English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.Games

 
 
Thread Tools
Old 05 July 2018, 09:06   #1
OSH
Registered User

OSH's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Location: Poland
Age: 37
Posts: 115
Civilization AGA German - WHDLOAD corrupt save game files?

Well... I started playing Civ AGA German version under WHDLoad (Emperor level). In the beginning everything worked OK. But approximately on about 1000 BC something went wrong. After ending my turn I saw very weird behaviour. You can see this attached. Moreover, I couldn't build roads, because all squares had railroads (!!!) I didn't developed it yet though. They were not visible, but when I go on this square, I saw "Eisenbahn" (RailRoad). I didn't care and continuing playing. But on about 140 BC game will definitely crash under WHDLOad. I tried to reinstall it (without WHDLoad) and copied save game files, but now I see red GURU after ending my turn on 140 BC. Now I desperately want to repair these save game file because I spent over 6 hours in the night to win this bloody Emperor level...
I played on my CD-32. Attached screenshots and savegame. Can somebody check this?
Attached Files
File Type: zip SS+SG.zip (77.1 KB, 8 views)
OSH is offline  
AdSense AdSense  
Old 05 July 2018, 12:20   #2
daxb
Registered User
 
Join Date: Oct 2009
Location: Germany
Posts: 1,970
You should save more often then only one time in 6 hours. If the file format of save game is known it might be possible to repair it in reasonable time. If not, it would be better to spend another 6 hours to play it again but with more often saves.
daxb is offline  
Old 05 July 2018, 15:21   #3
OSH
Registered User

OSH's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Location: Poland
Age: 37
Posts: 115
No. I saved quite often. Civ saves automatically after each 1000 years, but I saved sometimes after 200 years. I haven't any idea about save game format for Amiga...

Last edited by OSH; 05 July 2018 at 16:02.
OSH is offline  
Old 05 July 2018, 16:17   #4
meynaf
son of 68k
meynaf's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Lyon / France
Age: 45
Posts: 2,902
Civ1's save game format is only partially known. Not enough to repair a damaged save i'm afraid.
The fact it seems to fail at a fixed date such as 1000BC makes me think it might be a poorly cracked version. And if it is the case, things can only become worse as you play...
meynaf is offline  
Old 05 July 2018, 16:26   #5
OSH
Registered User

OSH's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Location: Poland
Age: 37
Posts: 115
Quote:
Originally Posted by meynaf View Post
Civ1's save game format is only partially known. Not enough to repair a damaged save i'm afraid.
The fact it seems to fail at a fixed date such as 1000BC makes me think it might be a poorly cracked version. And if it is the case, things can only become worse as you play...
No, it's definitely not the cracked version. It's an original German version of Civilization AGA, which was found couple years ago on EAB and uploaded in TheZone. But WHDLoad remove copying protection self, so...
OSH is offline  
Old 05 July 2018, 17:15   #6
meynaf
son of 68k
meynaf's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Lyon / France
Age: 45
Posts: 2,902
Normally this game does not need Whdload, it's directly HD installable. If you can get past the protection in the normal way, perhaps you can try this method.
I played Civi (ECS version) many times including emperor level and never had such a problem ; i know a few issues but nothing like this.
Have you successfully played other, easier games with this program ?
meynaf is offline  
Old 05 July 2018, 17:26   #7
daxb
Registered User
 
Join Date: Oct 2009
Location: Germany
Posts: 1,970
Did you tried the original Civ AGA version with/without http://aminet.net/game/patch/CivAGApatch.txt ?
daxb is offline  
Old 05 July 2018, 17:26   #8
OSH
Registered User

OSH's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Location: Poland
Age: 37
Posts: 115
Quote:
Originally Posted by daxb View Post
Did you tried the original Civ AGA version with/without http://aminet.net/game/patch/CivAGApatch.txt ?
No, I'm not sure it will work with German version. Mine is preinstalled with WHDLoad.

