English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.Hardware

 
 
Thread Tools
Old 24 March 2017, 20:59   #1
Chucky
Registered User

Chucky's Avatar
 
Join Date: Mar 2015
Location: Karlstad / Sweden
Age: 48
Posts: 615
A3640 , Reverse engineered!

Well.. I was boored at the hotel on a businesstrip this week.

So. what to do? why not reverse engineer the A3640?

so.. here you can read: http://wordpress.hertell.nu/?page_id=514

With full editable cadfile for Sprint Layout. a simple electronics cad software that let you use a picture as background.. so I did it.

Enjoy!
Chucky is offline  
Old 24 March 2017, 21:35   #2
Jope
-
Jope's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Helsinki / Finland
Age: 39
Posts: 7,772
Thanks for putting in the hours. :-)
Jope is offline  
Old 24 March 2017, 22:20   #3
amigasith
Registered User

amigasith's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: Wild South / Germany
Age: 44
Posts: 238
Awesome
amigasith is offline  
Old 24 March 2017, 22:58   #4
Magic
Registered User
 
Join Date: Aug 2007
Location: USA
Posts: 285
Thank you for all of the hard work! This will be very useful.

Last edited by Magic; 24 March 2017 at 23:06.
Magic is offline  
Old 24 March 2017, 23:18   #5
grelbfarlk
Registered User

 
Join Date: Dec 2015
Location: USA
Posts: 2,051
So now there's a board design and the source for the GALs is available I think, though sadly not for Speedgeek's GALs. Someone combine those GALs into one larger CPLD and add some DMA SDRAM. And a SCSI controller. And a local bus expansion. And.
grelbfarlk is offline  
Old 25 March 2017, 08:01   #6
Chucky
Registered User

Chucky's Avatar
 
Join Date: Mar 2015
Location: Karlstad / Sweden
Age: 48
Posts: 615
well.. that would be awesome if someone did this.. a opensourced 060 card for the Amiga would be moooost awesome

I guess there will be soome bugs and hickups in this. but will try to fix them. it was a total a pain to do this with 1366x768 resolution at the hotel
Chucky is offline  
Old 25 March 2017, 08:32   #7
michaelz
Registered User

 
Join Date: Jan 2017
Location: Den Haag / Netherlands
Posts: 193
Wow, great job. I don't have a machine to put it, but very interested still.
michaelz is offline  
Old 25 March 2017, 22:57   #8
plasmab
Banned
plasmab's Avatar
 
Join Date: Sep 2016
Location: UK
Posts: 2,917
awesome work. Send be a bare board when you get a batch made up.
plasmab is offline  
Old 25 March 2017, 23:20   #9
Chucky
Registered User

Chucky's Avatar
 
Join Date: Mar 2015
Location: Karlstad / Sweden
Age: 48
Posts: 615
well as it is done now I am not sure if it is possible to do PCBs of it. vias are close etc. (and VCC/GND planes need some kind of rework) but I guess it will be possible to fix issues and do it.. it would be nice as hell to do a 3660 out of it.. and later change all GALs to a FPGA. add memory controller and. well. opensource the fuck out of it.
Chucky is offline  
Old 25 March 2017, 23:24   #10
plasmab
Banned
plasmab's Avatar
 
Join Date: Sep 2016
Location: UK
Posts: 2,917
Quote:
Originally Posted by Chucky View Post
well as it is done now I am not sure if it is possible to do PCBs of it. vias are close etc. (and VCC/GND planes need some kind of rework) but I guess it will be possible to fix issues and do it.. it would be nice as hell to do a 3660 out of it.. and later change all GALs to a FPGA. add memory controller and. well. opensource the fuck out of it.
Is it in Eagle? If it is email it to me and i'll do a DRC check then get DirtyPCBs to make it.. Start with the replica then build up.
plasmab is offline  
Old 25 March 2017, 23:28   #11
wXR
Registered User
 
Join Date: Mar 2009
Location: New York
Posts: 552
Amazing work chucky.
wXR is offline  
Old 25 March 2017, 23:46   #12
Pat the Cat
Banned

 
Join Date: Dec 2016
Location: Nottingham, UK
Posts: 481
Wow... very impressive.

Just puting up a link here if people want to check your schematic or get other Dave Haynie released A3640 stuff like PAL data etc.


http://www.thule.no/haynie/cpumods/a3640/
Pat the Cat is offline  
Old 26 March 2017, 00:00   #13
Pat the Cat
Banned

 
Join Date: Dec 2016
Location: Nottingham, UK
Posts: 481
Quote:
Originally Posted by plasmab View Post
Is it in Eagle? If it is email it to me and i'll do a DRC check then get DirtyPCBs to make it.. Start with the replica then build up.
Alas no, it is a graphic image, not a board file.

