English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Requests > request.UAE Wishlist

 
 
Thread Tools
Old 04 October 2008, 02:56   #1
zevs
Registered User
 
Join Date: Feb 2005
Location: Bergen/Norway
Age: 47
Posts: 31
'SuperAGA' for WinUAE?

Would it be possible to enhance the AGA emulation to support larger and faster resolutions? With 8 MB chip mem, why could we not have 1280x800 at 256 colors at lightning speed?

And would it be possible to 'trick' AGA apps to use the new modes?
zevs is offline  
Old 04 October 2008, 11:16   #2
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 44
Posts: 23,338
You can create any mode you want by adjusting display parameters (monitor files) because "emulated monitor" will accept any refresh rate

But it is pointless idea because you can already use Picasso96's fast highcolor, high resolution modes..
Toni Wilen is online now  
Old 04 October 2008, 15:19   #3
zevs
Registered User
 
Join Date: Feb 2005
Location: Bergen/Norway
Age: 47
Posts: 31
I miss screen dragging... But I wounder if bitplane graphics under emulation can get as fast as Picasso96? Turbocharge the AGA chipset, but still maintain sound etc at normal speed (CIA timing?)
zevs is offline  
Old 04 October 2008, 15:50   #4
laser
Banned
 
Join Date: Aug 2006
Location: Argentina
Age: 46
Posts: 648
the "superAGA" sentence was an invent of the Natami scam project
laser is offline  
Old 04 October 2008, 15:54   #5
amiga
Registered User
 
Join Date: Aug 2004
Location: Amiga_land
Posts: 443
@zevs:

On today's PCs, the AGA emulation is/should be WAY faster than a "real" Amiga !
amiga is offline  
Old 04 October 2008, 17:14   #6
Charlie
. . Mouse . .
Charlie's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: Nowhere
Age: 51
Posts: 1,792
Quote:
Originally Posted by laser View Post
the "superAGA" sentence was an invent of the Natami scam project
Ouch!
Charlie is offline  
Old 04 October 2008, 20:10   #7
Hungry Horace
Wipe-Out Enthusiast

Hungry Horace's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: .
Age: 38
Posts: 2,487
Quote:
Originally Posted by Charlie View Post
Ouch!
laser seems full of his usual style, grace and tact.
Hungry Horace is offline  
Old 04 October 2008, 20:17   #8
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 44
Posts: 23,338
Warning: this gets closed if wrong posts appear under this post
Toni Wilen is online now  
Old 06 October 2008, 23:19   #9
zevs
Registered User
 
Join Date: Feb 2005
Location: Bergen/Norway
Age: 47
Posts: 31
Just for fun... Could someone please make a monitor file with a 1280x800 256 color mode, and 1280x800 HAM8 mode? In theory, the HAM8 mode should work very well. the HAM mode has 16 basecolors without the HAM effect, and HAM8 has 256 basecolors. So all the GUI stuff should not be troubled with the HAM problems. In theory, we could have a psudeo 24bit classic AGA workbench! That would be VERY cool to see :-)
zevs is offline  
Old 07 October 2008, 00:05   #10
thomas
Registered User
thomas's Avatar
 
Join Date: Jan 2002
Location: Germany
Posts: 5,873
Quote:
and HAM8 has 256 basecolors
AGA HAM (HAM8) has 64 base colors: 8 bits per pixel, two bits used for HAM, 6 bits used for palette index.

OCS HAM (HAM6) has 16 base colors: 6 bits per pixel, two for HAM and 4 for palette index.

Quote:
In theory, we could have a psudeo 24bit classic AGA workbench!
This should already work IMHO. You only need a new ScreenMode prefs program which allows HAM modes for Workbench. Intuition should know that although there are 8 bitplanes it only has 64 pens to share. And you need HAM-aware applications because normal GUI "stuff" only uses pens. Applications have to allocate and use pen-independant HAM bitmaps (just like they do on >8 bit RTG screens if they are RTG-aware). Probably a new picture.datatype has to be provided which is able to produce HAM bitmaps if Workbench is in HAM mode.
thomas is offline  
Old 10 October 2008, 17:14   #11
zevs
Registered User
 
Join Date: Feb 2005
Location: Bergen/Norway
Age: 47
Posts: 31
Is it possible to make a 1280x800 monitor type with a non interlaced screen mode? An enhanced productivity mode (640x480 updated to 1280x800) would be interesting to test

Is there any software on aminet that would edit screen modes?

Thanks for reading!
zevs is offline  
Old 10 October 2008, 17:42   #12
amiga
Registered User
 
Join Date: Aug 2004
Location: Amiga_land
Posts: 443
@zevs:

http://aminet.net/driver/moni/HighGFX40_6.lha


It does just what u want!
The archive contains two monitor files: one that supports resolutions up to 1024 x 768;
another called HD720, supports 1280 x 720.

Read the instructions for how to set it up!
amiga is offline  
Old 13 October 2008, 12:01   #13
zevs
Registered User
 
Join Date: Feb 2005
Location: Bergen/Norway
Age: 47
Posts: 31
@amiga

Thanks for the link. It works like a charm I now have a 1280 x 720 256 classic workbench. With screendragging too

I am going to experiment some with wallpapers and magiccopper. It will be interesting to see how good classic AGA can be (with 8mb chip RAM...)

Is there any way to change the vertical resolution from 720 to 800 by any chance?
zevs is offline  
Old 14 October 2008, 16:55   #14
thomas
Registered User
thomas's Avatar
 
Join Date: Jan 2002
Location: Germany
Posts: 5,873
Quote:
In theory, we could have a psudeo 24bit classic AGA workbench!
Here is the proof of concept.

Two programs:

SetHAM - changes screenmode prefs to HAM
hamjpg - simple JPEG picture viewer using HAM Workbench screen

Requirements:
- Kickstart 3.1
- AGA chipset
- jpeg.library

Instructions:

Run Prefs/Screenmode and select your favourite screen mode. Make sure to move the depth slider to 256 colors. Click Use or Save as you like. Then run SetHAM. It will change the screenmode to HAM.

After that run hamjpg and choose a jpeg picture to view.

Note: both programs expect to be run from the Shell. They work from WB, though, but options are only available in the Shell.

Edit: screenshot added
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	hamwb.png
Views:	663
Size:	287.0 KB
ID:	18340  
Attached Files
File Type: lha hamwb.lha (12.2 KB, 210 views)

Last edited by thomas; 14 October 2008 at 17:04.
thomas is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
WinUAE 0.9.92 "WinUAE 1.0 public beta #3" Released! Jim News 2 23 December 2004 12:29
WinUAE - HD, and WinUAE Beats me Mr.B support.WinUAE 19 26 October 2003 18:49
WinUAE 0817r3-GUI dissappears/ WinUAE freezes. 7-Zark-7 support.WinUAE 2 23 December 2001 15:19

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 12:34.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.08264 seconds with 16 queries