English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.Hardware

 
 
Thread Tools
Old 22 March 2020, 20:07   #1
c0dehunter
Registered User
 
Join Date: Apr 2011
Location: USA
Posts: 248
Multiple External Floppy Disks: DF1, DF2, etc. How do I...

1) ...Daisy chain (if that is correct term) together?

2) Also, possible to daisy-chain a real external floppy drive, and a GoTek drive?

for my GoTek, I am using this external drive adapter:
https://www.ebay.com/itm/Gotek-Flopp....c100167.m2940


Thanks!
c0dehunter is offline  
Old 22 March 2020, 20:20   #2
torsti76
Registered User

 
Join Date: May 2018
Location: Germany, Baden-Wuerttemberg
Posts: 148
1) Yes. An external Amiga drive has a cable to connect to the Amiga or the drive "before" it in the chain AND a socket for the next drive in the chain. Up to three external drives can be chained together.

2) Yes, BUT: Since the adapter has no socket for the next drive, the Gotek can only be the last drive in the chain. AND, for the FlashFloppy firmware you have to set interface = amiga in FF.CFG for this to work. Read the FlashFloppy documentation for more info.
torsti76 is offline  
Old 22 March 2020, 22:56   #3
c0dehunter
Registered User
 
Join Date: Apr 2011
Location: USA
Posts: 248
Thanks for the response. OK, I have these two files on the root of my USB flash stick:

AUTOBOOT.HFE

and

HXCSDFE.CFG

I tired to edit HXCSDFE.CFG, with Windows Notepad, but when it opens the file, the contents look like gibberish.

Please help!
c0dehunter is offline  
Old 22 March 2020, 23:02   #4
torsti76
Registered User

 
Join Date: May 2018
Location: Germany, Baden-Wuerttemberg
Posts: 148
That means your Gotek runs with the original HXC firmware. I don't know if this will work externally.

Take a look at https://github.com/keirf/FlashFloppy

That's an alternative firmware for the Gotek with excellent documentation. Have a look at the wiki on the above page. There's a comprehensive guide on how to install FlashFloppy on the Gotek.
FlashFloppy uses the FF.CFG I mentioned in my last post.
torsti76 is offline  
Old 22 March 2020, 23:19   #5
c0dehunter
Registered User
 
Join Date: Apr 2011
Location: USA
Posts: 248
Quote:
Originally Posted by torsti76 View Post
That means your Gotek runs with the original HXC firmware.

I beg to differ, as the eBay seller that I bought this GoTek from, clearly states that it has:

Flash Floppy 2.13 firmware

https://www.ebay.com/itm/Gotek-For-A...72.m2749.l2649












c0dehunter is offline  
Old 22 March 2020, 23:27   #6
torsti76
Registered User

 
Join Date: May 2018
Location: Germany, Baden-Wuerttemberg
Posts: 148
Well, then read the Wiki and follow instructions on how to create a FF.CFG

Also, while at it, update to FlashFloppy 2.14.
torsti76 is offline  
Old 22 March 2020, 23:33   #7
c0dehunter
Registered User
 
Join Date: Apr 2011
Location: USA
Posts: 248
Thank you, all I can find on FlashFloppy is this link, which does not have any documentation that I can use:


https://github.com/keirf/FlashFloppy
c0dehunter is offline  
Old 22 March 2020, 23:35   #8
torsti76
Registered User

 
Join Date: May 2018
Location: Germany, Baden-Wuerttemberg
Posts: 148
How about this https://github.com/keirf/FlashFloppy/wiki
torsti76 is offline  
Old 22 March 2020, 23:42   #9
c0dehunter
Registered User
 
Join Date: Apr 2011
Location: USA
Posts: 248
Thanks! Do I extract the entire content of the flashfloppy-v2.14.zip onto my USB stick?


How do I install / "flash" GoTek firmware?


