English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Main > Retrogaming General Discussion

 
 
Thread Tools
Old 26 May 2018, 09:17   #1
Baboon
Moon Monkey
Baboon's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: Plymouth, Devon
Posts: 394
Acorn Archimedes games...

I'm going to install risc os on one of my raspberry pi's next week and have a dabble with some acorn archimedes software (basically reliving my days at school where they used to have the archimedes).

I've sourced most of the software I want (games like etype, lemmings, etc) but I'm having little joy finding the full game of zarch (virus on the amiga) and also battle chess, which I'm sure I used to play on the archimedes?

Does anyone on here have an idea where I might aquire the above?... Or are these non dumped games /still copyrighted and unavailable etc?
Baboon is offline  
AdSense AdSense  
Old 26 May 2018, 12:23   #2
trixster
Guru Meditating

 
Join Date: Jun 2014
Location: England
Posts: 1,101
http://qubeserver.com/Qube/qubeftp.p...and%20Golf.zip
trixster is offline  
Old 26 May 2018, 15:55   #3
Baboon
Moon Monkey
Baboon's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: Plymouth, Devon
Posts: 394
Quote:
Originally Posted by trixster View Post
Thank you
Baboon is offline  
Old 26 May 2018, 20:05   #4
DDNI
Targ Explorer

DDNI's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: Northern Ireland
Age: 44
Posts: 5,175
Send a message via ICQ to DDNI Send a message via MSN to DDNI
Wasn’t the best version of SWIV on the Archie?
DDNI is offline  
Old 27 May 2018, 22:55   #5
Baboon
Moon Monkey
Baboon's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: Plymouth, Devon
Posts: 394
Well I've got most things working on my pi but I can't get Zarch to work at all and don't really know how to convert the adf provided above to something that works in riscos via Adffs Jaspp?

Quote:
Originally Posted by DDNI View Post
Wasn’t the best version of SWIV on the Archie?
It looks pretty much identical to me? The music on lemmings is much better though on the archimedes!

Last edited by Baboon; 27 May 2018 at 23:22.
Baboon is offline  
Old 27 May 2018, 23:28   #6
gazj82
Registered User

gazj82's Avatar
 
Join Date: Jan 2014
Location: Cambs / UK
Posts: 311
I got a feeling most old software from the 90's doesn't work on modern versions of RISC OS from memory
gazj82 is offline  
Old 28 May 2018, 00:01   #7
Baboon
Moon Monkey
Baboon's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: Plymouth, Devon
Posts: 394
Well I know from looking at YouTube vids zarch is playable with adffs running on raspberry pi, it just looks an impossible task (at least for me) to either track down the files or make playable myself by converting adfs to a format that does work. Hey ho.
Baboon is offline  
Old 28 May 2018, 12:01   #8
MartinW
Registered User

 
Join Date: Mar 2017
Location: United Kingdom
Posts: 211
Isn't Zarch one of those titles that is actively pursued and removed by the original author? Not saying it is, but I have a vague recollection of that sounding familiar from when I had an Archimedes here and was trying to play about with it.

I'm actually vaguely interested in trying RiscOS on one of the PI's I have kicking about here now

[PS] We never had Archimedes at school. We had a Research Machines 380Z. I kind of feel old now!
MartinW is offline  
Old 28 May 2018, 12:07   #9
Ian
Global Moderator

Ian's Avatar
 
Join Date: May 2001
Location: Derby, UK
Age: 40
Posts: 2,092
The original author is David Braben, weird how he would pursue this and not Elite or any of his other games though.

But something like that must be happening as neither a demo (Lander) or Zarch exists in TOSEC.
Ian is offline  
Old 28 May 2018, 12:11   #10
rare_j
Zone Friend

rare_j's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: London
Posts: 830
What format do you need to convert it to make it work? I have it in apd format, (whatever that is) if that helps.
rare_j is online now  
Old 28 May 2018, 12:18   #11
Baboon
Moon Monkey
Baboon's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: Plymouth, Devon
Posts: 394
I've found an apf and also have the adf but it needs to be in jdf format I believe so it will work natively with adffs (so not having to boot into an emu like arcem)?

I just can't get this running on my pi? I've had a go at creating the jfd based on my apf but get the error using adffs (2.64?) 'could not allocate 28mb to the current wimoslot?' when I try loading it?

