English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.Hardware > Hardware mods

 
 
Thread Tools
Old 09 July 2017, 17:04   #1
Daedalus
Registered User

Daedalus's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Dublin, then Glasgow
Posts: 3,486
A500 Zorro Slot Adaptor

Anyone interested in a Zorro slot adaptor for the A500? I was thinking of putting one together for testing / tinkering / prototyping purposes, and could put a few together if more people were interested. It would be a very simple, one-slot design and at a rough guess would cost around £20.
Daedalus is offline  
Old 09 July 2017, 17:26   #2
Jope
-
Jope's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Helsinki / Finland
Age: 38
Posts: 6,912
I might be down for one. Occasionally a Zorro2 machine would come in handy, but I don't want to store an A2k for only that very occasional need.
Jope is offline  
Old 09 July 2017, 18:30   #3
Daedalus
Registered User

Daedalus's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Dublin, then Glasgow
Posts: 3,486
Indeed, that's my thinking. I want a Zorro slot to prototype some ideas but don't have the space or permission for another big machine, so the 500 will hopefully do the job.
Daedalus is offline  
Old 10 July 2017, 05:09   #4
kirk_m
Registered User

 
Join Date: May 2016
Location: Mandeville USA
Posts: 170
I'd be down for one.
kirk_m is offline  
Old 19 July 2017, 22:30   #5
Acill
Tech Guru

 
Join Date: Dec 2015
Location: Oxnard, CA
Posts: 114
I'd want for sure.
Acill is offline  
Old 20 July 2017, 15:32   #6
Daedalus
Registered User

Daedalus's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Dublin, then Glasgow
Posts: 3,486
Cheers guys! Initial PCB routing is done, and it includes a passthrough for using sidecar devices and Autoconfig support with and without a Zorro card inserted. It also provides proper -5V power - not that I know of anything that uses it, but some older adaptors simply connected -12V to that pin, which might not go down well with some cards. I'll order up a batch of boards soon and then figure out a way of testing them
Daedalus is offline  
Old 23 July 2017, 02:29   #7
Amiga4000
Registered User
Amiga4000's Avatar
 
Join Date: Nov 2014
Location: The Ford Galaxy
Posts: 105
Yes, please!
Amiga4000 is offline  
Old 24 July 2017, 08:27   #8
André
Registered User

 
Join Date: Jan 2016
Location: Melbourne, Australia
Posts: 7
I would definitely be interested in one.
André is offline  
Old 24 July 2017, 16:30   #9
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 43
Posts: 22,105
I am interested if it can work with ACA500plus in passthrough connector (=ACA500plus boot code can see the device normally in autoconfig space, configure it and then reset it back to unconfigured state with m68k RESET instruction that pulses reset line)
Toni Wilen is offline  
Old 24 July 2017, 17:50   #10
Daedalus
Registered User

Daedalus's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Dublin, then Glasgow
Posts: 3,486
I don't have an ACA to test with, but I can't see that being a problem - the lines aren't buffered so they can be driven from either end/either CPU. The Zorro slot is the first device on the Autoconfig chain, with the passthrough being the second (first if no Zorro card inserted). I don't know how the ACA will handle that, but I routed it that way since some sidecar expansions don't pass the Autoconfig back.

I'll try to find someone local with an ACA so I can try it out anyway. If the ACA doesn't like that setup, it should be possible to add some jumpers for fiddling things to suit.
Daedalus is offline  
Old 24 July 2017, 21:25   #11
croupier
Registered User

 
Join Date: Jan 2014
Location: Koper, Slovenia
Posts: 53
I'm in for one....
croupier is offline  
Old 05 August 2017, 18:01   #12
fordav1
Registered User

 
Join Date: Jan 2017
Location: Australia
Posts: 84
I'd be interested in something simple with 1 slot that could be used for an ACA500+ on an A1000? I don't like the idea of the ACA500+ sticking out sideways and a nice 90 degree zorro adapter would be a great idea so the ACA500+ sits vertical and close to the case of the A1000. The board could be made to plug into the male zorro connector and have a female connector for use with normal zorro cards, and a small finger-board fitted to adapt it back to male for use with things like an ACA500+. I'm sure many other people would also be interested in something like this
fordav1 is offline  
Old 07 August 2017, 00:33   #13
E-Penguin
Banana

 
Join Date: Jul 2016
Location: Darmstadt
Posts: 675
I'm after something that will let me use an RTG graphics card on the A500 / ACA500plus +ACA1221 machine I've got.

