English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Other Projects > project.WHDLoad

 
 
Thread Tools
Old 19 August 2016, 07:13   #1
wXR
Registered User
 
Join Date: Mar 2009
Location: New York
Posts: 552
Joypad (2 button) support thread

Hi guys,

I'm noticing a leaning towards joypad/2 button support in slaves now; can we start listing here slaves which would really benefit from 2+ button support? And while we're on the subject, is it possible to support *more than* two buttons with a joypad on an Amiga?
wXR is offline  
AdSense AdSense  
Old 19 August 2016, 08:12   #2
Solo Kazuki
Registered User
Solo Kazuki's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Poland
Posts: 236
Hello

Yes, it's possible to support up to 7 buttons via CD32 joypad (or compatible). Thread about games with 2+ button support is here.
Solo Kazuki is offline  
Old 20 August 2016, 04:24   #3
wXR
Registered User
 
Join Date: Mar 2009
Location: New York
Posts: 552
Ah cheers, but FYI I meant this to be a WHDLoad-specific thread, i.e. requests/suggestions for joypad enhancements to slaves. Maybe they shold be merged, nto sure.
wXR is offline  
Old 22 August 2016, 19:47   #4
Shatterhand
Warhasneverbeensomuchfun

Shatterhand's Avatar
 
Join Date: Jun 2001
Location: Rio de Janeiro / Brazil
Age: 34
Posts: 2,699
You know what would be really cool? 3 button support. Not for CD32 controllers, but for specifically built 3-button controllers. The hardware can support, but you'd have to build the controller yourself.

But I guess not many people would be interested.

I was playing Shadow Dancer 2 days ago, and I was thinking how it would benefit for having a jump button... then I was going to keyboard to use the ninja magic, and I was like "it would be good to have a button to use the magic".

That game would be a lot more enjoyable (and a freaking amazing port) if you could actually play it using 3 buttons.

It seems some games actually do support 3 buttons ... but like I said, I'd guess not many people would care about it.

I could easliy list games that would benefit from 2 button support (also 3 button ), and I'd even like to help, but I have no idea of how to do it.
Shatterhand is offline  
Old 22 August 2016, 21:52   #5
Solo Kazuki
Registered User
Solo Kazuki's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Poland
Posts: 236
It is possible to have 3 buttons, but i don't know any game which support 3 buttons, only 2 or CD32 joypad. Even WHDLoad team don't bother with 3 buttons support, if is needed 3 buttons then is CD32 joypad support added.
Solo Kazuki is offline  
Old 22 August 2016, 22:42   #6
Shatterhand
Warhasneverbeensomuchfun

Shatterhand's Avatar
 
Join Date: Jun 2001
Location: Rio de Janeiro / Brazil
Age: 34
Posts: 2,699
Yeah, it's a shame.
Shatterhand is offline  
Old 22 August 2016, 22:46   #7
idrougge
Registered User
 
Join Date: Sep 2007
Location: Stockholm
Posts: 3,076
Flashback supports three buttons.
idrougge is offline  
Old 23 August 2016, 03:07   #8
Solo Kazuki
Registered User
Solo Kazuki's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Poland
Posts: 236
Flashback support only 2 buttons (except newest slave with CD32 joypad support). You can choose in options 2 buttons control, there's no 3 buttons setting. Playable with megadrive pad with 3 buttons, but only buttons B and C are used.
Solo Kazuki is offline  
Old 23 August 2016, 08:19   #9
idrougge
Registered User
 
Join Date: Sep 2007
Location: Stockholm
Posts: 3,076
There's a readme file on the floppy telling you how to activate the third button.
idrougge is offline  
Old 23 August 2016, 14:22   #10
Solo Kazuki
Registered User
Solo Kazuki's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Poland
Posts: 236
Did you see that readme?

Sure, there's read.me (!) file on 1st disk. It says:

Code:
FLASHBACK version 1.0 (22/4/93) English
     ---------------------------------------

     END...
Sorry, but it's only myth... unless You have some unknown enhanced version...
Solo Kazuki is offline  
Old 23 August 2016, 14:31   #11
Retro1234
5150

Retro1234's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Sycophantazia
Posts: 3,781
its not a myth.
Retro1234 is offline  
Old 23 August 2016, 14:34   #12
Solo Kazuki
Registered User
Solo Kazuki's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Poland
Posts: 236
So, any proof?
Solo Kazuki is offline  
Old 23 August 2016, 14:37   #13
Retro1234
5150

Retro1234's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Sycophantazia
Posts: 3,781
Use the search feature on eab? also Hired Guns and ADoom - the readme is probably on the original flashback i.e ipf.

its probably possibe under winuae isnt it?
Retro1234 is offline  
Old 23 August 2016, 14:38   #14
Solo Kazuki
Registered User
Solo Kazuki's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Poland
Posts: 236
I have original (IPF), there's nothing more in read.me.

