English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.Other

 
 
Thread Tools
Old 10 December 2015, 15:15   #1
Nibbler
namm namm AMIGA

Nibbler's Avatar
 
Join Date: Jan 2015
Location: Austria
Age: 39
Posts: 734
General "Chunky to Planar" via "AKIKO" on AMIGA CD32 ?

Is that possible ? ( only AMIGA makes it possible )
I know only 2 Games/Programms that uses the AKIKO CHip
for C2P Conversation.

Those 2 programms are Gloom Deluxe and NEMAC4-Directors Cut.
Only those have the option to use the AKIKO,
and they run faster , thanks to that.

Not Mindblowing faster, BUT , faster.
So my question......

IS it possible to wright a tool to force C2P to the AKIKO chip ?

I love me some Scene Demos and some would benefit from this, i think
There are tools to "speed up C2P" but, none for the AMIGA CD32 Akiko.

MY CD32´s are all expanded, but still, it would be awesome to give the AKIKO more work to do

So, you wise amiga board community....
is this possible ? - i wanna know

greetings, Nibbler
Nibbler is offline  
Old 10 December 2015, 16:08   #2
idrougge
Registered User
 
Join Date: Sep 2007
Location: Stockholm
Posts: 3,679
No.
idrougge is offline  
Old 10 December 2015, 17:36   #3
thomas
Registered User
thomas's Avatar
 
Join Date: Jan 2002
Location: Germany
Posts: 5,727
All programs using the WriteChunkyPixels function of graphics.library should automatically benefit from AKIKO if it is present.

Of course all hardware-banging programs cannot benefit unless they are rewritten to do so.
thomas is offline  
Old 10 December 2015, 18:02   #4
Nibbler
namm namm AMIGA

Nibbler's Avatar
 
Join Date: Jan 2015
Location: Austria
Age: 39
Posts: 734
Quote:
Originally Posted by thomas View Post
All programs using the WriteChunkyPixels function of graphics.library should automatically benefit from AKIKO if it is present.

Of course all hardware-banging programs cannot benefit unless they are rewritten to do so.

Sweet, thanks for the Infos Tom

graphics.library is "inside the CD32 Hardware" right ?
So, is the Cd32 graphics.library different from lets say another AGA Amiga ?
It must be, right ? ( sorry, i am Noob for that kind of things )

I am curious on how the Amiga Cd32 is different

to Quote you.......

Of course all hardware-banging programs cannot benefit unless they are rewritten to do so
.

I am not 100% sure what you mean by " Hardware Banging Programs"
(Assembler stuff , down to metal programming ????????)

Anyway, so basicly you say, that more DEMOS using the Akiko Chip ?
Sweet, i never knew

But its still interesting to compare the speed Difference in the C2P Conversion with GLOOM.

Gloom Deluxe gives 3 options.
1) 020_01
2) akiko_1
3 blackmagic_1

1&3 are pretty much the same but Nr 2 Akiko is the fastest.

interesting stuff ... hmmm

anyway, HUGE thanks to you THOMAS ( you´re the greatest !! )
and any other infos on that subject would be very interesting reading material, i am sure

Last edited by Nibbler; 10 December 2015 at 21:37. Reason: typo
Nibbler is offline  
Old 10 December 2015, 18:08   #5
Amigajay
醉拳
Amigajay's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: >
Posts: 1,984
I did hear that Wing Commander and Microcosm used Akiko too, and not sure about it but Bump 'n' Burn too on some sections of track not sure how true that last one is.
Amigajay is offline  
Old 10 December 2015, 18:17   #6
Nibbler
namm namm AMIGA

Nibbler's Avatar
 
Join Date: Jan 2015
Location: Austria
Age: 39
Posts: 734
Quote:
Originally Posted by Amigajay View Post
I did hear that Wing Commander and Microcosm used Akiko too, and not sure about it but Bump 'n' Burn too on some sections of track not sure how true that last one is.
Right, i almost forgotten that.
I never noticed that in W.C ,
because the Patch from Aminet makes it more Smooth .

Microcosm; heard of that, but it uses Akiko not for Chuny to Planar. ( but still

Never heard about Bump´n Burn uses Akiko, but who knows.

Thanks for all infos about CD32/Akiko n stuff

anyway, SYSINFO show me graphics.library V40.24

Last edited by Nibbler; 10 December 2015 at 18:19. Reason: little typo
Nibbler is offline  
Old 10 December 2015, 18:28   #7
thomas
Registered User
thomas's Avatar
 
Join Date: Jan 2002
Location: Germany
Posts: 5,727
Hardware-banging means writing to hardware registers rather than calling operating system functions.

graphics.library is a part of AmigaOS. It usually resides in Kickstart ROM.

AFAIK the Kickstart ROM of a CD32 is the same as that of a A1200. I don't know how and by which module AKIKO is detected. It might be SetPatch or a part of the CD32 extended ROM.

Demos and games are candidates to be hardware-banging, demos even more than games. Many people think that to "get most out of the hardware" you have to program the hardware directly and ignore the operating system.

