English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > New to Emulation or Amiga scene

 
 
Thread Tools
Old 17 March 2019, 00:24   #1
pubzombie
Registered User

pubzombie's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: westmids
Posts: 885
A1200 vampire question - worth upgrade ?

Hi guys,
Real layman’s question - I run a A1200 with a Blizzard 030. I use it just to play whdload games. But I’m having TV issues. I read the vampire does hdmi out?
If so is it worth getting one? Will it replace the 030?
Or am I just best looking for a new tv?
Thank u for your time.
PZ
pubzombie is offline  
Old 17 March 2019, 01:12   #2
-Acid-
Registered User
 
Join Date: Oct 2012
Location: South Shields
Posts: 663
The A1200 Vampire is not available yet so you couldn't buy one even if you wanted to. You have a very nice set up for games, i'd just get yourself a new or used TV for now and see what happens when the new hardware arrives. As for will it replace the 030.. it will be much much faster (more than twice the mips of 060 @ 66mhz) but that speed is wasted if you only play old games.
-Acid- is offline  
Old 17 March 2019, 01:36   #3
AMIGASYSTEM
Registered User
AMIGASYSTEM's Avatar
 
Join Date: Aug 2014
Location: Brindisi (Italy)
Posts: 4,987
Yes, there's also the risk that some games won't work anymore or will be too fast.
AMIGASYSTEM is offline  
Old 17 March 2019, 08:27   #4
ShK
Registered User
ShK's Avatar
 
Join Date: Mar 2013
Location: Lahti / Finland
Age: 48
Posts: 350
Quote:
Originally Posted by pubzombie View Post
Hi guys,
Real layman’s question - I run a A1200 with a Blizzard 030. I use it just to play whdload games. But I’m having TV issues. I read the vampire does hdmi out?
If so is it worth getting one? Will it replace the 030?
Or am I just best looking for a new tv?
Thank u for your time.
PZ
If you have experience with a highly overclocked 040/060, I expect the WHDLoad behavior to be similar. If not, I think there are threads on the subject. Gold 2.xx series will use RGB video.

ShK is offline  
Old 17 March 2019, 17:01   #5
UberFreak
Registered User
 
Join Date: Sep 2009
Location: the world
Posts: 317
It looks nice in pictures, but

Quote:
Originally Posted by -Acid- View Post
The A1200 Vampire is not available yet so you couldn't buy one even if you wanted to.
UberFreak is offline  
Old 18 March 2019, 00:46   #6
MartinW
Registered User

 
Join Date: Mar 2017
Location: Minehead / UK
Posts: 512
Umm, so this will clearly have been asked elsewhere before but seeing as there is somewhere here that obviously has a pre-release / dev version...

Does the Vampire 1200 still leave the original AGA chipset available to use? Would be awesome if it is basically an 080 accelerator. I kind of thought that it took over most of the system though.
MartinW is offline  
Old 18 March 2019, 01:22   #7
UberFreak
Registered User
 
Join Date: Sep 2009
Location: the world
Posts: 317
Depends on which core version you use with the Vampire.
Core 2.x only replaces the CPU and adds RTG, Core 3.x also overrides the Amiga chipset.
UberFreak is offline  
Old 18 March 2019, 01:58   #8
MartinW
Registered User

 
Join Date: Mar 2017
Location: Minehead / UK
Posts: 512
Oh ok, thanks for explaining. I like that. A lot. It seems like the best of both worlds to me RTG 080 still with access to the original chipset. I have to say then it sounds like my perfect Amiga.
MartinW is offline  
Old 18 March 2019, 13:51   #9
Amicol
Registered User

 
Join Date: Dec 2013
Location: Hartlepool / England
Posts: 387
The Vampire is impossible to get hold of anyway, unless you are prepared to pay stupid prices. Been on the waiting list for the Vampire 500 V2 for years but despite the website saying allocated I have yet to receive an email.

I'll stick with my ACA....
Amicol is offline  
Old 18 March 2019, 17:08   #10
512k
Registered User

 
Join Date: Dec 2017
Location: Creatures Land
Posts: 91
Quote:
Originally Posted by Amicol View Post
The Vampire is impossible to get hold of anyway, unless you are prepared to pay stupid prices. Been on the waiting list for the Vampire 500 V2 for years but despite the website saying allocated I have yet to receive an email.

I'll stick with my ACA....
They did have mail issues at some point link below

http://apollo-core.com/knowledge.php?b=1&note=4726

Register there and ask Igor Majstorovic what up sorry but your not the first it happen to.

