English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.WinUAE

 
 
Thread Tools
Old 11 August 2018, 11:58   #41
superfrog
Registered User

 
Join Date: Jun 2015
Location: San Francisco, USA
Posts: 94
Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
I checked. This is actually unimplemented feature because I didn't want to add 3rd floppy drive type. 5.25" 40 track only (old BIOS that does not know that 80 track exist and can read 40 track by double stepping), 5.25" 80 track (single step = 80, double step = 40), 3.5" 80 track.

Okay fair enough. I'll be sure to set drive type appropriately for the type of image I'm using.
superfrog is offline  
Old 11 August 2018, 12:12   #42
superfrog
Registered User

 
Join Date: Jun 2015
Location: San Francisco, USA
Posts: 94
Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
Confirmed NOT happening with pre-PCem version? This is very important! Also I really recommend properly installing bridgeboard software. It is not meant to be used from install disk.

EDIT2: Did you actually use bridgeboard previously? Using this version to learn it is bad idea and it will annoy me if something you think something is a bug or not working but is actually working as designed.. This is why comparing with previous official version is very very important.

EDIT: Do you really have latest winuae.7z? Date is too old.

These are issues I confirmed did not exist in the latest stable version (4.0.1) I know BB software works best when installed, but in previous versions I have been able to use BB Install floppy for rudimentary boot up test and it works fine. And if I remember correctly, it even says in the BB printed manual that booting the floppy and opening the PC window can be used as a quick test to ensure the board is properly recognized. Not recommended for day-to-day use though.


I have used the BB emulation extensively in previous stable versions, so I am not just learning for the first time here. I am quite familiar with expected behavior other than that pertaining to sound output. Though I must confess I have no experience with real BB hardware.


I just got the latest .7z and will test more with it. But please do take me seriously when I say I did run into new problems with keypad behavior and having to open PC Color window to get video output even with default video set to Mono.
superfrog is offline  
Old 11 August 2018, 12:26   #43
AMIGASYSTEM
Registered User
AMIGASYSTEM's Avatar
 
Join Date: Aug 2014
Location: Brindisi (Italy)
Posts: 3,541
PC Speaker Test -> Intro Game Xenon2

Last edited by AMIGASYSTEM; 13 August 2018 at 11:34.
AMIGASYSTEM is offline  
Old 11 August 2018, 14:15   #44
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 43
Posts: 21,888
Keyboard should work now in BIOS (Keyboard controller sent extra identifier bytes that probably caused BIOS to assume some other type of keyboard was connected)
Toni Wilen is online now  
Old 11 August 2018, 15:26   #45
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 43
Posts: 21,888
XTIDE in A2286+ fixed.
Toni Wilen is online now  
Old 11 August 2018, 16:19   #46
AnnaWu
Registered User
AnnaWu's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Location: Germany
Posts: 560
Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
XTIDE in A2286+ fixed.
Thanks a lot, Toni. It is working now in A2386SX too.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	A2386SX VGA Universal.png
Views:	93
Size:	14.8 KB
ID:	59204  
AnnaWu is offline  
Old 11 August 2018, 16:34   #47
AnnaWu
Registered User
AnnaWu's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Location: Germany
Posts: 560
I still have problems to run the model Sound Blaster 16.
After the installation of the driver disk for DOS/Windows.
The patched autoexec.bat*/config.sys** is not working on Windows 3.11

*
SET SOUND=C:\SB16
SET BLASTER=A220 I5 D1 H5 P330 T6
SET MIDI=SYNTH:1 MAP:E
C:\SB16\DIAGNOSE /S
C:\SB16\MIXERSET /P /Q

-
**
DEVICE=C:\SB16\DRV\CSP.SYS /UNIT=0 /BLASTER=A:220

P.S
PC-Speaker and SB16 driver for Windows 3.x - Bridgeboard > The Zone!

Last edited by AnnaWu; 11 August 2018 at 16:42.
AnnaWu is offline  
Old 11 August 2018, 16:51   #48
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 43
Posts: 21,888
You are skipping test steps. First it needs to be proven to work in DOS!
Toni Wilen is online now  
Old 11 August 2018, 17:46   #49
AMIGASYSTEM
Registered User
AMIGASYSTEM's Avatar
 
Join Date: Aug 2014
Location: Brindisi (Italy)
Posts: 3,541
Ok with the winuae.7z of the hours 15.22 it works for me too XTIDE A2386SX

Last edited by AMIGASYSTEM; 17 August 2018 at 07:50.
AMIGASYSTEM is offline  
Old 11 August 2018, 18:10   #50
AnnaWu
Registered User
AnnaWu's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Location: Germany
Posts: 560
Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
You are skipping test steps. First it needs to be proven to work in DOS!
It doesn't work in DOS.
Tested with the Sound Blaster 1.0/Sound Blaster 2.0 and Sound Blaster 16 driver.
AnnaWu is offline  
Old 11 August 2018, 18:16   #51
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 43
Posts: 21,888
Quote:
Originally Posted by AnnaWu View Post
It doesn't work in DOS.
Tested with the Sound Blaster 1.0/Sound Blaster 2.0 and Sound Blaster 16 driver.
Then create and attach bootable dos disk that has all the needed software
Toni Wilen is online now  
Old 11 August 2018, 18:35   #52
AnnaWu
Registered User
AnnaWu's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Location: Germany
Posts: 560
Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
Then create and attach bootable dos disk that has all the needed software
Bootable Sound Blaster 1.0 driver disk 1.44MB > The Zone!
AnnaWu is offline  
Old 11 August 2018, 19:07   #53
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 43
Posts: 21,888
Test (test-sbc.exe) program now works, both CMS and voice.

