English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.Hardware

 
 
Thread Tools
Old 31 August 2012, 20:47   #1
ElectroBlaster
Junior Member
ElectroBlaster's Avatar
 
Join Date: Mar 2002
Location: Exeter, Devon, UK
Age: 45
Posts: 1,493
Send a message via ICQ to ElectroBlaster
Alfa Data AlfaRam RA5-512K Battery mod...

I picked up this for an old a500: Alfa Data AlfaRam RA5-512K

the battery looks... ok but there is a small amount of nasty green stuff on a few small solder pads and resistors. The battery itself looks ok with no crsytal crud anywhere.

I want to whip that battery off and fit a coin-type slot on there and fit a rechargeable coin battery in. Is it possible?

Any pointers before I dive in and wreck it...
ElectroBlaster is offline  
Old 01 September 2012, 09:12   #2
Jope
-
Jope's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Helsinki / Finland
Age: 39
Posts: 7,534
It is possible. Remember to add the diode. Instructions elsewhere in this sub-forum.
Jope is offline  
Old 03 September 2012, 22:47   #3
orange
Registered User
orange's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Belgrade
Posts: 567
Quote:
Originally Posted by Jope View Post
It is possible. Remember to add the diode. Instructions elsewhere in this sub-forum.
but he said *rechargeable* coin type, so no diode needed..
the problem with those is they drain quickly. but should be ok if you power on Amiga frequently. (or have ntp sync in startupsequence)
orange is offline  
Old 04 September 2012, 16:15   #4
ElectroBlaster
Junior Member
ElectroBlaster's Avatar
 
Join Date: Mar 2002
Location: Exeter, Devon, UK
Age: 45
Posts: 1,493
Send a message via ICQ to ElectroBlaster
Not going with the rechargeable idea! Just want to go with the standard coin cell.

Amigakit sell one that might do the job, can anybody confirm it will fit ok?:

http://amigakit.leamancomputing.com/...oducts_id=1093

If not I have some CR2032 Coin Battery Holders floating about somewhere.
ElectroBlaster is offline  
Old 06 September 2012, 00:47   #5
orange
Registered User
orange's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Belgrade
Posts: 567
Quote:
Originally Posted by ElectroBlaster View Post
Not going with the rechargeable idea! Just want to go with the standard coin cell.

Amigakit sell one that might do the job, can anybody confirm it will fit ok?:

http://amigakit.leamancomputing.com/...oducts_id=1093

If not I have some CR2032 Coin Battery Holders floating about somewhere.
their "protection circuit" is probably just a diode. you can fit one yourself, its not much extra work. make sure its properly oriented.
orange is offline  
Old 09 September 2012, 15:40   #6
ElectroBlaster
Junior Member
ElectroBlaster's Avatar
 
Join Date: Mar 2002
Location: Exeter, Devon, UK
Age: 45
Posts: 1,493
Send a message via ICQ to ElectroBlaster
Cool thanx

Turfing into my junk pile of scavenged bits should turn up a cr2032 coin holder and some diodes.

Does it matter if the diode is black/ceramic or glass?

I may have a problem with the battery size tho! The one sitting there at the moment is quite small and the coin holder will dwarf the area where it sits...
ElectroBlaster is offline  
Old 10 September 2012, 09:55   #7
orange
Registered User
orange's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Belgrade
Posts: 567
Quote:
Originally Posted by ElectroBlaster View Post
Cool thanx

Turfing into my junk pile of scavenged bits should turn up a cr2032 coin holder and some diodes.

Does it matter if the diode is black/ceramic or glass?

I may have a problem with the battery size tho! The one sitting there at the moment is quite small and the coin holder will dwarf the area where it sits...
yeah, I had similar space problems. needed to trim the holder just a bit to fit the trapdoor slot. but you can always use two wires and place it where you want. ofc, make sure its isolated properly from metallic parts.
orange is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
A500 2MB expansion AlfaData RA5-2M fc.studio support.Hardware 15 21 January 2017 01:01
3 button alfa data optical grid mouse athiga Hardware mods 16 23 March 2016 04:42
Alfa data boot selector installation Hoopz support.Hardware 5 08 April 2013 10:45
Alfa Data CD1200 Controller daimakaimura support.Hardware 4 06 August 2010 10:04
What HD for an Alfa Data: Alfapower 500 controller? keropi support.Hardware 3 10 November 2007 15:25

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 18:34.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.08024 seconds with 13 queries