English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.WinUAE

 
 
Thread Tools
Old 16 February 2019, 21:28   #201
Snake79
Registered User

 
Join Date: Feb 2014
Location: Poland
Posts: 186
Quote:
Originally Posted by guest.r View Post
If you don't want to bother with it (_winuae.fx), try the masks from this post:
http://eab.abime.net/showpost.php?p=...&postcount=151
(download and unzip into plugins\masks\ ). I think Retro-Nerd is using crt-mask6 for his screenshots.

It was masks that i was missing...
Great work Thank You!
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	RnT.jpg
Views:	101
Size:	242.0 KB
ID:	62075  
Snake79 is offline  
Old 16 February 2019, 21:49   #202
Snake79
Registered User

 
Join Date: Feb 2014
Location: Poland
Posts: 186
Quote:
Originally Posted by Retro-Nerd View Post
Nice, but i have some sound crackles with D9D in combination with your shaders+Beam Racing. Yeah, hopefully it is fixable under D3D11.
I have the same issue, BUT even without filters/masks (sound crackles/speedup/slowdown, video accelerate/decelerate, depending of the Beamrace #number)...
Edit: I think there's something wrong with Beamracing (not filters/masks), with Standard VSync everything is working ok...

Last edited by Snake79; 16 February 2019 at 23:34.
Snake79 is offline  
Old 16 February 2019, 21:58   #203
Retro-Nerd
Missile Command Champion

Retro-Nerd's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Germany
Age: 47
Posts: 11,636
It's 100%+ CPU usage in D3D9 in my case. Just checked it. D3D11 runs with app 55% usage with the same settings.

Edit: found a combination where i got this in D3D9 working, but app. 85% CPU usage is not acceptable. Looks nice though.

CRT-Trinitron-Lite-LoRes.fx




CRT-Trinitron-Lite-LoRes.fx+D50-D65-WarmerColors.fx


Last edited by Retro-Nerd; 16 February 2019 at 22:56.
Retro-Nerd is online now  
Old 17 February 2019, 12:20   #204
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 44
Posts: 22,930
Quote:
Originally Posted by guest.r View Post
D3D11 multipass is supported, but still has some bugs, like only enlarged top left part of the image is shown (with passes before scaling (-1,...). Maybe Toni will fix it someday.
Yeah, very distant day if this is the only available information..
Toni Wilen is online now  
Old 17 February 2019, 15:23   #205
guest.r
Registered User

guest.r's Avatar
 
Join Date: May 2017
Location: EU
Posts: 280
Hi Toni, thanks for addressing it.

I tested it a little more and i found some D3D9 bugs/features too.
Used the latest beta from the beta thread.

1. If a mask is selected (standard _winuae.fx) and we try to apply a shader under the -1 pass, then the screen freezes or. becomes black. Tried it with quickstart A500 common configuration and i could reproduce it.
Log says:
D3D9 (or D3D11): Texture with SOURCETEXTURE semantic not found

Happens with D3D9 and D3D11.
Interesting is that under passes 1 or more the bug doesn't occour.

2. D3D9: The uniform variable TEXELSIZE seems to be affected by the (Y) scale multiplier (logs didn't say if the texture size is adjusted).
I noticed this with a shader that applies scanlines (under 0 pass). The scanlines look normal without the -1 pass, but get 2x denser if the -1 pass is applied with 2x multiplier etc.. Don't know if this is more a feature, but i think passes before scaling are best utilized witout being influenced by the scale multiplier (1:1 scaling). Could not check this under D3D11 yet properly, but there seems to be a change that comes with scaling too.

3. D3D11: if a shader is put under the -1 pass (or pass 1...), the effect gets applied, but the result is only showing very enlarged top left part of the texture. I could reproduce it with the quickstart A1200 configuration, changing to lores and single line mode. Strangly the default configuration (hires, double line mode) works without the "top-left" bug. Happens with my other setups even using hires.

I'll include 2 "test" shaders for the case, the "D50-D65-WarmerColors.fx" is for non 0 passes since it shows some effect - one can see when it's applied, and the CRT shader is to test the scanlines (point 2. ).

Have not tested this until recently and it's not a crittical issue i guess...
Attached Files
File Type: zip D50-D65-WarmerColors.zip (1.0 KB, 30 views)
File Type: zip CRT-Guest-SmartRes.zip (1.8 KB, 36 views)
guest.r is offline  
Old 17 February 2019, 17:12   #206
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 44
Posts: 22,930
That wasn't very clear.. I am still not sure which test shader does what or what it shouldn't do..

And what shader is required for case 1? (Don't just say "use shader that does this and that")
Toni Wilen is online now  
Old 17 February 2019, 17:54   #207
guest.r
Registered User

guest.r's Avatar
 
Join Date: May 2017
Location: EU
Posts: 280
Sure. Even i found the bug report a bit overwhelming.

