English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.Games

 
 
Thread Tools
Old 24 April 2006, 00:25   #1
Ironclaw
Banned
Ironclaw's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: ...
Age: 39
Posts: 3,313
I have problem defeating the last boss in Cabal

Can't defeat the last boss... Thought maybe it was a copy protection error thingy like in some other games..... but don't think so. I guess you have to shoot his bullets while shooting at the boss... but it's impossible to shoot all of them that comes at you. I have tried sitting in all locations...

I have attached the savestate so you guys can try.. and if you figure it out, please tell me .
Attached Files
File Type: zip Cabal, stage 4 box (final boss).zip (170.2 KB, 108 views)
Ironclaw is offline  
AdSense AdSense  
Old 24 April 2006, 00:27   #2
Ironclaw
Banned
Ironclaw's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: ...
Age: 39
Posts: 3,313
Btw, a suggestion. Add .uss files to the accepted extension list of attachments. Had to zip it as it allows zip but not uss..... only gained 1 kb or so .
Ironclaw is offline  
Old 24 April 2006, 13:13   #3
Ironclaw
Banned
Ironclaw's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: ...
Age: 39
Posts: 3,313
What a stupid boss..... it should be beatable, I mean... someone must have beta tested the game and completed it...
Ironclaw is offline  
Old 24 April 2006, 13:34   #4
DamienD
Global Moderator

DamienD's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: London / Sydney
Age: 41
Posts: 9,660
Hey Ironclaw,

I've definitely finished the arcade version but this was quite a while ago. Can't even remember what the 4th boss is now... From memory:

... 1st Boss = Helicopter
... 2nd Boss = Submarine
... 3rd Boss = Gun Torrents
... 4th Boss = ???

Can you tell me the set of .adf's that you used and I'll have a go at it for you tonight?
DamienD is offline  
Old 24 April 2006, 13:43   #5
Ironclaw
Banned
Ironclaw's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: ...
Age: 39
Posts: 3,313
No disks needed, just load the savestate and play.
Ironclaw is offline  
Old 24 April 2006, 14:24   #6
DamienD
Global Moderator

DamienD's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: London / Sydney
Age: 41
Posts: 9,660
Hmmm, don't the savestates keep some information inside about which disks were used? If you don't use the correct disks I think the screen goes black and it doesn't load afterwards...

Maybe it's just safer to tell me
DamienD is offline  
Old 24 April 2006, 15:24   #7
Ironclaw
Banned
Ironclaw's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: ...
Age: 39
Posts: 3,313
It's all in the savestate.. just start winuae with the default settings and load the savestate.... you would only need the disks if it needed to load something, which it wont as the stage is already loaded. The savestates holds all gfx and sound for that level.
Ironclaw is offline  
Old 24 April 2006, 15:32   #8
DamienD
Global Moderator

DamienD's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: London / Sydney
Age: 41
Posts: 9,660
True, but...

...if I do manage to finish it I would like to see the Amiga ending afterwards. I'm sure it would need to load this part

Don't worry, I'll work it out through the savestate...
DamienD is offline  
Old 24 April 2006, 17:45   #9
Ironclaw
Banned
Ironclaw's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: ...
Age: 39
Posts: 3,313
Ahh, true... didn't know you wanted to see the ending... but ok, here's the file:

http://www.retrogaming4ever.com/Cabal (1988)(Ocean)[cr PNA].zip

It will be a longplay movie so I will include the ending in it anyway for anyone to see.
Ironclaw is offline  
Old 24 April 2006, 17:50   #10
DamienD
Global Moderator

DamienD's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: London / Sydney
Age: 41
Posts: 9,660
He, he, he... I just finished getting that info from the .USS file using a hex editor.

It said Cabal (1988)(Ocean)[cr PNA].zip. Thank you though

I'm surprised that you didn't use a trained version or do they not work properly?
DamienD is offline  
Old 24 April 2006, 18:12   #11
sareks
Apprentice
sareks's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Germany
Age: 37
Posts: 187
Quote:
Originally Posted by DamienD
Hey Ironclaw,

I've definitely finished the arcade version but this was quite a while ago. Can't even remember what the 4th boss is now... From memory:

... 1st Boss = Helicopter
... 2nd Boss = Submarine
... 3rd Boss = Gun Torrents
... 4th Boss = ???
= Gun Torrents (Stronger ones)

I used a trained version to complete the game and it still worked properly
sareks is offline  
Old 24 April 2006, 18:14   #12
Ironclaw
Banned
Ironclaw's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: ...
Age: 39
Posts: 3,313
When recording longplays or speedruns, cheating is not allowed.. so I always play with a non trained version... also, many trained games has errors somewhere.... so even if I played with a trained version, but no cheats activated, there would be a slight chance that it would crash somewhere... so I always play with non trained versions, and if possible, non cracked ones too.

For "Misc" movies, cheats can be used... but this will be a Longplay....

actually, you could see the disk name by just loading the savestate and check the disk that's in df0: .
Ironclaw is offline  
Old 24 April 2006, 18:19   #13
sareks
Apprentice
sareks's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Germany
Age: 37
Posts: 187
Quote:
Originally Posted by Ironclaw
When recording longplays or speedruns, cheating is not allowed.. so I always play with a non trained version... also, many trained games has errors somewhere.... so even if I played with a trained version, but no cheats activated, there would be a slight chance that it would crash somewhere... so I always play with non trained versions, and if possible, non cracked ones too.