Last edited by Baboon; 28 May 2018 at 12:24.
Baboon is offline  
Old 28 May 2018, 12:37   #12
touko
Registered User

touko's Avatar
 
Join Date: Dec 2017
Location: france
Posts: 36
A guy try to port shadow of the beast on archie :
[ Show youtube player ]

This guy is well know here, it's zarchos !!
touko is offline  
Old 28 May 2018, 12:44   #13
MartinW
Registered User

 
Join Date: Mar 2017
Location: United Kingdom
Posts: 211
Quote:
Originally Posted by Ian View Post
The original author is David Braben, weird how he would pursue this and not Elite or any of his other games though.

But something like that must be happening as neither a demo (Lander) or Zarch exists in TOSEC.
Ahh, yeah, all coming back to me now. That IS what's going on. I think Elite is only about because he was co-author with Ian Bell and it was Ian Bell's site that you could get it from? May not be accurate, but it's something like that.
MartinW is offline  
Old 28 May 2018, 13:51   #14
trixster
Guru Meditating

 
Join Date: Jun 2014
Location: England
Posts: 1,101
The easiest way to get your Zarch adf file running on a Pi is to launch ArcEm and then run it through that. It works perfectly.

Im sure getting it running direct through jaspp is possible (I think I've done it, can't remember) but your best bet is to as Sirbod/Jon Abbott (the guy who authored jaspp) on the stardot forum or the jaspp one.

http://forums.jaspp.org.uk:9000/forum/
trixster is offline  
Old 28 May 2018, 20:46   #15
plasmab
Registered User

plasmab's Avatar
 
Join Date: Sep 2016
Location: Glasgow
Posts: 2,211
You need to use A310Emu or similar to play old archie games on the RiscPC/Kinetic/RPi.

This is because RO 4 and up have some critical changes to the OS that no longer supports the old Archie hardware.
plasmab is online now  
Old 29 May 2018, 08:20   #16
Baboon
Moon Monkey
Baboon's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: Plymouth, Devon
Posts: 394
Well I've got it running on my pi via arcem. It's running a bit fast so I'll need to check my settings but it works perfectly. Next to test is Chocks Away and e-type.

I'm loving playing about with risc os though, takes me right back to my childhood when we had these in school (and amiga when I got home from school haha).

Thanks for all the help people.
Baboon is offline  
Old 29 May 2018, 09:56   #17
hooverphonique
ex. demoscener "Bigmama"
 
Join Date: Jun 2012
Location: Fyn / Denmark
Posts: 777
Is the ISA of modern ARM cpus even compatible with the one used in the Archimedes?
hooverphonique is offline  
Old 29 May 2018, 09:57   #18
Baboon
Moon Monkey
Baboon's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: Plymouth, Devon
Posts: 394
Anbody know how to slow down arcem as its running games too fast on my pi? Haha

Edit: All good now as changed pi config to arm_freq=800 to slow it down.

Last edited by Baboon; 29 May 2018 at 14:57.
Baboon is offline  
Old 29 May 2018, 10:21   #19
plasmab
Registered User

plasmab's Avatar
 
Join Date: Sep 2016
Location: Glasgow
Posts: 2,211
Quote:
Originally Posted by hooverphonique View Post
Is the ISA of modern ARM cpus even compatible with the one used in the Archimedes?


32 bit clean code for Arm3 will run on modern Arm. But if you use more modern instructions it won’t work. Basically apart from the crazy 26bit only instructions it’s possible to make compatible code.
plasmab is online now  
Old 01 June 2018, 17:12   #20
Baboon
Moon Monkey
Baboon's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: Plymouth, Devon
Posts: 394
Anbody know a good place for adfs for acorn archimedes games? I'm particular after games released by 'fourth dimension' (the dungeon, powerband, stunt racer, plus a decent rip of Chocks Away disk 1, Provocstor, Abuse etc)?

It seems these are absolutely impossible to find anywhere.

Admins: Please delete the above message if this is against the rules!!

Last edited by Baboon; 01 June 2018 at 21:23.
Baboon is offline  
AdSense AdSense  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
What is the best Acorn Archimedes Model mfletcher Retrogaming General Discussion 40 17 July 2017 21:53
Acorn A7000 Archimedes- any good? mjnurney Retrogaming General Discussion 45 09 December 2012 00:54
Last Ninja Acorn Archimedes longplay laffer Retrogaming General Discussion 25 05 July 2011 18:03
Last Ninja Acorn Archimedes version? laffer request.Old Rare Games 151 17 March 2010 22:56
Acorn Archimedes? SilentBob Nostalgia & memories 36 02 March 2010 08:51

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 13:29.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.08810 seconds with 13 queries