I will concentrate a bit on the "case 1" first. For non 0 (i.e. -1, 1) passes it's OK to use the "D50-D65-WarmerColors.fx" as a test shader, because it's a simple shader that works under D3D9/11 and shows an effect.

If i set the shaders/masks up like in the attached picture, it will result a black screen and the log window will get spammed (both D3D9 and D3D11).
Logs show an error:
Code:
Texture with SOURCETEXTURE semantic not found
I could use any other compatible shader under -1 or select any other mask with same results.

Thanks again Toni for giving it a thought...
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	test1.png
Views:	48
Size:	7.1 KB
ID:	62087  
guest.r is offline  
Old 18 February 2019, 17:27   #208
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 44
Posts: 22,930
Ok.. I am not anymore sure what shader specific masks should do (non-zero shader position). Each position also has mask slot but there was not handling for mask (which caused the not found error and in some situations it was used as main mask.. This is fixed now). Perhaps it was supposed to make select mask available for the custom shader?

But in that case zero position shader would not see the mask or both shader and winuae.fx would draw it which isn't good solution either. Should winuae ignore winuae.fx mask handling if shader takes mask parameter?

Filter GUI fixed, mask selection was not updated when shader position was changed. This got broken in 410b4.
Toni Wilen is online now  
Old 18 February 2019, 20:31   #209
guest.r
Registered User

guest.r's Avatar
 
Join Date: May 2017
Location: EU
Posts: 280
Thanks Toni, i have tested the new version and it shows very good default behavior. It makes sense to apply the mask only once since _winuae.fx application, as i recall, takes place after the main shader "event".

Could you also take a look again at the "case 3" problems?
It happens (see picture) when delegating a shader to a non-zero position with D3D11. The shader gets applied, but there seems to be a scaling/coordinate bug. It seems to be caused if scale multiplier is greater than 1.
Only enlarged top-left part of the scene is displayed.

I'm slowly moving my defaults to D3D11/beamracing and it's an annoying critter...
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	case3-d3d11-1.jpg
Views:	69
Size:	59.8 KB
ID:	62091  
guest.r is offline  
Old 18 February 2019, 21:06   #210
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 44
Posts: 22,930
Quote:
Originally Posted by guest.r View Post
Thanks Toni, i have tested the new version and it shows very good default behavior. It makes sense to apply the mask only once since _winuae.fx application, as i recall, takes place after the main shader "event".
Yeah but do you want to optionally handle the mask rendering in your shader? If you need more flexibility etc..

Quote:
Could you also take a look again at the "case 3" problems?
It happens (see picture) when delegating a shader to a non-zero position with D3D11. The shader gets applied, but there seems to be a scaling/coordinate bug. It seems to be caused if scale multiplier is greater than 1.
Only enlarged top-left part of the scene is displayed.
Could you attach config file? (windowed mode)
Toni Wilen is online now  
Old 18 February 2019, 21:56   #211
guest.r
Registered User

guest.r's Avatar
 
Join Date: May 2017
Location: EU
Posts: 280
Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
Yeah but do you want to optionally handle the mask rendering in your shader? If you need more flexibility etc..
Current behavior is very fine with me with default masks. Filtershaders can't do proper masks on their own here in general, since it's incompatible with resolution scaling and post resize options (aspects, autoscaling, integer scaling...). Shaders like _winuae.fx are a proper and good way to handle masks here (even got some calculated masks working with it ).

I will make a post about it somewhat later (with best hopes).

Quote:
Could you attach config file? (windowed mode)
Yea, sure, it's my default D3D11 config.

Thanks for your time again.
Attached Files
File Type: uae D3D11.uae (12.6 KB, 28 views)
guest.r is offline  
Old 18 February 2019, 22:09   #212
Retro-Nerd
Missile Command Champion

Retro-Nerd's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Germany
Age: 47
Posts: 11,636
I noticed a problem with the multi shader option. If i put something in "1" and sideload another shader in "-1", save and reload the config, the latter always ends up at "-4". I'm pretty sure that didn't happen some month ago while i was testing the "GDAPT-Lores.fx" shader.
Retro-Nerd is online now  
Old 19 February 2019, 17:11   #213
Diduz76
Registered User

 
Join Date: Feb 2019
Location: Italy
Posts: 4
Hi guest.r, I remember you programmed an .fx version of CRT-Lottes for Dosbox Daum. We talked about that shader in a thread in the FS-Uae section, more than a year ago.
I really cannot remember if you made a Lottes fx version for WinUae too...
Anyway, CRT Easymode Halation looks pretty good already. :-)
Diduz76 is offline  
Old 19 February 2019, 17:33   #214
guest.r
Registered User

guest.r's Avatar
 
Join Date: May 2017
Location: EU
Posts: 280
Quote:
Originally Posted by Diduz76 View Post
Hi guest.r, I remember you programmed an .fx version of CRT-Lottes for Dosbox Daum. We talked about that shader in a thread in the FS-Uae section, more than a year ago.
I really cannot remember if you made a Lottes fx version for WinUae too...
Anyway, CRT Easymode Halation looks pretty good already. :-)
Hey, np, here is the Lottes one. Curvature is disabled by default since some setups don't work correctly with it.
Attached Files
File Type: zip CRT-Lottes-LoRes.zip (2.3 KB, 45 views)
guest.r is offline  
Old 19 February 2019, 19:40   #215
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 44
Posts: 22,930
Quote:
Originally Posted by guest.r View Post
Yea, sure, it's my default D3D11 config.