There's a thread on it being done on A1K where it seems to work and Jens confirmed the Zorro space wasn't used by his accelerator.
E-Penguin is offline  
Old 07 August 2017, 01:11   #14
Daedalus
Registered User

Daedalus's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Dublin, then Glasgow
Posts: 3,486
Yeah, I came across that thread not so long ago - think someone else pointed me to it too. It should work fine. It also sounds like Matze's adaptor is a similar thing to mine, though I've never seen one available in the English-speaking community (and can't register for an account on A1K.org for the moment), so I can't tell for sure how similar the two are.
Daedalus is offline  
Old 07 August 2017, 02:59   #15
Marchie
Registered User

Marchie's Avatar
 
Join Date: Jul 2016
Location: Sydney / London
Posts: 361
This is a gem of an idea. I'd be interested, if it's not too late.
Marchie is offline  
Old 07 August 2017, 18:20   #16
Daedalus
Registered User

Daedalus's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Dublin, then Glasgow
Posts: 3,486
To be fair, it's not really my idea - Zorro adaptors for the A500 have been around almost as long as the A500 itself. But they're less common now and I felt an urge to tinker

Prototype will be tested this week, though I've no sidecar modules to plug into it to see how it works with them...
Daedalus is offline  
Old 07 August 2017, 20:50   #17
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 43
Posts: 22,105
Quote:
Originally Posted by E-Penguin View Post
I'm after something that will let me use an RTG graphics card on the A500 / ACA500plus +ACA1221 machine I've got.

There's a thread on it being done on A1K where it seems to work and Jens confirmed the Zorro space wasn't used by his accelerator.
First 2M of Z2 space is available with ACA500plus. Bigger cards can't work.
Toni Wilen is offline  
Old 08 August 2017, 00:47   #18
E-Penguin
Banana

 
Join Date: Jul 2016
Location: Darmstadt
Posts: 675
Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
First 2M of Z2 space is available with ACA500plus. Bigger cards can't work.
Matze's graphics card is 2MB though, right? It seemed to work on the A1K post, anyway. The other question is on the ACA1221 - does that occupy Zorro space at all?
E-Penguin is offline  
Old 08 August 2017, 01:04   #19
E-Penguin
Banana

 
Join Date: Jul 2016
Location: Darmstadt
Posts: 675
Ah, RTFM...
http://wiki.icomp.de/wiki/ACA500plus...ers#memory_map

Can't find anything similar for the ACA1221 though.
E-Penguin is offline  
Old 08 August 2017, 02:54   #20
Marchie
Registered User

Marchie's Avatar
 
Join Date: Jul 2016
Location: Sydney / London
Posts: 361
Quote:
Originally Posted by Daedalus View Post
To be fair, it's not really my idea - Zorro adaptors for the A500 have been around almost as long as the A500 itself. But they're less common now and I felt an urge to tinker

Prototype will be tested this week, though I've no sidecar modules to plug into it to see how it works with them...
Sweet! Can't wait to hear how it goes!
Marchie is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
For Sale: Micronik Zorro II slots 6860 rev 5.44 with video slot enabler stachu100 MarketPlace 3 28 October 2010 09:48
single/seven slot zorro busboard or mediator which do you think lambrettadave support.Hardware 9 12 October 2010 22:59
Adding a Zorro II port to an A1000 via CPU slot Paul_s Hardware mods 12 01 November 2009 20:04
What sound card (zorro slot) is the best ?? Kristian95 MarketPlace 13 15 September 2007 19:37
Zorro II Card - Zorro III Slot ? THX1138 support.Hardware 4 03 May 2003 12:03

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 02:22.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.09959 seconds with 14 queries