English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Requests > request.Other

 
 
Thread Tools
Old 13 July 2015, 13:02   #1
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 43
Posts: 21,076
Standard Amiga Graphics Environment (SAGE)

Wanted: Standard Amiga Graphics Environment (SAGE) RTG software. SAGE was first Amiga RTG environment that never become popular and seems to have disappeared completely.

Boards that supported SAGE: (Possibly others?)

http://amiga.resource.cx/exp/resolver (Sort of improved A2410)
http://amiga.resource.cx/exp/vivid24 (Even more improved A2410 and much more or something like that..)

Some information:

https://groups.google.com/forum/#!to...er/UbBUrY8IUa4
ftp://ftp.scene.org/mirrors/amigascn...ia-Utopia1.txt
Toni Wilen is offline  
AdSense AdSense  
Old 13 July 2015, 16:06   #2
Michael Sykes
WinUAE end user

Michael Sykes's Avatar
 
Join Date: Jan 2014
Location: Bremen
Age: 38
Posts: 629
One other at least...

http://amiga.resource.cx/search.pl?p...&base=dec&pid=

Quote:
SAGE Library: over 200 graphic functions, with 2D and 3D graphic libraries: LINEDRAW, POLYDRAW, CUBICSPLINE, PHONGSHADE, GOURADSHADE, and more.
Michael Sykes is offline  
Old 13 July 2015, 22:40   #3
thor
Registered User
thor's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: Germany
Posts: 898
vividinstall.dms from http://bboah-hardware.de/cgi-bin/drivers.cgi has sage.library and two demos.

The Phil MacGovern who worked at DMI and is mentioned in both of your last links, can be found via LinkedIn.

Image Engine (G2 Systems) has a TMS 34020 too.
thor is offline  
Old 07 August 2016, 14:46   #4
brknck
Amiga Tinkerer
brknck's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: New Zealand
Age: 41
Posts: 22
There was one game that was compatible with SAGE.

Megafortress of all games. On disk one there is a last minute txt file that has the following content:

== START ==

Changes made to Amiga Megafortress after the manual addendum was printed:

- SAGE support was added

SAGE, the Standard Amiga Graphics Extension, allows programs to access
extended graphics hardware without having to know the specifics of that
hardware. Amiga Megafortress will put its 3D graphics displays on the
first SAGE board it finds, if you specify a mode number to use on the
Megafortress command line.

For example, from CLI, to run Megafortress on your SAGE display using
Mode 2, then you would type "Mega 2".

== SNIP ==

From an old post from 1992 here:

http://www.verycomputer.com/2_d9ce8695e1b70b54_1.htm
brknck is offline  
Old 17 September 2016, 21:33   #5
emufan
Registered User
 
Join Date: Feb 2012
Location: #DrainTheSwamp
Posts: 4,546
i got a PM by moloch - he found the vivid24 install disk on bboah drivers downlod website:

vividinstall.dms
Installation disk for the Vivid 24
[Submitted by Takahasi Kasiko]
V38.1

there is some SAGE stuff included.

#1) already mentioned, but to let you not forget about the test tool: vividcompare.

Last edited by emufan; 17 September 2016 at 22:55.
emufan is offline  
Old 02 July 2017, 10:12   #6
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 43
Posts: 21,076
Finally tried vividinstall and megafortress but without success.

"OpenSAGE Error 10, Requested unit not found" says all vividinstall programs and megafortress also mentiones error 10. (With A2410 enabled)

So I guess vividinstall sage stuff is not full package?
Toni Wilen is offline  
Old 02 July 2017, 13:35   #7
mark_k
Registered User
 
Join Date: Aug 2004
Location:
Posts: 2,912
It seems specific to the Vivid board, e.g. there's SAGE/Libs/vivid.library, SAGE/Exec/VIVID.OUT, the latter being TMS34020 code I guess?
mark_k is offline  
Old 02 July 2017, 14:59   #8
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 43
Posts: 21,076
All the SAGE stuff seems to have disappeared..

Unfortunately Vivid24 has TMS 34020 which is much more complex than 34010.
Toni Wilen is offline  
Old 03 July 2017, 08:11   #9
gulliver
BoingBagged

 
Join Date: Aug 2007
Location: The South of nowhere
Age: 40
Posts: 1,601
This is al I found out about SAGE:

SAGE (Standard Amiga Graphics Environment)

It is a standard way for applications programs to access the graphics processors currently available for the
Amiga the University of Lowell Board from Commodore, the Resolver from DMI, and the Rambrandt from PP&S
between others. SAGE allows the hardware to become transparent to the software.
It is a system designed specifically around the Texas Instruments TMS340x0 family of graphics chips that support
TIGA 2.2 which is to put it simply, a sort of graphics language.
PP&S and Digital Micronics Inc. (DMI), with Commodore's cooperation, established this
standard at the Amiga Developer's Conference in Denver. Developers interested in SAGE could obtain the
professional developer's kit, which included manual, SAGE libraries, and source code examples. This
complete kit was available for the nominal fee of $300.

