550
Send a message via MSN to fitzsteve
Quote:
Originally Posted by cosmicfrog View Post
cf card should not need a delay before it is detected
Well I'm not sure what the cause was but I bought 2 x 2gb Verbatim cards (they were cheap clerance items) and they would not even be detected in my A1200 with 3.0 Roms but tested them since with 3.1 roms and they work well =)

Same Mobo, only difference is the Roms.

Steve.
fitzsteve is offline  
Old 14 April 2010, 18:39   #10
cosmicfrog
The 1 who ribbits
cosmicfrog's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: leek, Staffs, UK
Age: 52
Posts: 3,556
Send a message via MSN to cosmicfrog
if it was the delay in the rom or lack off then soft resting would allow them to boot

its nice when an upgrade has unexpected side effects, could be something else in roms apart from bootup delay but as to what I don`t know, but glad they work for you now fitzsteve
cosmicfrog is offline  
Old 30 April 2010, 13:03   #11
Pegsta
 
Posts: n/a
I've got a similar problem (detailed in a similar thread).

I upgraded my roms to 3.1 as suggested and found no difference, if anything it now takes slightly longer to boot the CF card after holding both mouse buttons and then choosing boot.

Until I get round to replacing my A1200's keyboard I can't do a soft reboot using CTRL-A-A as one of the Amiga keys isn't working.

I'm planning to copy off the System partition of the CF card to my PC harddrive as a backup and replace it with my WinUAE install to see if that makes any difference.

Other than that, how do I check whether the partition is marked for boot?

Thanks

Gareth
 
Old 30 April 2010, 13:05   #12
thomas
Registered User
thomas's Avatar
 
Join Date: Jan 2002
Location: Germany
Posts: 6,056
Quote:
and replace it with my WinUAE install to see if that makes any difference.
Contents of the card cannot make a difference if the card is not recognised as such.
thomas is offline  
Old 30 April 2010, 13:11   #13
Pegsta
 
Posts: n/a
Hi Thomas,

The reason I was going to test this method was the card did boot when I first got it (it was pre-installed with OS3.0).

It only stopped auto-booting after I'd started copying some data from old floppy disks to it.

I've since removed a good chunk of data because it was suggested to me that the volume of data on the drive might be stopping it auto-booting.

Thanks

Gareth
 
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Problem booting from HD Hedefar support.WinUAE 14 20 July 2012 00:21
Crash while booting Leandro Jardim support.WinUAE 2 02 July 2012 04:54
WB 3.1 not booting Mike UK New to Emulation or Amiga scene 11 17 February 2007 15:47
Booting jviper New to Emulation or Amiga scene 9 24 March 2006 18:51
booting from cd amifreak support.Hardware 5 20 December 2004 01:57

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 06:52.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.08754 seconds with 15 queries