English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.Hardware

 
 
Thread Tools
Old 24 November 2019, 20:43   #1
bugsymalone666
Amiga baby yeah!

bugsymalone666's Avatar
 
Join Date: Nov 2014
Location: Basingstoke
Posts: 107
Amiga 500 Graphics upgrade options?

Apparently I am all about the classic Amiga, but want to make loads of changes to it lol.

So I have my Original A500 from when I was a kid, in which time its gone through 2x 512k memory upgrades(which both died, one when I was a kid, the other about 3 years ago when I started using the machine again), which recently I got a 3rd 512k and then put a '2mb' one in, in place of the 512k.

It seems to be a Standard one with a Standard Video Output(stock Denise, not the super) - an A520 modulator. I was going to look in to making a scart adapter to replace the modulator, as scart is quite close to VGA RGB and may work on some of my monitors.

I have been recently watching videos where people have Vampire accelerators and thought it would be really nice to just be able to hook up to a modern screen, with it being super sharp.

Having Just finished building a Terrible Fire TF530 today (which is the most complicated thing I have ever built) which has a reasonable investment in components, I'm not going to go down the Vampire route.

Other things on the go are:

Currenly looking at a ROM switcher, I have 1.3 (original to this Amiga) 2.04 and recently I have installed a 3.1 ROM, was going to get a switcher for all 3 (apparently easy to make) not sure if any graphics change will interconnect with the version ROM I have from a compatibility point of view

Zorro Slot adapter, I bought a PCB off ebay last week(waiting for it to arrive) to hopefully solve some problems of relocating my A590 PCB as this is all in a PC case, means I can hook up maybe a Zorro card from a big box Amiga?

I have something like 4.5mb of ram with the ram upgrade and A590, hoping the TF530 will bring that to 6.5mb.

I have an HXC device built from a modded GoTek. I also have a Normal Amiga GoTek. so getting files on and off the machine wont be a problem.

Hoping to have some sort of running operating system on a hard drive (scsi or IDE) or CF card soon (I did have WB 2 installed) Ideally going to look to get WB 3.1+ on it, does that affect the graphics much?

So space is not so much of an issue as its all mounted in a PC case.

I wondered about maybe getting a scart HDMI adapter, but I guess I wanted to maybe find something a bit better.

It also doesnt want to be crazy expensive, either to buy or build.

I did wonder about maybe some old PC graphics card might have been supported?

Please enlighten me
bugsymalone666 is offline  
Old 24 November 2019, 21:01   #2
zipper
Registered User
 
Join Date: Mar 2004
Location: finland
Posts: 1,594
My A500 is towerized into a Micronik tower with Zorro slots so I can run a Picasso IV. But it needs processing power which is solved by Blizzard 2060. Goes into that crazy expensive class...At least a fast 030 card is recommended with RTG Graphics.
zipper is offline  
Old 24 November 2019, 23:04   #3
bugsymalone666
Amiga baby yeah!

bugsymalone666's Avatar
 
Join Date: Nov 2014
Location: Basingstoke
Posts: 107
Quote:
Originally Posted by zipper View Post
My A500 is towerized into a Micronik tower with Zorro slots so I can run a Picasso IV. But it needs processing power which is solved by Blizzard 2060. Goes into that crazy expensive class...At least a fast 030 card is recommended with RTG Graphics.
Well Processing power might be ok once the TF530 is in, I have a 68EC030 40mhz, with an FPU. I just hope its all ok, its so hard to find what I wanted at the time.

Obviously an 050 or 060 is the dream, but this should certainly bump things up if it works!

Doesnt look like Picasso cards are all that abundant, I am sure I have seen some after market type ones recently while doing other research.

Thin I have sent most of the day doing Amiga stuff and I am fascinated by the thought that it might be possible to get my 30 year old Amiga on to the internet and play all the things I have always dreamed of doing as a kid
bugsymalone666 is offline  
Old 25 November 2019, 11:51   #4
zipper
Registered User
 
Join Date: Mar 2004
Location: finland
Posts: 1,594
Yes, it was a nice addition when I got a network card into my tower instead of a 56k modem. A huge speed bump.
zipper is offline  
Old 26 November 2019, 04:05   #5
TjLaZer
Registered User
TjLaZer's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Tacoma, WA USA
Age: 48
Posts: 1,600
Sounds like a Vampire upgrade card is something that you would really like as it adds on board IDE, 128MB Fast memory and onboard graphics card with HDMI output. And if the firmware upgrade ever gets released it’s supposed to add AGA compatibility!
TjLaZer is offline  
Old 26 November 2019, 05:10   #6
turrican3
Moon 1969 = amiga 1985

turrican3's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: belgium
Age: 44
Posts: 3,645
+1 for the vampire !!!
turrican3 is offline  
Old 27 November 2019, 22:41   #7
bugsymalone666
Amiga baby yeah!

bugsymalone666's Avatar
 
Join Date: Nov 2014
Location: Basingstoke
Posts: 107
Quote:
Originally Posted by TjLaZer View Post
Sounds like a Vampire upgrade card is something that you would really like as it adds on board IDE, 128MB Fast memory and onboard graphics card with HDMI output. And if the firmware upgrade ever gets released it’s supposed to add AGA compatibility!
It sounds like one probably would be my cup of tea, but they are about 5x the cost of the components I used for my TF530, with the only additional element being the graphics I think.
I think the TF530 is a bit closer to the original Amiga in some respect, MC68K CPUs from the same era, small increase in ram using modern chips because they are easier to do, Gayle IDE implementation but on a custom chip, so while its surface mount bits for some of it, its almost like mid 90s spec which I like.

I guess I was wondering with the development of so many add on cards, someone must have started going down the route of Zorro II graphics cards as Picasso cards are insanely expensive considering its a graphics card from at latest 1996, if you can find one.

I seem to remember something about when people towerised the Amiga 1200, they were using some sort of add on board that gave it PCI slots, so you could use A PCI graphics card. No idea how it was done or if it was only possible because of the architecture of the A1200, but wondered if there might be something for the A500. I'm sure I still have some PCI graphics cards from the year 2000 knocking about with VGA out, which would be plenty
bugsymalone666 is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Amiga 600 and/or 1200 upgrade options lesta_smsc support.Hardware 14 06 December 2018 19:14
Current options for an Amiga 500 hard drive carloratm support.Hardware 0 27 August 2018 21:16
A500 Upgrade Options ifrit05 support.Hardware 5 11 February 2016 22:03
Amiga 500 upgrade options? Doctor Clu Hardware mods 10 15 October 2014 18:45
Amiga 500 upgrade help Tolismlf support.Hardware 9 03 August 2004 17:18

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 14:31.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.09744 seconds with 15 queries