English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.FS-UAE

 
 
Thread Tools
Old 15 January 2016, 13:23   #1
Jacques
Registered User
 
Join Date: Oct 2013
Location: Wrocław, Poland
Posts: 94
FS-UAE on MacOS X 10.5 (PPC G4/G5)

Hello everyone,
what's the best, quickest and most stable version of FS-UAE to be used on PowerPC Mac (e.g. PowerBook G4) with MacOS X 10.5 (Leopard)? PPC Amiga emulation is not required, just trouble-free and quick Motorola 68k emulation.

Could someone advise, point to the installation binary or upload into the zone, please?
Jacques is offline  
Old 16 January 2016, 21:00   #2
SnakeCoils
Registered User

 
Join Date: Mar 2014
Location: Italy
Posts: 143
Hello,
the most usable version of FS-UAE for mid-spec PowerMacs is the 2.4.1 stable, if you need RTG graphics then 2.5.20dev is still usable but do not use the built-in uaegfx because has wrong colors on 16, 24 and 32 bit screens, at the time I found a quick fix using the Picasso IV emulation that has not this issue.
Starting from that version the system requirements have been increased and only a G5 machine can handle a good emulation.
I am going to upload the two binaries above in The Zone! but do not expect too much in term of speed, we can only hope that someday a JIT 68k recompiler for PPC hosts will see the light :-)
SnakeCoils is offline  
Old 17 January 2016, 22:43   #3
Jacques
Registered User
 
Join Date: Oct 2013
Location: Wrocław, Poland
Posts: 94
Thank you!
Jacques is offline  
Old 20 January 2016, 16:15   #4
Jacques
Registered User
 
Join Date: Oct 2013
Location: Wrocław, Poland
Posts: 94
Sorry to bother again...

What about configuration GUI/launcher that would work on 10.5 MacOS X PPC?
It's not included with uploaded FS-UAE versions.
Jacques is offline  
Old 20 January 2016, 19:39   #5
SnakeCoils
Registered User

 
Join Date: Mar 2014
Location: Italy
Posts: 143
Some times ago I also tried to build the FS-UAE Launcher but the resulting executable never worked well on PPC, the crash was always around the corner so in the end I abandoned the frontend to better focus on testing the FS-UAE main program.
Personally I found more convenient to have a config file for every Amiga program I use, the automation inside FS-UAE is good enough for an optimal experience of the emulator even without the Launcher.
SnakeCoils is offline  
Old 22 January 2016, 22:59   #6
Jacques
Registered User
 
Join Date: Oct 2013
Location: Wrocław, Poland
Posts: 94
OK, I see. So launcher is a no go on my machine, but what about configuration files? Running FS-UAE you've uploaded to the zone, FS-UAE starts with A500 emulation, created all it's directgories under FS-UAE directory in user's path, but e.g. configuration directory is empty. Why is that? How could I create default configuration file to later manipulate with, to create more configs for A1200, etc? Or is there a way to save default config from within FS-UAE (I only saw saving and loading savestates in F12 menu).
Jacques is offline  
Old 24 January 2016, 14:15   #7
SnakeCoils
Registered User

 
Join Date: Mar 2014
Location: Italy
Posts: 143
All the infos you need are inside the online Documentation, some parts does not apply to the OSX PPC port (for example the JIT recompiler options) but all the rest is there.
The config file is nothing but a text file with the ".fs-uae" extension after the name and containing a sequence of options followed by a value, for example here is the config file I use for launching the ECS demo "Arte" on my dual G4 MDD:

Code:
[config]
amiga_model = A500+
accuracy = -1
floppy_drive_volume = 0
video_sync = off
fullscreen = 1
viewport = * * * * => 0 0 752 574
floppy_drive_0 =/Volumes/Calderone/Emulatori_ROM/Amiga/Floppy/Arte.adf
Usually I duplicate this for every new game or demo I need to launch. The configuration for the same demo on my intel MacMini is little different because the most powerful CPU allow a greater level of accuracy and if I switch the desktop resolution to 50 Hz refresh the scrolling becomes perfect without tearings or stuttering:

Code:
[config]
amiga_model = A500+
accuracy = 1
floppy_drive_volume = 0
video_sync = auto
fullscreen = 1
keep_aspect = 1
viewport = * * * * => 0 0 752 574
floppy_drive_0 =/Volumes/Calderone/Emulatori_ROM/Amiga/Floppy/Arte.adf
The main difference is the accuracy happily increased to the max, the video sync flag and the "keep_aspect" control, absolutely needed when you run FS-UAE on display sets with an aspect ratio different from 4:3.

Of course you need also true kickstarts ROMs, when placed in the right FS-UAE directory (stored in /Documents/FS-UAE/Kicstarts/) the emulator will choose the right one accordingly to the Amiga model you specified in the config file.
SnakeCoils is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
PPC Support in FS-UAE FrodeSolheim support.FS-UAE 177 26 September 2015 12:31
FS-UAE for G4 ppc OSX 10.5.8 elowan support.FS-UAE 35 10 November 2014 20:22
FS-UAE MacOs issues fnap support.FS-UAE 2 02 October 2012 21:27
PPC Emulation in UAE Beakster support.WinUAE 9 15 March 2008 12:28
PPC UAE on os 3.9 DDNI request.UAE Wishlist 7 26 October 2006 20:09

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 14:53.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.06612 seconds with 15 queries