English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.WinUAE

 
 
Thread Tools
Old 13 August 2014, 21:21   #421
Mad-Matt
Longplayer

Mad-Matt's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Lincoln / UK
Age: 38
Posts: 1,580
Send a message via ICQ to Mad-Matt Send a message via MSN to Mad-Matt
Quote:
Originally Posted by fitzsteve View Post
The backup I took of my old A4000T (CSPPC/PicassoIV) works a treat with PPC emulation, WarpOS 5.1 & WarpDT is installed IIRC.

The nearest I get to anything WOS running is Grey screen on ADoomWOD but no crash!

Other Games just Crash out, great work so far - waiting for the next update's
You need to use -bus 40000000 for AdoomWOS or AdoomPPC, otherwise software just detects a bus speed of 0 at the present time.

Last edited by Mad-Matt; 13 August 2014 at 22:51.
Mad-Matt is offline  
AdSense AdSense  
Old 13 August 2014, 21:30   #422
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 42
Posts: 19,936
Quote:
Originally Posted by Steve View Post
It crashed again. The logs seem to be saying I am getting SCSI errors??
It went wrong earlier:

Code:
29-950 [722 225-042]: Starting PPC thread.
29-950 [722 226-049]: B-Trap fffc at 89d8f5a (4C9F6F7A)
29-951 [722 225-055]: [CPU/CPU] <Warning> You are using the generic CPU!
29-951 [722 225-055]: [CPU/CPU] <Warning> This is much slower than the just-in-time compiler and
29-951 [722 225-055]: [CPU/CPU] <Warning> should only be used for debugging purposes or if there's
29-951 [722 225-055]: [CPU/CPU] <Warning> no just-in-time compiler for your platform.
29-951 [722 225-056]: [CPU/CPU] execution started at fff00100
29-951 [722 225-056]: [PPC/DEC] Bad opcode: 00000000 (0:0) PC=fff00100
29-951 [722 225-056]: singlestep set from ..\..\ppc\pearpc\cpu\cpu_generic\ppc_dec.cpp:96, info: unknown instruction

29-951 [722 225-056]: ppc_cpu_run() exited.
29-964 [723 134-000]: Illegal instruction: 00f8 at 00000018 -> 089CBA8C
29-964 [723 134-000]: Illegal instruction: 3fe0 at 089CBA8C -> 089CBA8C
May not have anything to do with emulation. Can't really help unless it can be duplicate easily. But if there are any unofficial patches: unsupported unless it is confirmed they really do work with PPC boards.

Quote:
Originally Posted by fitzsteve View Post
The backup I took of my old A4000T (CSPPC/PicassoIV) works a treat with PPC emulation, WarpOS 5.1 & WarpDT is installed IIRC.

The nearest I get to anything WOS running is Grey screen on ADoomWOD but no crash!

Other Games just Crash out, great work so far - waiting for the next update's
Great but few posts ago I said nothing will change unless there are proper reports and also some easy way to duplicate it. (=zip I can unpack somewhere)
Toni Wilen is online now  
Old 13 August 2014, 21:47   #423
akis
 
Posts: n/a
Donated too, keep up the great work
 
Old 13 August 2014, 22:34   #424
b0lt-thrower
Registered User
 
Join Date: Jun 2010
Location: US
Posts: 65
I've said it before and I'll say it again, Toni is the unsung hero of the Amiga world. He's a workman, he's like the tide washing away at a supposedly impregnable stone, eroding the "impossible" and "can't be done" and "would be too slow" down to a fine sand, which he then churns against the next task.

Go Toni!
b0lt-thrower is offline  
Old 13 August 2014, 23:29   #425
Retrofan
Ruler of the Universe

Retrofan's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: Lanzarote/Spain
Posts: 5,667
Send a message via Skype™ to Retrofan
Time to donate (yes, You).

Yep, I told before
Quote:
Originally Posted by Retrofan View Post
You are on fire, no doubt
I think all the people with money in their pockets should donate right now. "Smiley: COME ON... Donate right now"

Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
(Donations would be nice because PPC stuff is even more boring than "normal" stuff. Thanks)
Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
(PPC also got higher priority than normal because of donations! Thanks again.)


Can you imagine how much a Kickstarter project to port PPC to Amiga emulation could have costed? Now think about using OS4.1, etc, etc ...