Hardware support:

CBM A2410
DMI Resolver
DMI Vivid24
G2 Systems Image Engine
PP&S Rambrandt


software support:

Art Department Professional (ADPro)
Image Master
ImageFX
Draw 4D Professional (planed but unconfirmed)
DynaCADD (planed but unconfirmed)
Professional Page 3.0 (planed but unconfirmed)
Imagine (planed but unconfirmed)
Caligari 2 (planed but unconfirmed)
Aegis AniMagic (planed but unconfirmed)
Aegis Video Titler (planed but unconfirmed)
Aegis Presentation Master (planed but unconfirmed)
DiskMaster (which has an image viewer in it) (planed but unconfirmed)
3D Professional (planed but unconfirmed)
Megafortress (read the LastMinute.txt file on disk 1 for info on how to get into it)
gulliver is offline  
Old 03 July 2017, 08:32   #10
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 43
Posts: 21,076
Yeah, not much info available. SAGE probably was quite useless anyway (and hardware was EXPENSIVE) but thats not the point

Unfortunately A2410 or DMI Resolver SAGE driver is MIA. (Both use TMS34010 and probably are very similar), which makes any SAGE-compatible software useless.
Toni Wilen is offline  
Old 03 July 2017, 09:31   #11
gulliver
BoingBagged

 
Join Date: Aug 2007
Location: The South of nowhere
Age: 40
Posts: 1,601
@Toni

Just a long shot:

To support SAGE, developer needed this developer´s kit, so as AEON bought ImageFX (http://www.amigafuture.de/viewtopic....22bf5659ca5342), you could ask Trevor Dick to take a look into the source code and find out if there is something there to help you (maybe when they bought ImageFX, and it came along with the sourcecode they have this developers kit, or at least he can let you peek into the sourcecode files that have that support code).

Long shot, I know.
gulliver is offline  
Old 03 July 2017, 21:13   #12
rygar
Registered User

 
Join Date: Nov 2007
Location: poland
Posts: 194
Some more info here:
http://www.verycomputer.com/2_ca52f8ccac3aaa23_1.htm

and here is nice article:
http://obligement.free.fr/articles/resolver.php

I'm sure that someone who written this article should have all nessesery files.

Last edited by rygar; 04 July 2017 at 07:40.
rygar is offline  
Old 04 July 2017, 07:47   #13
kamelito
Zone Friend
kamelito's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: France
Posts: 900
@Rygar
The guy who wrote the article is a friend of mine and I'm pretty sure he don't have it.
Kamelito
kamelito is offline  
Old 04 July 2017, 16:10   #14
emufan
Registered User
 
Join Date: Feb 2012
Location: #DrainTheSwamp
Posts: 4,546
Emplant_v5.0/MAC_EMU/Video_Drivers
--> VividQDVideo1024x768.jdc
--> VividVideo1024x768.jdc

=> Jim Drew
emufan is offline  
Old 04 July 2017, 18:07   #15
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 43
Posts: 21,076
Seems useless. Card specific driver (and it sounds like it isn't SAGE driver) and it is for card that has TMS34020.
Toni Wilen is offline  
Old 12 February 2018, 05:52   #16
gulliver
BoingBagged

 
Join Date: Aug 2007
Location: The South of nowhere
Age: 40
Posts: 1,601
I found by chance in those BBS uploads users have made a TVPaint 2.0 demo for SAGE.

I have uploaded both files to The Zone!
gulliver is offline  
Old 12 February 2018, 15:45   #17
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 43
Posts: 21,076
Same problem again, it needs SAGE install package which has disappeared completely..
Toni Wilen is offline  
Old 08 March 2018, 20:29   #18
emufan
Registered User
 
Join Date: Feb 2012
Location: #DrainTheSwamp
Posts: 4,546
1689 - Sage 24 Devel (1-2).DMS
1690 - Sage 24 Devel (2-2).DMS
emufan is offline  
Old 08 March 2018, 20:41   #19
gulliver
BoingBagged

 
Join Date: Aug 2007
Location: The South of nowhere
Age: 40
Posts: 1,601
That seems to be pure gold!

Lets hope Toni can make something out of it.
gulliver is offline  
Old 08 March 2018, 21:24   #20
emufan
Registered User
 
Join Date: Feb 2012
Location: #DrainTheSwamp
Posts: 4,546
Quote:
Originally Posted by gulliver View Post
That seems to be pure gold!
yep, kinda. maybe it's the US$ 300 kit you are talking about above.
emufan is offline  
AdSense AdSense  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
How do you Launch a game from an Amiga Environment? mancity support.Amiga Forever 8 24 April 2012 09:29
TCP/IP on standard Amiga 1200 leehanken support.Other 4 25 July 2009 07:44
Using a standard Amiga keyboard with an A1200 TheRogue support.Hardware 1 07 May 2009 09:12
Equivalent libraries from standard c to amiga c _ThEcRoW Coders. General 6 14 December 2005 17:01
Standard Amiga Models / Configs Feltzkrone Retrogaming General Discussion 8 10 January 2003 09:34

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 01:45.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.08985 seconds with 15 queries