EDIT: SB16 (Actually OPL2/OPL3) crash fixed. Uploaded SB16 disk is useless, installer only.

Last edited by Toni Wilen; 11 August 2018 at 19:54.
Toni Wilen is online now  
Old 11 August 2018, 20:59   #54
superfrog
Registered User

 
Join Date: Jun 2015
Location: San Francisco, USA
Posts: 94
Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
Keyboard should work now in BIOS (Keyboard controller sent extra identifier bytes that probably caused BIOS to assume some other type of keyboard was connected)

Keyboard now works. Creation of new 2286 nvr file seems to work now too.


PC Mono window still shows blank screen with default video set to Monochrome. PC Color window works with 1992 BB SW release, but still locks up silently with 2.0 BB SW. These all worked in most recent stable version of WinUAE.


I'm using installed BB software on clean WB install on uaehf hardfile for testing in WB 1.3 and 2.1.
superfrog is offline  
Old 11 August 2018, 21:39   #55
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 43
Posts: 21,888
AT mono/color default selection should be fixed now (PCem keyboard controller checked it only at startup but Bridgeboard has it software configurable and it is set later. Yes, another weird thing that is in keyboard controller..)
Toni Wilen is online now  
Old 11 August 2018, 21:51   #56
AnnaWu
Registered User
AnnaWu's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Location: Germany
Posts: 560
Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
Test (test-sbc.exe) program now works, both CMS and voice.

EDIT: SB16 (Actually OPL2/OPL3) crash fixed. Uploaded SB16 disk is useless, installer only.
Wonderful, Toni. The Music and Voice ouput is nice.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	sb1.0.png
Views:	78
Size:	11.3 KB
ID:	59212  
AnnaWu is offline  
Old 11 August 2018, 22:17   #57
AnnaWu
Registered User
AnnaWu's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Location: Germany
Posts: 560
PoP has now a nice sound.

Bootable Prince of Persia disk > The Zone!
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	pop.png
Views:	59
Size:	50.9 KB
ID:	59213  
Attached Files
File Type: uae A2286 VGA Prince of Persia Floppy.uae (13.4 KB, 37 views)
AnnaWu is offline  
Old 11 August 2018, 22:44   #58
superfrog
Registered User

 
Join Date: Jun 2015
Location: San Francisco, USA
Posts: 94
Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
AT mono/color default selection should be fixed now (PCem keyboard controller checked it only at startup but Bridgeboard has it software configurable and it is set later. Yes, another weird thing that is in keyboard controller..)

Mono/color selection now works as expected with 1992 BB SW.



With 2.0 version it still doesn't work as expected. Results of my tests below:


PC Speaker Off, Default Video Mono: Blank Screen, flashing cursor in PC Mono window; Black screen with only Amiga mouse pointer in PC Color window (can move mouse pointer though)

PC Speaker Off, Default Video Color: Same results as above

PC Speaker On, Default Video Mono: Hear POST Beep on boot, get video output in PC Mono window; PC Color freezes silently after clicking Icon in WB, does not even open PC Window, have to reboot Amiga to recover

PC Speaker On, Default Video Color: Same results as above

2.0 and earlier BB software releases confirmed to work in previous stable WinUAE.
superfrog is offline  
Old 11 August 2018, 23:41   #59
superfrog
Registered User

 
Join Date: Jun 2015
Location: San Francisco, USA
Posts: 94
I will add here that while I understand that it's generally considered best practice to use the latest version of driver software with any given hardware, in this case the 1992 BB software release was targeted to the A2386SX/OS 2.0 environment, and offered support for earlier OS and BB versions as well. The 2.0 and previous BB software releases were targeted to the A1060, A2088, and A2286 and were designed to work in OS 1.3 environment.

So in my test sandboxes, I have been using the BB 2.0 software with KS/WB 1.3 for testing A2088/A2286, and I have another test environment with KS 2.04/WB 2.1 and 1992 BB SW release for testing A2286 and A2386SX cards.

The 1992 release should support all BB variants (A1060, A2088(T), A2286, and A2836SX), and the 2.0 release should also be expected to work well with A1060, A2088, and A2286.

According to BB docs, the 1992 release is supposed to work in OS 1.3 and 2.0. I'm not sure about how well supported the BB 2.0 software is in OS 2.0.
superfrog is offline  
Old 11 August 2018, 23:44   #60
AnnaWu
Registered User
AnnaWu's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Location: Germany
Posts: 560
Toni, can you please check the A1060 Sidecar emulation with the HD file inside.
No problems with the x86 Bridgeboard emulation without the PCem parts.
The HDF file + configuration files > The Zone!

Screenshots:
x86 Bridgeboard emulation without the PCem parts (old.png)
x86 Bridgeboard emulation with the PCem parts (new.png)
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	old.png
Views:	62
Size:	10.7 KB
ID:	59217   Click image for larger version

Name:	new.png
Views:	58
Size:	9.9 KB
ID:	59218   Click image for larger version

Name:	A1060 Sidecar Monochrome HDD.png
Views:	55
Size:	12.7 KB
ID:	59219  

Last edited by AnnaWu; 12 August 2018 at 00:07.
AnnaWu is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
x86 Bridgeboard PC Speaker/SoundBlaster support? superfrog request.UAE Wishlist 30 09 August 2018 18:16
What is "x86 Bridgeboard VGA", and how does it work? Narf the Mouse support.WinUAE 7 22 January 2018 14:17
Indivision ECS core update 1.15 wmaciv Amiga scene 8 02 May 2017 19:30
Bridgeboard emulation (x86 CPU, for example A2286) GiuseppeC support.WinUAE 627 16 November 2016 15:42
Minimig firmware/core update Spellcoder News 1 27 April 2008 23:02

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 14:03.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.10672 seconds with 14 queries