There are ways to run 2D graphics into gerbr files, as I am sure you are aware.

The tricky bit is making sure the graphics files contain just the trace paths as an ink colour, over a background colour.

Probably hundreds of ways, that's just the one I'm familiar with.
Pat the Cat is offline  
Old 26 March 2017, 00:03   #14
plasmab
Banned
plasmab's Avatar
 
Join Date: Sep 2016
Location: UK
Posts: 2,917
Quote:
Originally Posted by Pat the Cat View Post
Alas no, it is a graphic image, not a board file.

There are ways to run 2D graphics into gerbr files, as I am sure you are aware.

The tricky bit is making sure the graphics files contain just the trace paths as an ink colour, over a background colour.

Probably hundreds of ways, that's just the one I'm familiar with.
Erm no. its a Sprint layout file not an image.
plasmab is offline  
Old 26 March 2017, 00:12   #15
Pat the Cat
Banned

 
Join Date: Dec 2016
Location: Nottingham, UK
Posts: 481
Quote:
Originally Posted by plasmab View Post
Erm no. its a Sprint layout file not an image.
So it is - in the zip marked "You can download it here".

At least, I assume that's what A3640.lay6 is?

I just saw the JPEGS in the zip and assumed otherwise.
Pat the Cat is offline  
Old 26 March 2017, 00:43   #16
Chucky
Registered User

Chucky's Avatar
 
Join Date: Mar 2015
Location: Karlstad / Sweden
Age: 48
Posts: 615
It is made in sprint-layout of the simple reason: it have this nice feature of presenting a picture as background so you can trace from it. problem with sprint is that there are NO export function except gerber. but if ANYONE want that gerber files ask me and I will give them (mirrored or not) hopefully someone can use this to to more work out of it.

Anyway. sprint if kind of nice anyway.
Chucky is offline  
Old 26 March 2017, 12:17   #17
plasmab
Banned
plasmab's Avatar
 
Join Date: Sep 2016
Location: UK
Posts: 2,917
Quote:
Originally Posted by Chucky View Post
It is made in sprint-layout of the simple reason: it have this nice feature of presenting a picture as background so you can trace from it. problem with sprint is that there are NO export function except gerber. but if ANYONE want that gerber files ask me and I will give them (mirrored or not) hopefully someone can use this to to more work out of it.

Anyway. sprint if kind of nice anyway.
I've put this together as an eagle file. In order to verify this bad boy we'll need to reverse the schematic in eagle at some point.. anyways... its on my github now.
plasmab is offline  
Old 26 March 2017, 18:12   #18
Mr.Flibble
Registered User

Mr.Flibble's Avatar
 
Join Date: Jun 2015
Location: UK
Posts: 468
I did try loading up the OrCAD schematic from the Haynie files, but it wouldn't load.

Having a look at the file, it has hard-coded links to library documents, and more crucially, custom components libraries (E:\AMIGA\HARDWARE ARCHIVE\AMIGA.OLB for example), without access to these libraries, the OrCAD capture software just crashes out.

Unfortunately those weren't included in the Haynie files...
Mr.Flibble is offline  
Old 26 March 2017, 18:22   #19
Chucky
Registered User

Chucky's Avatar
 
Join Date: Mar 2015
Location: Karlstad / Sweden
Age: 48
Posts: 615
And that is why I decided to do this so we have some kind of file that loads in any software..
Chucky is offline  
Old 26 March 2017, 19:07   #20
plasmab
Banned
plasmab's Avatar
 
Join Date: Sep 2016
Location: UK
Posts: 2,917
And I will recreate it using Johns traces

Last edited by plasmab; 29 November 2017 at 19:56.
plasmab is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Megatraveller 1 reverse engineering TreacleWench Coders. General 12 18 May 2020 12:46
Gods reverse engineering Kroah Retrogaming General Discussion 92 01 January 2020 20:47
Captive 2 reverse engineering copse Coders. General 2 19 August 2015 21:08
Cadaver reverse engineering Kroah Retrogaming General Discussion 8 11 November 2011 09:35
Might and Magic ][ Reverse Engineer Vairn project.Amiga Game Factory 31 07 January 2009 00:31

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 01:49.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.09933 seconds with 16 queries