Before anyone ask am not a vampire user or fan but the team do seem to respond to these issues
512k is offline  
Old 18 March 2019, 17:43   #11
majsta
www.majsta.com
majsta's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: Banjaluka/Republic of Srpska
Age: 38
Posts: 445
@Amicol if it says allocated then mail was sent to you from our server. Probably ended up in your spam or some mail filter you have rejected it.
majsta is offline  
Old 19 March 2019, 13:23   #12
Amicol
Registered User

 
Join Date: Dec 2013
Location: Hartlepool / England
Posts: 387
@majsta

unfortunately my spam folder automatically clears after 2 weeks, so will never know if I received it.

Been trying for a while to get in contact unsuccessfully for a few months when I realised it had been allocated. Gave up after a while.

I would not have intentionally rejected it...
Amicol is offline  
Old 01 June 2019, 17:10   #13
Overflow
Registered User

 
Join Date: Nov 2014
Location: Norway
Posts: 370
Gunnars presentation of Vampire @ V1200 presentation at the Oufparty in Switzerland

[ Show youtube player ]

Availability in shops during summer is the target set by the team.
Overflow is offline  
Old 12 June 2019, 18:04   #14
digiflip
Registered User
digiflip's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: Nottingham, United Kingdom
Posts: 103
so price seems to be €430 (current price is €380 for v2 vampires 500 and 600), what are peoples thoughts? does have full fpu, rtc clock port and extra headers.

https://amitopia.com/68080-v1200-spe...ions-revealed/

Last edited by digiflip; 12 June 2019 at 18:06. Reason: source link
digiflip is offline  
Old 14 June 2019, 14:09   #15
Overflow
Registered User

 
Join Date: Nov 2014
Location: Norway
Posts: 370
Vampire/Apollo team update;

http://www.apollo-core.com/knowledge...20940&z=eHtQKG


Quote:
June’19 Activity Report

Last report didn’t reveal any explosive details but showed we were working quietly on some deep topics to make some more noise later on. This activity report should be a bit different, not as exciting as summer fireworks but more like a summer celebration band warming up under your bedroom window on Sunday morning. Like a fine-tuned orchestra, lots of instruments are coming together to make some wonderful music this summer.

Vampire V1200



Majsta finished the final Vampire 1200 V2 design (note the V2, we will detail it later) with some advice of Claude. Our previous and working prototype required quite some mechanical changes, since Majsta designed blindly without A1200 case for reference (seriously).

We thank Philippe Lang for providing one of his A1200.net case to Majsta to test check mechanical form and function in an actual Amiga 1200 case. In parallel, Majsta was also sent an original Commodore A1200 case for test fitting. Everything is fine now.

A working Vampire 1200 prototype was shown at OufParty booting to Workbench successfully and running applications. It still needs some work to fully communicate with all chips available on the A1200 motherboard but it runs already quite stable. Next step for Majsta will be to order and solder some V1200 test boards for team so we can polish core accordingly and get a release candidate ready.

As AGA is already present in A1200, Vampire 1200 V2 will be shipped with a GOLD2.xx core branch for initial release. This will satisfy most users that still want to have native Amiga output enabled.

Regarding the “V2” numbering, simply put it means that the Vampire 1200 V2 is part of the current V500/V600 family.

Specifications of the final V1200 card will be:
- Cyclone 3 FPGA
- 128MB SDRAM
- 1x Digital Video Out port
- 2x Expansion ports
- 1x microSD port
- 1x Fast IDE port
- 1x JTAG port
- 1x IDE/PWR/Reset pins (for tower users)

So yes, the fastest A1200 ever made will soon hit the market and we are aiming at a summer availability through your favorite resellers. I would just warn people about one thing: availability. We are totally aware that demand will be very high and our production speed won’t satisfy it. It won’t come as a surprise that this activity will impact V500 and V600 production for a while. I would advise people interested in purchasing V500 and V600 cards to act fast and declare interest with their resellers so they can forecast sales and receive a batch of V500 and V600’s for their orders.

Vampire V4
Vampire V4 and Apollo Team took a collection for Gunnar to fund the delivery of a large stash of energy drinks direct to his house. Well it looks like he drank a bunch of them since AGA has evolved *a lot* from the GOLD3 Alpha stage. We would like to take this opportunity to thank all the folks who played games and sent us bug reports (big shout out to Prosonic who was main contributor outside the team).

