English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.WinUAE

 
 
Thread Tools
Old 21 June 2018, 16:17   #1
hexaae
Registered User
hexaae's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Italy
Age: 43
Posts: 1,127
WinUAE 4.0.0 black screen with DX9 Picasso Z3

When I select
Miscellaneous > Graphics API: DX9 with Display > RTG: Full-window or windowed. WinUAE4.0.0 freezes or silently quits with a black screen on booting Picasso ZIII (UAE ZIII mode) Workbench, always.
DX9 only works with Display > RTG: fullscreen.

My cfg attached in this msg

EDIT:
No .dmp or other files generated with "WinUAE.exe -log -logflush -scsilog -scsiemulog", except winuaebootlog.txt

Last edited by hexaae; 21 June 2018 at 16:28.
hexaae is offline  
Old 21 June 2018, 18:13   #2
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 44
Posts: 22,458
I can't duplicate. (and did you test that it does not happen with 3.6.1?)

Soon I have to simply assume that it is something weird on your system if windowed mode does not create any dump files. Same with the CD reset bug which should have created dump file in normal Windows setups.

You really need to confirm it with different PC or someone else needs to duplicate it or I have to simply ignore these.. Sorry.

Or install Visual Studio (community edition is free) and compile winuae and debug it yourself, it is only guaranteed way to see exactly what happens
Toni Wilen is offline  
Old 21 June 2018, 19:04   #3
hexaae
Registered User
hexaae's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Italy
Age: 43
Posts: 1,127
You said the same for the uaescsi.device bug Maybe I have to send another mini-bootable env… I will investigate.
hexaae is offline  
Old 21 June 2018, 19:05   #4
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 44
Posts: 22,458
I said it should have generated dump file. (It did here). So I blame your PC or your Windows config
Toni Wilen is offline  
Old 21 June 2018, 19:26   #5
hexaae
Registered User
hexaae's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Italy
Age: 43
Posts: 1,127
It does usually generate .dmp, except in these strange cases, my Windows is perfectly maintained without strange things running in bg, broken antivirus, bloatware, not using dangerous CCleaner etc. I usually help others in forums about Windows technical issues… Only HW/SW issues I can think of can be caused by drivers (Nvidia… Realtek…) or Win 10 bugs itself
hexaae is offline  
Old 21 June 2018, 19:36   #6
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 44
Posts: 22,458
I don't think it even crashed in this situation. It most likely got confused because "Minimize when focus is lost" gets incorrectly triggered during some mode changes, I think it has always been broken but accidentally it didn't cause anything too major until now..
Toni Wilen is offline  
Old 21 June 2018, 19:39   #7
hexaae
Registered User
hexaae's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Italy
Age: 43
Posts: 1,127
It crashes silently: the task apparently quits suddenly after you wait 2-3 secs with black screen on boot, but you'll find the crash in Event Viewer (Error 1000):

Nome dell'applicazione che ha generato l'errore: winuae.exe, versione: 4.0.0.0, timestamp: 0x5b295122
Nome del modulo che ha generato l'errore: winuae.exe, versione: 4.0.0.0, timestamp: 0x5b295122
Codice eccezione: 0xc000041d
Offset errore 0x00000000006cf8ee
ID processo che ha generato l'errore: 0x4fac
Ora di avvio dell'applicazione che ha generato l'errore: 0x01d4097b129a7beb
Percorso dell'applicazione che ha generato l'errore: D:\WinUAE\winuae.exe
Percorso del modulo che ha generato l'errore: D:\WinUAE\winuae.exe
ID segnalazione: 9459f271-be47-4668-bdb4-13657d162a00
Nome completo pacchetto che ha generato l'errore:
ID applicazione relativo al pacchetto che ha generato l'errore:
hexaae is offline  
Old 21 June 2018, 19:48   #8
hexaae
Registered User
hexaae's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Italy
Age: 43
Posts: 1,127
BTW, there's also a GUI bug: if starting from my cfg you try to change Properties of DH0: switching file (FFS) and clearing SFS filesystem in the gadget below, and press OK… it looks like WinUAE will still keep SFS as the fs for the switched HD file. When you boot it will say Not a DOS Disk.
It works as expected only if you first Remove DH0: and re-add it from scratch.

Last edited by hexaae; 21 June 2018 at 20:03.
hexaae is offline  
Old 22 June 2018, 13:21   #9
James
Registered User

 
Join Date: Mar 2010
Location: Beckenham/England
Posts: 513
Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
someone else needs to duplicate it
Updated from beta 15 (which appeared to be running fine) and found that WinUAE silently quits on system boot, every time RTG full-Window is activated. Not tested other modes, but switched from Direct3D 9 to Direct3D 11 and it now boots OK again...

WinUAE4_Logs.zip
James is offline  
Old 22 June 2018, 13:32   #10
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 44
Posts: 22,458
Do you also have "minimize when focus is lost" checked?
Toni Wilen is offline  
Old 22 June 2018, 13:52   #11
James
Registered User

 
Join Date: Mar 2010
Location: Beckenham/England
Posts: 513
Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
Do you also have "minimize when focus is lost" checked?
Yes, tried disabling it and system booted OK.
James is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Problems with Microcosm on WinUAE - Black Screen MechUnit77 support.WinUAE 6 20 August 2016 20:24
Picasso IV stops on black screen when booting DukeOfAwesome support.WinUAE 12 01 October 2014 23:48
Only black screen in WinUAE 2.3.0 Predseda support.WinUAE 4 30 December 2010 22:45
A3000D mATX Picasso II black screen problem Brosol support.Hardware 12 14 June 2010 02:28
WinUAE quits with a black screen Retro-Nerd support.WinUAE 0 18 July 2006 15:10

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 18:12.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.09635 seconds with 16 queries