Last edited by Retrofan; 14 August 2014 at 01:37.
Retrofan is offline  
Old 13 August 2014, 23:52   #426
dlfrsilver
CaptainM68K-SPS France
dlfrsilver's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Melun nearby Paris/France
Age: 40
Posts: 7,175
Send a message via MSN to dlfrsilver
Ok, i'm fine with this, i'll make a donation to Toni too He deserves it well
dlfrsilver is offline  
Old 14 August 2014, 00:37   #427
fitzsteve
Professional slacker!
fitzsteve's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Kent, UK
Age: 38
Posts: 6,342
Send a message via MSN to fitzsteve
Sorry I should have given more info

Here is a crash dump for trying to run a old install I kept of Amiga OS4 (attached)

And also log file attached.

I'll PM you something you can test with
Attached Files
File Type: dmp winuae_2.9.0_b9_2014.08.13_22.33.01.dmp (96.4 KB, 44 views)
File Type: zip winuaelog.zip (4.2 KB, 41 views)

Last edited by fitzsteve; 14 August 2014 at 01:01.
fitzsteve is offline  
Old 14 August 2014, 01:08   #428
Retrofan
Ruler of the Universe

Retrofan's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: Lanzarote/Spain
Posts: 5,667
Send a message via Skype™ to Retrofan
Fitzsteve what uae config can be used/you use that could run OS4? Can you post it?
Also it could be wrong, so better to know it.

Last edited by Retrofan; 14 August 2014 at 01:26.
Retrofan is offline  
Old 14 August 2014, 01:20   #429
RedskullDC
Digital Corruption
RedskullDC's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Sydney/Australia
Age: 54
Posts: 310
Hi Toni, et al.

Thanks for your tireless pursuit of excellence with WinUAE.

Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
(PPC also got higher priority than normal because of donations! Thanks again.)
Donated.
Recommend you all do the same.

Cheers,
Red
RedskullDC is offline  
Old 14 August 2014, 01:21   #430
fitzsteve
Professional slacker!
fitzsteve's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Kent, UK
Age: 38
Posts: 6,342
Send a message via MSN to fitzsteve
Hi Fernando, settings should be logged in the file I can send you the config I use tomorrow. It loads the os4 rom, resets and ppc crashes at a green screen.
fitzsteve is offline  
Old 14 August 2014, 01:41   #431
Retrofan
Ruler of the Universe

Retrofan's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: Lanzarote/Spain
Posts: 5,667
Send a message via Skype™ to Retrofan
Looks similar to OS4.1 that you know I'm trying to run. Looking forward for that config. Anything you want you can PM' me mate.

Ups... let me quote myself as it's taking some effect:

Quote:
Originally Posted by Retrofan View Post

I think all the people with money in their pockets should donate right now. "Smiley: COME ON... Donate right now"

Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
(Donations would be nice because PPC stuff is even more boring than "normal" stuff. Thanks)
Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
(PPC also got higher priority than normal because of donations! Thanks again.)



Can you imagine how much a Kickstarter project to port PPC to Amiga emulation could have costed? Now think about using OS4.1, etc, etc ...

Last edited by Retrofan; 14 August 2014 at 01:54.
Retrofan is offline  
Old 14 August 2014, 06:36   #432
Ami_GFX
Registered User
 
Join Date: Sep 2011
Location: USA North America
Posts: 179
Quote:
Originally Posted by fitzsteve View Post
It loads the os4 rom, resets and ppc crashes at a green screen.
This is what I get. It loads the rom and freezes on a red screen. If I reset it, it freezes on a green screen the second time and the third time, it just gets to the reset black screen and Winuae stops responding if I reset it a fourth time. It was the same when I tried the OS4 install floppy.
Attached Files
File Type: txt winuaelog.txt (52.1 KB, 55 views)
Ami_GFX is offline  
Old 14 August 2014, 07:01   #433
DarrenHD
Registered User
 
Join Date: Aug 2008
Location: London / Canada
Posts: 339
Quote:
Originally Posted by Ami_GFX View Post
This is what I get. It loads the rom and freezes on a red screen. If I reset it, it freezes on a green screen the second time and the third time, it just gets to the reset black screen and Winuae stops responding if I reset it a fourth time. It was the same when I tried the OS4 install floppy.
I don't know if it is possible with WinUAE, but on OS 4 or OS 4.1 Classic you can enable serial output to see why it is crashing.

Use kernel.debug (modify your kicklayout), then in the startup-sequence BootLoader command line put something like this:

BootLoader COMMANDLINE="SERIAL debuglevel=5 BaudRate=115200".

I can tell you from experience a red screen means PPC is not working or not present. (I'm an OS4 classic beta tester
DarrenHD is offline  
Old 14 August 2014, 09:10   #434
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 42
Posts: 19,936
Quote:
Originally Posted by fitzsteve View Post
And also log file attached.
Wrong version. (beta9 is old and I am quite sure this problem is already fixed).

