English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.WinUAE

 
 
Thread Tools
Old 25 February 2021, 17:56   #1
Amiga600
Registered User

 
Join Date: Feb 2021
Location: UK
Posts: 4
Missing Enemy / Other WinUAE Bugs

There is a problem with WinUAE as regards to how it renders objects in game, for example in Wizzys Quest (below) it fails to render one of the enemy sprites, resulting in you being unable to complete the level, since you cannot "see" where the enemy is on screen under emulation:


Also in a game called Mother Lode, enemy sprite detection does not work, as you can walk through enemies therefore making the game easy to complete since they do not kill you on touch
Amiga600 is offline  
Old 25 February 2021, 18:23   #2
roondar
Registered User

 
Join Date: Jul 2015
Location: The Netherlands
Posts: 2,686
There are many possible configuration options in WinUAE that can influence the emulator's behaviour. Did you try this using Cycle Accurate (full) chipset emulation and with Collision Level set to full? Was this on an A500 configuration, or did you emulate a higher specced Amiga?

This info can help in figuring out whether it's an emulator bug or a settings issue
roondar is online now  
Old 25 February 2021, 18:30   #3
DamienD
disengaged
DamienD's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: London / Sydney
Age: 44
Posts: 19,562
As roondar says

Also, which disk are you using of the possible 5?

@Amiga600; what level is this and I'll test?

Edit: don't worry, it's level 12.

Last edited by DamienD; 25 February 2021 at 18:39.
DamienD is offline  
Old 25 February 2021, 18:51   #4
malko
Ex nihilo nihil

malko's Avatar
 
Join Date: Oct 2017
Location: CH
Posts: 3,145
Wizzy's quest is an excellent game but has some bugs.
As I have finished it under WinUAE, I know for sure that all enemies on level 12 are present.
Here is a link to a post containing my video walkthrough (game installed on HD) : https://eab.abime.net/showpost.php?p...8&postcount=55. The video has chapter facility so it's easy to jump to the required level.
(you can check the full thread if you like or have issue playing from HD).

Edit: I played it with WinUAE 4.0.1 (x86). Wich version are you using ?

Last edited by malko; 25 February 2021 at 18:57.
malko is offline  
Old 25 February 2021, 19:10   #5
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 45
Posts: 24,632
Missing enemy most likely is sprite 7 and it got disabled because of too early display start position. If game is system friendly, it might have "inherited" WB overscan/screenmode settings that don't support all sprites.
Toni Wilen is online now  
Old 25 February 2021, 19:10   #6
Amiga600
Registered User

 
Join Date: Feb 2021
Location: UK
Posts: 4
I am using 4.3.0 (2019.12.19) - I primarily use a HDD image, which I have setup for everything from Workbench Tools to Games and File/Directory managers like SID2

I installed most games directly to HD now (there are WHDLoad ones as well) but Wizzy is installed as files directly, I just run it via Workbench - even loading the disk gives the same problem
Amiga600 is offline  
Old 25 February 2021, 19:15   #7
DamienD
disengaged
DamienD's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: London / Sydney
Age: 44
Posts: 19,562
Quote:
Originally Posted by malko View Post
Wizzy's quest is an excellent game but has some bugs.
As I have finished it under WinUAE, I know for sure that all enemies on level 12 are present.?
Yup, just tested "Wizzy's Quest (1990)(G&S Appenzeller - 17-Bit Software)(PD).adf" using an "A500 / ECS Agnus (Cycle exact) / KS 1.3 / 512KB Chip & 512KB Slow RAM" configuration.

Both grim reapers are present:
DamienD is offline  
Old 25 February 2021, 19:25   #8
malko
Ex nihilo nihil

malko's Avatar
 
Join Date: Oct 2017
Location: CH
Posts: 3,145
Quote:
Originally Posted by Amiga600 View Post
I am using 4.3.0 (2019.12.19) - I primarily use a HDD image, which I have setup for everything from Workbench Tools to Games and File/Directory managers like SID2

I installed most games directly to HD now (there are WHDLoad ones as well) but Wizzy is installed as files directly, I just run it via Workbench - even loading the disk gives the same problem
Maybe you should give a go with the latest 4.4.0 then
malko is offline  
Old 25 February 2021, 20:10   #9
Amiga600
Registered User

 
Join Date: Feb 2021
Location: UK
Posts: 4
I actually got it working now, Thanks - seems a few settings just caused that rather strange issue
Amiga600 is offline  
Old 25 February 2021, 20:23   #10
malko
Ex nihilo nihil

malko's Avatar
 
Join Date: Oct 2017
Location: CH
Posts: 3,145
Quote:
Originally Posted by Amiga600 View Post
I actually got it working now, Thanks - seems a few settings just caused that rather strange issue
Nice to hear
Enjoy this excellent game.

By the way, if you know how to activate the level editor, would be glad to know
malko is offline  
Old 25 February 2021, 22:18   #11
Amiga600
Registered User

 
Join Date: Feb 2021
Location: UK
Posts: 4
I wish I knew how to get into that as well
Amiga600 is offline  
Old 26 February 2021, 12:05   #12
Tomislav
Registered User

 
Join Date: Aug 2014
Location: Zagreb / Croatia
Posts: 258
Quote:
Originally Posted by malko View Post
By the way, if you know how to activate the level editor, would be glad to know
Looks like you need to ask coder of that game:
http://hol.abime.net/3872 (TRIVIA at bottom)
Tomislav is offline  
Old 26 February 2021, 21:33   #13
Dan
Registered User
Dan's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: Germany
Posts: 543
Does anyone want to contact him and ask, if he still remembers how to activate the editor ?

https://guido.appenzeller.net/projects/


Contact informations can be seen on the main blog page:

https://guido.appenzeller.net/
Dan is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Enemy 2: Missing In Action - Demo viddi Amiga scene 19 08 July 2017 18:42
Enemy 2: Missing In Action Lobotomika HOL data problems 1 23 August 2014 15:39
WinUAE 1.3 known bugs Toni Wilen support.WinUAE 22 05 August 2006 15:45
WinUAE 1.0.0 Bugs! Dary support.WinUAE 19 26 June 2005 22:41
WinUae bugs PiCiJi support.WinUAE 17 09 April 2005 12:39

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 13:43.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.09362 seconds with 15 queries