Only if you use the operating system you can automatically benefit from certain expansions. If you use the hardware without an operating system, you have to do all the detection and usage of expansions yourself.
thomas is offline  
Old 10 December 2015, 18:58   #8
StingRay
move.l #$c0ff33,throat

StingRay's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Berlin/Joymoney
Posts: 6,157
Well, Akiko doesn't really speed up c2p that much. And if you like to watch demos your CD32 most probably has fast ram and a faster CPU than a 020? And in that case the software C2P's run at copypeed anyway => no Akiko needed.
StingRay is offline  
Old 10 December 2015, 19:18   #9
Nibbler
namm namm AMIGA

Nibbler's Avatar
 
Join Date: Jan 2015
Location: Austria
Age: 39
Posts: 734
Interesting stuff Tom and StingRay , thanks.
I looked at a few CD32 Game-Discs ( all true AGA ) some had Setpatch, some didnt.
So, it seems Setpatch is not needed.

My Amiga CD32 hast Fastram and all BUT Akiko C2P is still faster in gloom deluxe.

That thing with Hardware Banging make sense now,
BUT on the other hand, FACTOR5´s Jullian Eggebrecht said in an Podcast...
" THE OS was in the way , so we turned it off to get the MAX out of it"

( he said that in that Podcast )
I HIGHLY RECOMMEND THAT FOR EVERY FACTOR 5 FAN !!!!!!

http://hwcdn.libsyn.com/p/3/0/5/3056...4b52d9d05193e6

Enjoy this goodie !!!

anyway, i heard that there is a graphics library 40.25 that fixes some stuff,
even for the Akiko, is that true and where to get this ? ( aminet is down righ now )

Last edited by Nibbler; 10 December 2015 at 21:44. Reason: I meant gloom deluxe, NOT Gloom ;)
Nibbler is offline  
Old 10 December 2015, 20:20   #10
Amigajay
醉拳
Amigajay's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: >
Posts: 1,984
Someone a few years ago did a test with Doom on CD32 with and without Akiko support, one was like 4fps the other using Akiko got around 6fps, so still around a 50% improvement so it still did something, and considering Commodore werent gonna bung some fastram in the CD32 the Akiko was still a welcome bonus.
Amigajay is offline  
Old 10 December 2015, 20:54   #11
Nibbler
namm namm AMIGA

Nibbler's Avatar
 
Join Date: Jan 2015
Location: Austria
Age: 39
Posts: 734
Quote:
Originally Posted by Amigajay View Post
Someone a few years ago did a test with Doom on CD32 with and without Akiko support, one was like 4fps the other using Akiko got around 6fps, so still around a 50% improvement so it still did something, and considering Commodore werent gonna bung some fastram in the CD32 the Akiko was still a welcome bonus.

See
Nibbler is offline  
Old 11 December 2015, 17:51   #12
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 43
Posts: 22,110
Akiko C2P design is too stupid. The end.

It should have been DMA based, Akiko contains CD ROM DMA controller, using it for C2P would have been proper Amiga-like solution.
Toni Wilen is offline  
Old 12 December 2015, 11:50   #13
FOL
PSPUAE DEV

FOL's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Barry / UK
Age: 40
Posts: 5,663
Send a message via MSN to FOL
Quote:
Originally Posted by Nibbler View Post
Interesting stuff Tom and StingRay , thanks.
I looked at a few CD32 Game-Discs ( all true AGA ) some had Setpatch, some didnt.
So, it seems Setpatch is not needed.
If, CD32 TM file is used, setpatch is not required as it tells CD32 to startup with AGA. Only when CDTV TM file is used, does it need setpatch to enable AGA setup.
FOL is offline  
Old 12 December 2015, 16:15   #14
Nibbler
namm namm AMIGA

Nibbler's Avatar
 
Join Date: Jan 2015
Location: Austria
Age: 39
Posts: 734
More infos, thanks FOL
Nibbler is offline  
Old 12 December 2015, 17:17   #15
FOL
PSPUAE DEV

FOL's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Barry / UK
Age: 40
Posts: 5,663
Send a message via MSN to FOL
Quote:
Originally Posted by Nibbler View Post
More infos, thanks FOL
All this info is available in the Devkit for CDTV. They also mention a bug in the ROM's, that causes DMA to be disabled on boot and a file is needed to be run to re-enable it. Not really bothered as, stuff still works fine.
FOL is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
"Lincs Amiga User Group aka "LAG" Meeting Confirmed for Sat 2nd of March" rockape News 2 21 February 2013 23:46
"Reminder "Lincs Amiga User Group aka "LAG" Meet Sat 5th of January 2013" rockape News 4 30 January 2013 01:06
CD32 Image-Name-Bug: "...(bla)[!].zip" -> "...(bla)[" / "...[test].zip" -> "...[tes" cfTrio support.WinUAE 8 18 December 2012 17:31
"Lincs Amiga User Group aka "LAG" meet confirmed on Saturday the 5th of January 2013" rockape News 2 06 November 2012 21:16
Problems with "Thespywholovedme", "Flood", "Shinobi" sareks support.Games 12 03 May 2006 15:52

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 23:27.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.08261 seconds with 13 queries