English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.Hardware

 
 
Thread Tools
Old 08 May 2013, 12:39   #1
Kenan
Registered User
Kenan's Avatar
 
Join Date: Apr 2013
Location: Rijeka, Croatia
Posts: 194
A600 w/ 1MB Chip + 4MB Fast Ram = WHDLoad success rate?

I know this has been beaten to death and I did the search but all I've found is pretty much folks asking the question and there were no definite answers.

Thing is, I tested in WinUae Amiga 600 1mb Chip and 4MB Fast Ram config and to my suprise, some games do work using WHDLoad (like Turrican3, Magic Pockets, Ruff n Tumble). Now, I don't know if this would be the case with the real Amiga setup but if it IS the case, then even without the full 2MB chip ram, it seems a cheap investment to buy the 4MB fast ram and be able to play some WHDLoad games (and the rest play using floppy disks).

It's certainly a better alternative then to use floppy disk for every game?

What do you think?

Thanks.
Kenan is offline  
Old 08 May 2013, 16:47   #2
kipper2k
Registered User

 
Join Date: Sep 2006
Location: Thunder Bay, Canada
Posts: 3,904
Quote:
Originally Posted by Kenan View Post
I know this has been beaten to death and I did the search but all I've found is pretty much folks asking the question and there were no definite answers.

Thing is, I tested in WinUae Amiga 600 1mb Chip and 4MB Fast Ram config and to my suprise, some games do work using WHDLoad (like Turrican3, Magic Pockets, Ruff n Tumble). Now, I don't know if this would be the case with the real Amiga setup but if it IS the case, then even without the full 2MB chip ram, it seems a cheap investment to buy the 4MB fast ram and be able to play some WHDLoad games (and the rest play using floppy disks).

It's certainly a better alternative then to use floppy disk for every game?

What do you think?

Thanks.

If the game works in Winuae using a specific config, then that config will also work in the Amiga
kipper2k is offline  
Old 08 May 2013, 17:31   #3
fitzsteve
Professional slacker!
fitzsteve's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Kent, UK
Age: 40
Posts: 6,438
Send a message via MSN to fitzsteve
Indeed you'll find many games run with 1mb chip and 4mb fast, IMHO you're better off with one of Kippers Fast Ram expansions then just upgrading the chip Ram in the trapdoor.

You can always upgrade the Chip Ram in addition later once funds allow or if you manage to snag a cheap one on eBay (occasionally they end cheap)

For the best results use a launcher like AGLaunch (part of the latest Classic Workbench packs) which also have an early boot menu to load the Games with the most free chip/fast ram available, this will give you the highest percentage of working Games.

http://classicwb.abime.net/classicweb/gaae.htm (if you have 2.0Roms)
http://classicwb.abime.net/classicweb/68k2.htm (if you have 3.1Roms)
fitzsteve is offline  
Old 08 May 2013, 17:54   #4
Retro-Nerd
Missile Command Champion

Retro-Nerd's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Germany
Age: 48
Posts: 11,875
Ram isn't all that matters. 1 MB Chip/4 Fastram isn't that bad but a lot of WHDLoad games simply doesn't work with an 68000/68010 CPU, the slaves would need updates first.
Retro-Nerd is offline  
Old 08 May 2013, 17:58   #5
Kenan
Registered User
Kenan's Avatar
 
Join Date: Apr 2013
Location: Rijeka, Croatia
Posts: 194
^^I guess you're right BUT it sure beats not having any (fast) ram and having to load every single game using floppy disk.
Kenan is offline  
Old 08 May 2013, 18:11   #6
Retro-Nerd
Missile Command Champion

Retro-Nerd's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Germany
Age: 48
Posts: 11,875
100% agreed.
Retro-Nerd is offline  
Old 08 May 2013, 18:31   #7
jeff b00toNic
Registered User

jeff b00toNic's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Location: Arnsberg Germany
Age: 41
Posts: 145
If it helps, these games will run on that configuration as I have them on my HD

Alien Breed 2 ; Special Edition ; Tower Assault
Another World
Apidya
Atomic Robokid
Babylonian Twins
BadBudes VS Dragon Ninja
Battle Squadron
BC Kid
Blues Brothers
Brian the Lion
Bubba n Stix
Bump n Burn
Cannon Fodder 2
Cannon Fodder CD32
Chaos Engine
Colossus ChessX
Commando
Desert Strike
Disposable Hero
Double Dragon 2
Elfmania
FA18 Interceptor
First Samurai
Flashback
Ghosts n Goblins
Golden Axe
Hagar the Horrible
Jungle Strike
Jurassic Park
Leading Lap MPV
Lemmings
Lionheart
Lotus 2
Mega Typhoon
Midnight Resistance
Mortal Kombat 2
Mr Nutz
Pang
Passing Shot
PGA European Tour
Pinball Fantasies
Pirates
Resolution 101
R-Type
Ruff n Tumble
Saint Dragon
Second Samurai
Seek&Destroy
Shadow Dancer
Shadow Fighter
Shadow Warriors
Shanghai
Silkworm
SnowBros
Stunt Car Racer TNT
Super Cars 2
Super HangOn
Super Street Fighter II
Super Tennis Champs
Thunder Hawk
Titus the Fox
Toki
Traps n Treasures
Turrican 1,2,3
Walker
Wolfchild
jeff b00toNic is offline  
Old 08 May 2013, 19:14   #8
Retro1234
Boo

Retro1234's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: 5150
Posts: 4,524
Quote:
Originally Posted by Retro-Nerd View Post
Ram isn't all that matters. 1 MB Chip/4 Fastram isn't that bad but a lot of WHDLoad games simply doesn't work with an 68000/68010 CPU, the slaves would need updates first.
Dont work = No quit key? Just never heard this R-N
Lots of WHDload games will work on 68000
also WHDload isnt the only way of playing games from HD
makes me laugh when people buy 68030 128mb just for some simple games lol

Last edited by Retro1234; 08 May 2013 at 19:19.
Retro1234 is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Can't make WHDLoad work on A600 + 4MB Fast TioEmo project.WHDLoad 6 01 February 2013 12:36
A500 - 6A, 1MB chip + some fast Chain support.Hardware 98 06 November 2012 14:41
Use of 4MB PCMCIA Fast Flash Memory as Fast RAM in A1200 nkarytia support.Hardware 10 16 September 2011 14:37
[SAS/C] Making malloc() allocate in fast RAM instead of chip RAM? 8bitbubsy Coders. General 3 07 August 2011 08:06
2Mb Chip Or 4Mb Fast? Reptile support.Hardware 16 22 December 2010 23:31

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 15:49.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.08337 seconds with 13 queries