Quote:
Originally Posted by meynaf View Post
Normally this game does not need Whdload, it's directly HD installable. If you can get past the protection in the normal way, perhaps you can try this method.
I played Civi (ECS version) many times including emperor level and never had such a problem ; i know a few issues but nothing like this.
Have you successfully played other, easier games with this program ?
No, in the past I played only English version...
OSH is offline  
Old 05 July 2018, 18:16   #9
meynaf
son of 68k
meynaf's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Lyon / France
Age: 45
Posts: 2,902
Quote:
Originally Posted by OSH View Post
No, in the past I played only English version...
Then perhaps you can try an easier, test game, to see if it can be reproduced.
meynaf is offline  
Old 10 July 2018, 00:28   #10
OSH
Registered User

OSH's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Location: Poland
Age: 37
Posts: 115
Quote:
Originally Posted by meynaf View Post
Then perhaps you can try an easier, test game, to see if it can be reproduced.
Well, I will modify my save game about 1000 BC, to see, or this error appears once again...

EDIT - I started new game. I played til 840 BC. Yesterday I loaded save game - the same situation. completely corrupted save game files...
OSH is offline  
Old 10 July 2018, 09:38   #11
meynaf
son of 68k
meynaf's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Lyon / France
Age: 45
Posts: 2,902
Quote:
Originally Posted by OSH View Post
EDIT - I started new game. I played til 840 BC. Yesterday I loaded save game - the same situation. completely corrupted save game files...
So it's the game version you use that's buggy in some way.
It seems the next thing you have to do is to report that problem to whoever did that install.
meynaf is offline  
Old 10 July 2018, 10:19   #12
OSH
Registered User

OSH's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Location: Poland
Age: 37
Posts: 115
Actually, I want to check, these version is really genuine. More years ago somebody uploaded in TheZone! German AGA version. I haven't any access to this version now, but I'm really curious - is the WHDLoad installer issue or the game itself?
OSH is offline  
Old 10 July 2018, 10:51   #13
meynaf
son of 68k
meynaf's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Lyon / France
Age: 45
Posts: 2,902
Quote:
Originally Posted by OSH View Post
Actually, I want to check, these version is really genuine. More years ago somebody uploaded in TheZone! German AGA version. I haven't any access to this version now, but I'm really curious - is the WHDLoad installer issue or the game itself?
Run it directly (without whdload) and you will know.
meynaf is offline  
Old 10 July 2018, 15:45   #14
dlfrsilver
CaptainM68K-SPS France
dlfrsilver's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Melun nearby Paris/France
Age: 41
Posts: 7,488
Send a message via MSN to dlfrsilver
Meynaf, i think this game is maybe checksum protected. Because another guy, a french guy reported some years ago that his saves in civilization had a problem.

this should be investigated.
dlfrsilver is offline  
Old 10 July 2018, 16:31   #15
meynaf
son of 68k
meynaf's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Lyon / France
Age: 45
Posts: 2,902
Quote:
Originally Posted by dlfrsilver View Post
Meynaf, i think this game is maybe checksum protected. Because another guy, a french guy reported some years ago that his saves in civilization had a problem.

this should be investigated.
That's very possible, that's why i suggested to run it without whdload, i.e. unmodified.
meynaf is offline  
Old 10 July 2018, 21:31   #16
OSH
Registered User

OSH's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Location: Poland
Age: 37
Posts: 115
Well, I will! And report back!
OSH is offline  
Old 12 July 2018, 10:36   #17
Hewitson
Registered User
Hewitson's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Melbourne, Australia
Age: 35
Posts: 2,348
Quote:
Originally Posted by OSH View Post
No, it's definitely not the cracked version. It's an original German version of Civilization AGA, which was found couple years ago on EAB and uploaded in TheZone. But WHDLoad remove copying protection self, so...
So, in other words, it's cracked.
Hewitson is offline  
Old 12 July 2018, 10:55   #18
OSH
Registered User

OSH's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Location: Poland
Age: 37
Posts: 115
I installed this version without WHDLoad and I have copy protection question. I saved and after loading everything is ok (for now)...
And German AGA version can be patched too to avoid screen fading!

Last edited by OSH; 12 July 2018 at 15:15.
OSH is offline  
AdSense AdSense  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Eye of the beholder 2 corrupt all save slots Vaninna support.Games 23 06 February 2018 23:46
Civilization AGA WHDLoad Rod_cl support.Games 35 22 February 2017 13:38
Captain Blood save not working & corrupt gfx ED-209 project.WHDLoad 4 12 January 2016 03:57
Save game files Gotek vs DF1 daznic support.Hardware 1 05 December 2015 11:56
Civilization AGA German tero request.Old Rare Games 71 02 June 2012 22:21

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 01:26.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.08645 seconds with 16 queries