AGA game compatibility is a paramount objective but keep in mind we are *not only* doing a 1:1 reimplementation of it, we are also improving it (as we are with every part of the chipset). As of today, we have most of AGA games working and only a small subset of them will require deeper attention.

Our SAGA development is going well and features:
- DDR memory support
- PIP (you could watch RiVA full color on a 4-color Workbench 1.3 screen) on both PAL and RTG
- Copper can now also control RTG screens
- PAMELA with 8 DMA channels, 8-16bit channels, 24Bit HiFi Mixing
- Overscan support

We are also super happy to have *the* Reshoot-R game working perfectly on our AGA. For the small story, Reshoot R on V4 debugging was done live at the OufParty in Martigny on a piece of cardboard.




GOLD2.12
GOLD2.xx core branch is still under active development. It is pretty obvious that future GOLD2.12 releases will match the V1200 release due to their shared use of the Cyclone 3 platform, thus all our Cyclone 3 products will receive ongoing improvements.

A reminder of planned changes:
- Mouse hotspot and editable hardware RTG sprite support (requires driver update)
- Auto-turtle mode when game is running in ChipRAM (improves game compatibility)
- 15-bit PC / 16-bit PC / 32-bit ARG and 32-bit BGR modes support (driver improvement)
- morelibspace command not required anymore for AfAOS users (saves a reboot)
- FastIDE also enabled on writes now

GOLD3
GOLD3 is also not forgotten as last year our GOLD3 Alpha for V2 accelerators brought proof of our ongoing work. GOLD3 development should be resumed as soon as we are happy enough with V4 progress and backport V4 changes to GOLD3. It actually makes no sense to backport things now since we are still improving AGA. Indeed, each day spent not developing V4 will delay all other topics.

Final words
Exciting moments are coming in the next weeks and we want to make sure we share every one of them with you. Regarding the price of the coming products, production cost of Vampire 1200 V2 will be a little higher (mainly due to acquiring the non-standard out of production A1200 connector) than the current V2 range. Due to this extra work anyone can understand the card could cost also a bit more too. But still, in V1200’s current development stage, any guess on price might still be wrong until we communicate recommended selling price to resellers. Any comments read on forums and website are *all* speculative and thus unconfirmed information. Also, when we say summer, don’t distort it to “July”: on this planet, July is a month and not a season.
Overflow is offline  
Old 14 June 2019, 14:44   #16
MartinW
Registered User

 
Join Date: Mar 2017
Location: Minehead / UK
Posts: 512
Question: Do the standard display modes route out through the digital out as well as RTG or does it require two monitors, or some form of signal multiplexing?
MartinW is offline  
Old 17 June 2019, 19:45   #17
Puggsy
Registered User

Puggsy's Avatar
 
Join Date: May 2018
Location: Toronto
Posts: 144
Quote:
Originally Posted by pubzombie View Post
If so is it worth getting one?
No it isn't, get a new TV. Will do you much better, can use it for a lot more, and you can get it right now.
Puggsy is offline  
Old 17 June 2019, 21:34   #18
digiflip
Registered User
digiflip's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: Nottingham, United Kingdom
Posts: 103
@martinw only igor knows at mo but if it uses gold3 it will pump everything out of hdmi port, if has gold 2.xx branch too will have rgb and rtg out of hdmi
digiflip is offline  
Old 18 June 2019, 05:20   #19
quantum8
Registered User

 
Join Date: Jun 2019
Location: BNE AU
Posts: 81
Quote:
Originally Posted by digiflip View Post
if has gold 2.xx branch too will have rgb and rtg out of hdmi

This is excellent news if it works this way!
quantum8 is offline  
Old 18 June 2019, 09:38   #20
Sim085
Registered User
 
Join Date: Apr 2009
Location: Lija
Posts: 565
Does the vampire come with its own sound output?
Sim085 is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Vampire 500+ V2 question kirk_m support.Hardware 11 04 September 2017 18:15
GVP 4.13 -> 4.15 ROM upgrade. Worth it? christopherpm support.Hardware 1 15 August 2013 12:51
030 - 040 upgrade, worth it? fitzsteve support.Hardware 42 22 April 2010 09:22
Yet another question.. What's this worth?? ORSM T New to Emulation or Amiga scene 4 07 July 2007 08:50
is a 1MB ram upgrade worth it? SWOS Retrogaming General Discussion 15 13 June 2007 22:49

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 16:18.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.12302 seconds with 13 queries