Thanks!
c0dehunter is offline  
Old 22 March 2020, 23:46   #10
torsti76
Registered User

 
Join Date: May 2018
Location: Germany, Baden-Wuerttemberg
Posts: 148
Please read the Wiki, it's all there. I am far away from my Amigas at the moment and would have to read that, too.
torsti76 is offline  
Old 22 March 2020, 23:47   #11
c0dehunter
Registered User
 
Join Date: Apr 2011
Location: USA
Posts: 248
Thank you!

Here is HOW:

FlashFloppy Firmware Update
If you have previously flashed the full firmware, you can make future updates via USB stick.
When instructed to press both buttons, press Prev and Next. You may alternatively press Select, or the rotary encoder, if you have them.

Remove all old *.upd files from the root of the USB stick.

Copy the *.upd file from the root of the release archive to the root of the USB stick.

Insert the USB stick into the Gotek and power on with both buttons pressed.

You should now be in the bootloader (display shows "UPD" or "FF Update Flash").

Release both buttons.

The latest firmware will be programmed and the Gotek will reboot into it.

Success!

Last edited by c0dehunter; 23 March 2020 at 00:03.
c0dehunter is offline  
Old 23 March 2020, 17:48   #12
c0dehunter
Registered User
 
Join Date: Apr 2011
Location: USA
Posts: 248
OK, I have managed to find the link that describes the FF.CFG file:

https://github.com/keirf/FlashFloppy...iguration-File

The sample FF.CGF file provided in the .zip file, mentions this:

##
## DRIVE EMULATION


# Floppy-drive interface mode

# shugart: P2=DSKCHG, P34=RDY

# ibmpc: P2=unused, P34=DSKCHG

# ibmpc-hdout: P2=HD_OUT, P34=DSKCHG (not generally needed: prefer 'ibmpc')

# akai-s950: P2=HD_OUT, P34=RDY (Akai S950)

# amiga: P2=DSKCHG, P34=DRIVE_ID (not generally needed: prefer 'shugart')

# jc: JC closed: ibmpc, JC open: shugart


So you are saying that I simply edit the FF.CFG file, and change the existing values from interface = jc to interface = amiga

Thanks!

Last edited by c0dehunter; 23 March 2020 at 17:57.
c0dehunter is offline  
Old 23 March 2020, 18:40   #13
c0dehunter
Registered User
 
Join Date: Apr 2011
Location: USA
Posts: 248
Quote:
Originally Posted by demolition View Post
My guess is that it selects what kind of floppy drive you are connecting (Amiga or PC interface). For FF/HxC, use the Amiga setting (FF defaults to this when using Amiga floppy images).
Unbelievable! I just checked his eBay posting, and the jumpers in his picture, they are all set to AM! (as opposed to mine, which when shipped to me, where all set to PC instead!)

I have loaded it to my Flickr account:

https://flic.kr/p/2iH4qxn

Let me move these jumpers to AM position, and test, I hope it works!

UPDATE:

Ok, A500 boots externally from GoTek, and I see the FloppyFlash screen, but I get an error:

Error: writesector -> failure while seeking the track 00!


Now this error message only appears when I boot to AUTOBOOT (on the USB Flash stick), if I press the next button on GoTek and select another .ADF image (game/demo), it load it just fine.

The thing is that I NEED to be able to boot in AUTOBOOT, in order to add .ADF images to the USB stick, etc.

Any help/suggestions would be greatly appreciated!

Last edited by c0dehunter; 23 March 2020 at 19:14.
c0dehunter is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
External PC USB Floppy -> Amiga df1: - Is it possible? appiah4 Hardware mods 2 30 May 2015 12:47
İnternal Amiga df1 Floppy or df2 - df3 Emrez Hardware mods 0 21 April 2009 13:17
External floppy drive not working, comes up as DF2 when should be DF1 Hewitson support.Hardware 6 16 December 2007 03:57
problem with external floppy drive DF1: NEC. mrodfr support.Hardware 4 08 January 2006 15:01
A4030 Rev B External Floppy DF1: ??? Tony Landais support.Hardware 0 25 December 2003 15:42

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 23:55.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.08166 seconds with 15 queries