Thanks for your time again.
Hmm.. I can see the problem but I have no idea what goes wrong. All the internal parameters seem to be identical.

Have you noticed any wrong shader parameters?
Toni Wilen is online now  
Old 19 February 2019, 21:12   #216
guest.r
Registered User

guest.r's Avatar
 
Join Date: May 2017
Location: EU
Posts: 280
Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
Hmm.. I can see the problem but I have no idea what goes wrong. All the internal parameters seem to be identical.

Have you noticed any wrong shader parameters?
I have used a simple shader with no coordinates modification (test shader "D50-D65-WarmerColors.fx" above). I guess you could reproduce the bug, since i got it with a quickstart configuration on a different machine with an old nVidia card - i am currently using AMD, so is isn't only AMD related. It's definitely somehow connected with the multiplier.

But i understand these bug hunts are a bit annoying sometimes, reminds me of writing a shader for something with no error logs where the app just crashes on any error.

Main point is, D3D11 shaders work well in general, this would be more or less a bonus with anti-dithering, color altering and smoothing shaders.

So i'm happy even if this currently stands on a low priority list.

Thanks for stopping by again.

Last edited by guest.r; 19 February 2019 at 22:23.
guest.r is offline  
Old 19 February 2019, 23:05   #217
Diduz76
Registered User

 
Join Date: Feb 2019
Location: Italy
Posts: 4
Quote:
Originally Posted by guest.r View Post
Hey, np, here is the Lottes one. Curvature is disabled by default since some setups don't work correctly with it.
Gosh, thanks! For some reason this version of CRT-Lottes isn't as impressive as the one I saw in FS-UAE. Maybe it's my fault, because I use "Automatic resize" with some 320x200 games which don't fill the whole screen. Or maybe shadowmasks are deactivated. I remember CRT-Lottes' colors to be more saturated and vivid.
Diduz76 is offline  
Old 20 February 2019, 01:13   #218
Retro-Nerd
Missile Command Champion

Retro-Nerd's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Germany
Age: 47
Posts: 11,636
With the current winuae beta from yesterday (21:48 compile time) i get a black screen using every filter or single shader in D3D11. D3D9 works.

The version from the 18.02 (17:20) is still fine with D3D11 though.
Retro-Nerd is online now  
Old 20 February 2019, 19:02   #219
guest.r
Registered User

guest.r's Avatar
 
Join Date: May 2017
Location: EU
Posts: 280
Quote:
Originally Posted by Diduz76 View Post
Gosh, thanks! For some reason this version of CRT-Lottes isn't as impressive as the one I saw in FS-UAE. Maybe it's my fault, because I use "Automatic resize" with some 320x200 games which don't fill the whole screen. Or maybe shadowmasks are deactivated. I remember CRT-Lottes' colors to be more saturated and vivid.
Yeah, it comes without a mask, which contributes to the vivid look. It's a bit different here with WinUAE, since you can select a custom mask from the "masks" options. We're "working" on "HQ" masks here also, it would look authentic lottes then.
guest.r is offline  
Old 21 February 2019, 00:04   #220
Diduz76
Registered User

 
Join Date: Feb 2019
Location: Italy
Posts: 4
Quote:
Originally Posted by guest.r View Post
Yeah, it comes without a mask, which contributes to the vivid look. It's a bit different here with WinUAE, since you can select a custom mask from the "masks" options. We're "working" on "HQ" masks here also, it would look authentic lottes then.
I remember I also managed to have a more vibrant CRT-Lottes by the "brightboost" parameter, that doesn't seem to work here. I can play with WinUae display settings, and yet it's not the same thing.
Anyway, I'm nitpicking here.
Diduz76 is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Multipass shaders craig64 support.FS-UAE 20 10 July 2017 22:45
HLSL/CG Shaders and xBR Enverex support.FS-UAE 11 19 July 2013 16:44
fx Shaders in WinUAE 2.6.0 crazy46guy support.WinUAE 8 16 June 2013 14:30
[FS-UAE] Optimized or corrected Amiga Game Database Entrys nexusle support.FS-UAE 3 24 August 2012 21:30
Subpixel-corrected lines and polygons on Amiga Scali Coders. Asm / Hardware 9 11 January 2012 12:37

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 15:04.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.10282 seconds with 14 queries