English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.Hardware

 
 
Thread Tools
Old 19 July 2010, 16:09   #1
alexh
Thalion Webshrine
alexh's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Oxford
Posts: 12,041
DCE Flicker Magic colour depth

FYI that is a DCE Flicker Magic. It's design is only 16-bit RGB meaning that it cannot display all the colours that AGA (24-bit RGB) displays.

http://eab.abime.net/showpost.php?p=500134&postcount=12

Last edited by alexh; 19 July 2010 at 16:15.
alexh is offline  
AdSense AdSense  
Old 19 July 2010, 16:23   #2
fitzsteve
Professional slacker!
fitzsteve's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Kent, UK
Age: 38
Posts: 6,347
Send a message via MSN to fitzsteve
Quote:
Originally Posted by alexh View Post
FYI that is a DCE Flicker Magic. It's design is only 16-bit RGB meaning that it cannot display all the colours that AGA (24-bit RGB) displays.

http://eab.abime.net/showpost.php?p=500134&postcount=12
Thanks for the info alexh, I'm only using 256colour workbench and mainly want it to get rid of the flicker in interlaced screen modes.

I'll have to see how I get on with the AGA stuff. This is only an interim solution until I decide whether to get an Indi AGA or save up my pennies for a Picasso IV

Steve.
fitzsteve is offline  
Old 21 July 2010, 20:23   #3
JuvUK
Registered User
JuvUK's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Cheltenham/UK
Age: 46
Posts: 312
Quote:
Originally Posted by alexh View Post
FYI that is a DCE Flicker Magic. It's design is only 16-bit RGB meaning that it cannot display all the colours that AGA (24-bit RGB) displays.

http://eab.abime.net/showpost.php?p=500134&postcount=12

i am sooooo bored of hearing this, i have played AB3D2, Wing commander CD32, breathless, Zool AGA, UFO AGA in fact if you name an AGA title i've played it with one of these scan doublers in both a A1200 and an A4K and i have yet to see ANY display problems, unless you use a screen that displays ALL of the AGA colours at the same time you won't notice anything wrong

cheers, JuvUK
JuvUK is offline  
Old 21 July 2010, 22:24   #4
alexh
Thalion Webshrine
alexh's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Oxford
Posts: 12,041
Quote:
Originally Posted by JuvUK View Post
i am sooooo bored of hearing this, i have played AB3D2, Wing commander CD32, breathless, Zool AGA, UFO AGA in fact if you name an AGA title i've played it with one of these scan doublers in both a A1200 and an A4K and i have yet to see ANY display problems
That's cos you don't see "problems" unless you are looking for them.

You only notice a difference in AGA mode. And then all that happens is that two very similar, subtle, colours are shown as one instead of two.

If you have nothing to compare it to side by side (or know what to look for) then you'll never notice the difference which is why there was no uproar when this product came out. You'll just put down the lack of colours on screen to being an old game.

Quote:
Originally Posted by JuvUK View Post
unless you use a screen that displays ALL of the AGA colours at the same time you won't notice anything wrong
Rubbish. It doesn't work like that. RGB colour is reduced from 888 bit (256 shades of Red, Green & Blue) to 565 bit (32 shades of Red, 64 Green, 32 Blue). Display a picture that uses subtle shades of one colour (say skin colours, sky, smoke, grass etc.) and you'll see it.

Last edited by alexh; 21 July 2010 at 22:34.
alexh is offline  
Old 21 July 2010, 23:21   #5
JuvUK
Registered User
JuvUK's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Cheltenham/UK
Age: 46
Posts: 312
well whatever you say, all i can go on is personal experiance and with Wing Commander CD32 and AB3D2 where there are plenty of smoke and lights etc, i have never seen a problem, and talking to other people that have these they haven't seen any problems either, so while what you say is technically correct, in real world use you ain't gonna see it.

anyone ever seen a screenshot of these missing colours?




Quote:
Originally Posted by alexh View Post
That's cos you don't see "problems" unless you are looking for them.

You only notice a difference in AGA mode. And then all that happens is that two very similar, subtle, colours are shown as one instead of two.

If you have nothing to compare it to side by side (or know what to look for) then you'll never notice the difference which is why there was no uproar when this product came out. You'll just put down the lack of colours on screen to being an old game.


Rubbish. It doesn't work like that. RGB colour is reduced from 888 bit (256 shades of Red, Green & Blue) to 565 bit (32 shades of Red, 64 Green, 32 Blue). Display a picture that uses subtle shades of one colour (say skin colours, sky, smoke, grass etc.) and you'll see it.
JuvUK is offline  
Old 21 July 2010, 23:33   #6
fitzsteve
Professional slacker!
fitzsteve's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Kent, UK
Age: 38
Posts: 6,347
Send a message via MSN to fitzsteve
When I've got it up and running I'll take a couple of pictures to compare

AGA via Scart and AGA via the FF
fitzsteve is offline  
Old 22 July 2010, 00:06   #7
alexh
Thalion Webshrine
alexh's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Oxford
Posts: 12,041
Keropi and I did some empirical experiments and took photos a few years ago showing the worst effects. It was using reproducible still images rather than games but that thread should still be here somewhere.