Quote:
Originally Posted by DarrenHD View Post
I don't know if it is possible with WinUAE, but on OS 4 or OS 4.1 Classic you can enable serial output to see why it is crashing.

Use kernel.debug (modify your kicklayout), then in the startup-sequence BootLoader command line put something like this:

BootLoader COMMANDLINE="SERIAL debuglevel=5 BaudRate=115200".

I can tell you from experience a red screen means PPC is not working or not present. (I'm an OS4 classic beta tester
Just add -serlog command line to see serial log in log window.

It crashes (red screen) because PPC BAT MMU registers (similar to 68030+ TTRs) are either invalid or some memory address is wrong.

Only way to confirm is to crash it on real hardware early enough (I don't know how..) and compare serial dump register contents.
Toni Wilen is online now  
Old 14 August 2014, 10:16   #435
B14ck W01f
m68k all the way
 
Join Date: Aug 2011
Location: Koalaland
Posts: 482
I think Toni has suggested that we move any PPC info/help to a new thread, so I created a new one for this. If he didn't, I apologize in advance.

Last edited by B14ck W01f; 14 August 2014 at 10:39.
B14ck W01f is offline  
Old 14 August 2014, 11:24   #436
fitzsteve
Professional slacker!
fitzsteve's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Kent, UK
Age: 38
Posts: 6,342
Send a message via MSN to fitzsteve
Quote:
Originally Posted by Mad-Matt View Post
You need to use -bus 40000000 for AdoomWOS or AdoomPPC, otherwise software just detects a bus speed of 0 at the present time.
Thanks! I'll try that

Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
Wrong version. (beta9 is old and I am quite sure this problem is already fixed).
Sorry! Didn't notice the version update - Will test latest version.
fitzsteve is offline  
Old 14 August 2014, 12:36   #437
Neil79
Banned
 
Join Date: Jul 2012
Location: Kent
Age: 38
Posts: 2,518
Quote:
Originally Posted by fitzsteve View Post
Sorry! Didn't notice the version update - Will test latest version.
If you miss the updates here

Check commodore is awesome or Indie retro news for the latest updates
Neil79 is offline  
Old 15 August 2014, 07:21   #438
Sandro
Banned
 
Join Date: Feb 2013
Location: spain
Posts: 897
after lot of suffering I have a descent blizard ppc emulation working
I solved all problems using BPPCFix-GUI , then I can change between kernels with a simple click

http://aminet.net/util/libs/BPPCFix-GUI.lha


what I tested:

warpjpeg datatype: working.

mpega.library ppc: working but very slow, there is not enough emulation power to play any mp3 file at 44100 hz

warphexen: not working, after I select screen mode screen goes black

warpheretic: idem as warphexen

my conclusion:
The emulation of ppc is yet very slow,I calculated is about 25% of a ppc at 166mhz
unless some PPC- JIT emulation is implemented this is real obsolete because even a haswell intel cpu which are fantastic in single core speed will not reach the 50% of power of a 160mhz ppc in the weakest blizzard

Last edited by Sandro; 15 August 2014 at 07:32.
Sandro is offline  
Old 15 August 2014, 11:35   #439
MickJT
Registered User
 
Join Date: Jul 2007
Location: Australia
Posts: 189
Quote:
Originally Posted by 21stcentury View Post
Kickstart 3.0 ? OS4.0 / 4.1 needs kickstart 3.1
Apparently 3.0 is enough, according to AmigaKit's OS4.1 purchase page.
MickJT is offline  
Old 15 August 2014, 12:30   #440
Schlachtwerk
68k RULEZ
Schlachtwerk's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Location: Germany
Posts: 178
@Sandro:
Speed is not the Point at this Stage of PPC Emulation.
Schlachtwerk is offline  
AdSense AdSense  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
WinUAE 2.6.1 beta series Toni Wilen support.WinUAE 21 19 June 2013 12:54
WinUAE 2.3.3 beta series Toni Wilen support.WinUAE 124 17 September 2011 16:48
WinUAE 1.6.1 beta series Toni Wilen support.WinUAE 54 18 June 2009 12:05
WinUAE 1.5.1 beta series Toni Wilen support.WinUAE 242 12 August 2008 13:42
WinUAE 1.5.0 beta series Toni Wilen support.WinUAE 453 19 June 2008 10:05

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 11:44.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Page generated in 0.30469 seconds with 15 queries