For "Misc" movies, cheats can be used... but this will be a Longplay....

actually, you could see the disk name by just loading the savestate and check the disk that's in df0: .
i see what you mean. and besides always trainer is lame. first i try without - once i cannot pass a certain point after retrying many times i think about it though
sareks is offline  
Old 24 April 2006, 18:45   #14
DamienD
Global Moderator

DamienD's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: London / Sydney
Age: 41
Posts: 9,660
Quote:
Originally Posted by sareks
= Gun Torrents (Stronger ones)

I used a trained version to complete the game and it still worked properly
Thanks for the information sareks.

Well then, there's probably no need for me to try and beat the last guy then as we know it's possible

sareks, can you describe for Ironclaw the method used to beat him?
DamienD is offline  
Old 24 April 2006, 19:00   #15
sareks
Apprentice
sareks's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Germany
Age: 37
Posts: 187
Quote:
Originally Posted by DamienD
Thanks for the information sareks.

Well then, there's probably no need for me to try and beat the last guy then as we know it's possible

sareks, can you describe for Ironclaw the method used to beat him?

ok, the last (4th) boss - gun torrents - looks like this:

__OOOO__
xxx____xxx
__xx__xx__

(OOO = large torrent, xxx = small torrents, ___ = space provided between them)

surprise, surprise, like everyone else in the game the gun torrents throw pizzas at you - try to avoid the shots (very hard) and keep firing at one of the 4 xxxx's (small torrents). don't shoot at the OOOO's (large torrents) because that won't harm the boss.

Last edited by sareks; 24 April 2006 at 19:10.
sareks is offline  
Old 24 April 2006, 20:04   #16
Dizzy
Pirate
Dizzy's Avatar
 
Join Date: Jan 2002
Location: Denmark
Posts: 3,400
I found this in the NES Walkthrough

** Level 5 Boss **
Trapezoid shaped turret

This is a test of skills and the final battle.. get to one side and get to dodging
and firing. Take out the small surrounding turrets first especially the one on
the closest side at the top. once its gone you should be out of range of all the other fire. This is it soldier.
Dizzy is offline  
Old 24 April 2006, 20:21   #17
sareks
Apprentice
sareks's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Germany
Age: 37
Posts: 187
Quote:
Originally Posted by Dizzy
I found this in the NES Walkthrough

** Level 5 Boss **
Trapezoid shaped turret

This is a test of skills and the final battle.. get to one side and get to dodging
and firing. Take out the small surrounding turrets first especially the one on
the closest side at the top. once its gone you should be out of range of all the other fire. This is it soldier.
funny, i never played the nes version but it seems like this boss corresponds to the level 4 boss on amiga.
sareks is offline  
Old 24 April 2006, 22:02   #18
Ironclaw
Banned
Ironclaw's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: ...
Age: 39
Posts: 3,313
I never shoot at the biggest one in the back.. only the small ones... but they never get destroyed..... immediately when the stage starts, I throw 4 handgranades at one of the turrets and shoot at it... but I die before it's distroyed...... so consentrating my fire on just one isn't enough...... I can't seem to destroy anyone of them.... and it's not necessary either to complete the level, all you have to do is to fire at any of the turrets, and every 20 bullet or so, 1 point is added to the completion meter... but it's impossible to avoid all those bullets flying over the screen, I try to shoot as many as possible coming at me if I'm in the courner... but they come too fast and too often..

hell, impossible without cheating....
Ironclaw is offline  
Old 24 April 2006, 22:23   #19
sareks
Apprentice
sareks's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Germany
Age: 37
Posts: 187
Quote:
Originally Posted by Ironclaw
I never shoot at the biggest one in the back.. only the small ones... but they never get destroyed..... immediately when the stage starts, I throw 4 handgranades at one of the turrets and shoot at it... but I die before it's distroyed...... so consentrating my fire on just one isn't enough...... I can't seem to destroy anyone of them.... and it's not necessary either to complete the level, all you have to do is to fire at any of the turrets, and every 20 bullet or so, 1 point is added to the completion meter... but it's impossible to avoid all those bullets flying over the screen, I try to shoot as many as possible coming at me if I'm in the courner... but they come too fast and too often..

hell, impossible without cheating....
yes that's right with the amiga version it seems that you cannot destroy them - it only raises the completion meter...darn hard one
sareks is offline  
Old 24 April 2006, 22:43   #20
DamienD
Global Moderator

DamienD's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: London / Sydney
Age: 41
Posts: 9,660
Hmmm, it does sound difficult...

I'm going to have a bash and see if I can do it. Nice challenge, though I probably won't be able to either. LOL
DamienD is offline  
AdSense AdSense  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
cabal whdload change grenades launches turrican3 Games images which need to be WHDified 3 25 April 2017 01:11
Shinobi Boss Level 5 sareks support.Games 55 23 October 2016 15:09
Cabal music s2325 HOL data problems 3 23 December 2011 13:46
Gemini Wing - Defeating the end-boss andreas support.Games 6 20 October 2005 14:59
Hall of Light !!! Whose the boss ????? synchro HOL suggestions and feedback 7 11 July 2004 20:50

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 17:05.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Page generated in 0.24084 seconds with 13 queries