Someone check this?
Solo Kazuki is offline  
Old 23 August 2016, 14:45   #15
Retro-Nerd
Missile Command Champion

Retro-Nerd's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Germany
Age: 45
Posts: 10,745
The German manual says that the PC version supports all 4-buttons of the Gravis joypad. You can use the MD pad though for the Amiga version but only 2-buttons are officially supported. For more you need a hardware mod iirc.
Retro-Nerd is offline  
Old 23 August 2016, 14:46   #16
idrougge
Registered User
 
Join Date: Sep 2007
Location: Stockholm
Posts: 3,076
Check the lisez-moi instead.
idrougge is offline  
Old 23 August 2016, 14:51   #17
Solo Kazuki
Registered User
Solo Kazuki's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Poland
Posts: 236
Actually it's still read.me in french version. It says something about modification but, again, did somebody check this?

Edit: Don't get me wrong. There are some games (mentioned Flashback, Hired Guns and ADoom), which should work with modified MD joypad. But unless it's confirmed, for me it's like unfinished proof of concept.

Edit 2: Just checked Flashback on WinUAE with "gamepad" setting (3 buttons). Cannot made 3rd button to work, used 2 button setting (there's still no 3/4 button option).

Edit 3: Also checked Hired Guns and... well... it doesn't support even 2 buttons (choose 4 players, 2 joys and 2 keyboards). One button and no more. Fire + up for shoot, fire + down for reload, fire + sides for changing menu options.

So is there anyone who can confirm that it works? Because for me it's still myth... sorry.

Last edited by Solo Kazuki; 23 August 2016 at 16:13.
Solo Kazuki is offline  
Old 23 August 2016, 16:24   #18
idrougge
Registered User
 
Join Date: Sep 2007
Location: Stockholm
Posts: 3,076
I think there's a keyboard combination to press in order to active the three-button mode.
idrougge is offline  
Old 23 August 2016, 16:34   #19
Solo Kazuki
Registered User
Solo Kazuki's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Poland
Posts: 236
What combination?

Sorry for asking, but are You really believe that in Flashback and Hired Guns are some well hidden control combinations/options not available in menus?

Edit: I really would be very happy, if this works. But for me it sounds like some conspiracy theory that authors hide some useful control options for player.

Last edited by Solo Kazuki; 23 August 2016 at 17:00.
Solo Kazuki is offline  
Old 23 August 2016, 17:15   #20
idrougge
Registered User
 
Join Date: Sep 2007
Location: Stockholm
Posts: 3,076
For you my friend:
Quote:
Joystick à 4 boutons (de type Megadrive, modifié selon
-------------------- le schéma de la notice)

ATTENTION: Ce type de joystick n'est pas reconnu sur les A600 et
les A1200.

Ce type de joystick ne peut être sélectionné que pendant le jeu.
Remarquez qu'il faut prendre soin d'avoir branché le joystick avant
de sélectionner cette option.

Selon les machines, l'option joystick 4 boutons s'active en pressant :

- A500, A500+, A2000 touches <CTRL> + 4
- A3000 touches <CTRL> + 5



Dans le jeu:

Le bouton A sert de touche ACTION
Le bouton B sert de touche UTILISER
Le bouton C sert de touche ARME
(dégainer/rengainer le pistolet)
Le bouton Start sert à appeler l'INVENTAIRE





Une fois modifié, ce joystick à 4 boutons ne sera plus utilisable
sur votre console. Si vous voulez éviter ce désagrément, vous pouvez
réaliser le petit adaptateur suivant :

Matériel nécessaire :

- 1 prise mâle 9 broches (type DB-9)
- 1 prise femelle 9 broches (type DB-9)
- un câble à 9 fils (environ 20 cm)



Schéma :
Code:
                Prise DB-9 Mâle                   Prise DB-9 Femelle	


                     -                                -
                    |  \                             |  \
                    |   \                            |   \
                1   | .  \---------------------------| o  \   1
                    |     \                          |     \ 
                  6 |    . --           ,------------|    o     6
                    |      | \         /             |      |  
                2   | .    |--\-------/--------------| o    | 2
                    |      |   \     /               |      |  
                  7 |    . |----\---'  ,-------------|    o |   7
                    |      |     \    /              |      |  
     ==>        3   | .    |------\--/---------------| o    | 3         ==>  
                    |      |       \/                |      |  
  Joystick        8 |    . |-------/\----------------|    o |   8      Port 
 4  boutons         |      |      /  \               |      |        Joystick
                4   | .    |-----/----\--------------| o    | 4       AMIGA
                    |      |    /      \             |      |  
                  9 |    . ----/--------\------------|    o     9
                    |     /   /          \           |     /
                5   | .  /---'            \----------| o  /   5
                    |   /                            |   /    
                    |  /                             |  /
                     -                                -       


	Cela revient donc à relier chacune des broches de la prise mâle
	à leur homologue de la prise femelle, sauf la 5 qui va à la 7,
	la 6 qui va à la 5 et enfin la 7 à la 6.
idrougge is offline  
AdSense AdSense  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Providing 2 fire button support / cd32 joypad support amigapd request.Other 0 13 July 2015 18:20
AM Logic 3 Joypad with more than 1 Fire Button? clitosa support.Hardware 17 20 November 2012 23:35
WB Joypad Button Remapper? Djay support.Apps 4 15 October 2011 15:34
Slam Tilt CD32 Joypad Support lennonlives support.Games 0 02 October 2008 09:23
WTB: Sega 6-button joypad 1ST GEN (read) Akira MarketPlace 9 20 June 2008 22:55

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 11:45.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Page generated in 0.35676 seconds with 12 queries