I'll find it.
alexh is offline  
Old 22 July 2010, 08:07   #8
JuvUK
Registered User
JuvUK's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Cheltenham/UK
Age: 46
Posts: 312
cool! thanks, i am interested to see this


@Steve,
can you do some in game AGA shots for comparison?
JuvUK is offline  
Old 22 July 2010, 08:43   #9
fitzsteve
Professional slacker!
fitzsteve's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Kent, UK
Age: 38
Posts: 6,347
Send a message via MSN to fitzsteve
Quote:
Originally Posted by JuvUK View Post
cool! thanks, i am interested to see this


@Steve,
can you do some in game AGA shots for comparison?
Sure will mate, but it wont be till the weekend as I have to re-solder the cable

Any game suggestions?
fitzsteve is offline  
Old 22 July 2010, 09:49   #10
JuvUK
Registered User
JuvUK's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Cheltenham/UK
Age: 46
Posts: 312
Quote:
Originally Posted by fitzsteve View Post
Sure will mate, but it wont be till the weekend as I have to re-solder the cable

Any game suggestions?
AB3D II? Breathless? ummm, Testament uummm maybe Nemac? Wing commander CD32 (install guide here http://amibay.com/showthread.php?t=7...wing+commander or here http://eab.abime.net/showthread.php?...wing+commander)


any suggestions Alexh?
JuvUK is offline  
Old 22 July 2010, 10:06   #11
fitzsteve
Professional slacker!
fitzsteve's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Kent, UK
Age: 38
Posts: 6,347
Send a message via MSN to fitzsteve
Quote:
Originally Posted by JuvUK View Post
AB3D II? Breathless? ummm, Testament uummm maybe Nemac? Wing commander CD32 (install guide here http://amibay.com/showthread.php?t=7...wing+commander or here http://eab.abime.net/showthread.php?...wing+commander)


any suggestions Alexh?

I'll try those, no problem - but AB3D II crashes on my 040 (after the title screen)
fitzsteve is offline  
Old 22 July 2010, 12:04   #12
alexh
Thalion Webshrine
alexh's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Oxford
Posts: 12,041
They have to be games which make use of the AGA palette and not just OCS/ECS games which were patched and released as AGA titles.

Anything which has ultra fine colour AGA rasters might offer a good comparison. Maybe the backgrounds Zool AGA? Then again maybe not. Depends on how fine the colours were.

Like I said I used static images displayed in a picture viewer designed specifically to show up the problems. Colour gradients, Grass, smoke, B&W photos, skin tones, torch beams etc.

Last edited by alexh; 22 July 2010 at 12:10.
alexh is offline  
Old 22 July 2010, 12:15   #13
JuvUK
Registered User
JuvUK's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Cheltenham/UK
Age: 46
Posts: 312
Quote:
Originally Posted by alexh View Post
They have to be games which make use of the AGA palette and not just OCS/ECS games which were patched and released as AGA titles.

Anything which has ultra fine colour AGA rasters might offer a good comparison. Maybe the backgrounds Zool AGA? Depends on how fine the colours were.

Like I said I used static images displayed in a picture viewer designed specifically to show up the problems. Colour gradients, Grass, smoke, skin tones, torch beams etc.
i thought AB3D II, Breathless and Wing Commander CD32 were all real AGA games?
plus isn't it a bit harsh running something designed to do nothing but show off a fault
JuvUK is offline  
Old 22 July 2010, 12:16   #14
alexh
Thalion Webshrine
alexh's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Oxford
Posts: 12,041
Quote:
Originally Posted by JuvUK View Post
isn't it a bit harsh running something designed to do nothing but show off a fault
I don't think so. They were easily reproducible tests which took 2 minutes to generate in paint-shop-pro as opposed to potentially hours comparing lots of games.
alexh is offline  
Old 22 July 2010, 12:25   #15
JuvUK
Registered User
JuvUK's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Cheltenham/UK
Age: 46
Posts: 312
Quote:
Originally Posted by alexh View Post
I don't think so. They were easily reproducible tests which took 2 minutes to generate in paint-shop-pro as opposed to potentially hours comparing lots of games.

i guess it's down to useage, i personally am not in the habit of staring at static images while using a miggy
JuvUK is offline  
Old 22 July 2010, 12:28   #16
alexh
Thalion Webshrine
alexh's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Oxford
Posts: 12,041
The static nature of the images is not the point. They were just easy to make to show the problem.

If I had the time / interest I could have produced a scrolling AGA demo designed specifically to use the colour bits which cannot be differentiated when you use this device.
alexh is offline  
Old 22 July 2010, 12:29   #17
fitzsteve
Professional slacker!
fitzsteve's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Kent, UK
Age: 38
Posts: 6,347
Send a message via MSN to fitzsteve
Any chance a mod can split this discussion from the sale thread and create a new thread in prb.hardware?

Cheers
fitzsteve is offline  
Old 22 July 2010, 23:10   #18
Graham Humphrey
Moderator
Graham Humphrey's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Location: Norwich, Norfolk, UK
Age: 31
Posts: 11,021
Relevant posts split from this thread (with thanks to Prowler for helping me to comprehend just what is going on here)
Graham Humphrey is offline  
AdSense AdSense  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
For Sale or Trade - DCE Flicker/Scan Magic fitzsteve MarketPlace 3 17 August 2010 21:35
DCE flicker magic: bad image quality on LCD monitor crabfists support.Hardware 11 25 April 2009 16:31
FS: Scandoubler/Flicker Fixer DCE Flicker Magic lopos2000 MarketPlace 15 23 October 2007 11:18
DCE Flicker Magic informations mrodfr support.Hardware 38 28 March 2007 03:04
DCE: Flicker Magic screen modes Mick_AKA support.Hardware 6 16 June 2005 04:42

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 06:58.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.
Page generated in 0.42275 seconds with 12 queries