English Amiga Board Amiga Lore


Go Back   English Amiga Board > Support > support.Amix

 
 
Thread Tools
Old 14 March 2016, 04:12   #1
mackbw
Registered User

 
Join Date: Mar 2016
Location: Lowell, MA USA
Posts: 8
Anyone have a working copy of the GVP SCSI-II Driver for Amiga Unix?

Hi everyone,

I've been trying to get Amiga Unix to boot off of a GVP SCSI controller, which I have been able to - to some degree. However, I have yet to be able to build a Kernel that is bootable.

I used the files that were supposedly from the "Gateway CD" to install Amiga Unix on an A2000 with a G-Force combo card. The install went smoothly, however I was having some trouble getting the system to boot from the hard disk - so I was relegated to using the GVP boot floppy to start the system. I did manage to overcome that hurdle. The background and the solution can be found here: Amiga Unix Booting with GVP SCSI-II and How does one add a file to the RDB of a Hard Disk?.

I figured I'd post here as there seems to be some more traffic in this Amiga Unix forum than in the other.

Anyway, after some adjustments, I was only able to get the hard disk to boot by copying the bootable floppy disk image to the boot partition. Any kernel I try to make boots into a kernel panic - not able to mount the root file system. I tried making a boot floppy from one of my new kernels, and it doesn't look like it even tries to access the hard disk.

I've checked to make sure that the patches have been applied. They are relatively simple. Unfortunately, the driver is only provided in object format, not the original source. So I'm left with few options.

Hope someone can help.

Regards,

Mack
mackbw is offline  
AdSense AdSense  
Old 25 March 2016, 16:37   #2
mackbw
Registered User

 
Join Date: Mar 2016
Location: Lowell, MA USA
Posts: 8
So I now have an A2000 with a GVP Combo card working. Aside from finding that I was being an idiot, here is what I found:

The patch works perfectly fine, the problem was my system date at the time I applied the patch. Because Amiga Unix does not like post 2000 clock dates without first replacing the setclock binary, Amiga Unix starts up with a 1977 date. I ignored this when I applied the patch. The patch changed the kernel.c file and the sd.c file and added a gvp_11.o file. While make always seems to make the kernel.c file, it was not making the sd.c file. I noticed this when I made some changed to sd.c to try to debug what was going on. When I went to rebuild, I saw that gcc never ran on sd.c. So I made the directory clean, and things worked. On a subsequent installation, I just changed the date to a late 90s date, and sd.c was rebuilt.

So that's it - just a bad date.

Regards,

Mack
mackbw is offline  
Old 26 April 2016, 20:33   #3
Noth
Registered User
Noth's Avatar
 
Join Date: Aug 2013
Location: Lausanne, Switzerland
Posts: 154
I'm trying this in WinUAE 3.2 and the drive attached to the GVP series II card (using either version of the rom) on UID 0 isn't being detected after using the inst.gvp.dd disk image to boot to the root AMIX installer. Anyone else tried this?
Attached Files
File Type: uae gvp-amix.uae (18.3 KB, 48 views)
Noth is offline  
Old 27 April 2016, 11:48   #4
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 42
Posts: 19,663
Use -scsiemulog command line parameter to see if there is any SCSI hardware accesses. (device not detected/support vs failed scsi commands)
Toni Wilen is offline  
Old 27 April 2016, 16:01   #5
Noth
Registered User
Noth's Avatar
 
Join Date: Aug 2013
Location: Lausanne, Switzerland
Posts: 154
Thanks Toni but nothing shows...
Attached Files
File Type: txt winuaelog.txt (7.2 KB, 44 views)
File Type: txt winuaebootlog.txt (9.6 KB, 43 views)
Noth is offline  
Old 27 April 2016, 16:25   #6
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 42
Posts: 19,663
Log shows no Z2 boards, it looks like GVP isn't fully configured.
Toni Wilen is offline  
Old 27 April 2016, 17:07   #7
Noth
Registered User
Noth's Avatar
 
Join Date: Aug 2013
Location: Lausanne, Switzerland
Posts: 154
Well I selected the GVP series II card in the Expansions window, and gave it a rom... Is there something more to do to activate it? Add a line in the gvp-amix.uae file maybe ?
Noth is offline  
Old 27 April 2016, 17:51   #8
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 42
Posts: 19,663
It was a bug, A3000 built-in SCSI with any other WD based SCSI controller didn't work correctly (and also prevented any following Z2/Z3 board to work), A3000 SCSI appeared as empty Z2 board..

http://www.winuae.net/files/b/winuae.7z should fix it.
Toni Wilen is offline  
Old 27 April 2016, 18:21   #9
Noth
Registered User
Noth's Avatar
 
Join Date: Aug 2013
Location: Lausanne, Switzerland
Posts: 154
Now it fails to open the HDF:

Code:
11-310 [6485 000-000]: hfd attempting to open: 'C:\users\Public\Documents\Amiga Files\WinUAE\gvp-amix.hdf'
11-310 [6485 000-000]: HDF 'C:\users\Public\Documents\Amiga Files\WinUAE\gvp-amix.hdf' failed to open. error = -1
Thanks for looking into this Toni!
Attached Files
File Type: txt winuaelog.txt (19.2 KB, 48 views)
File Type: txt winuaebootlog.txt (10.8 KB, 50 views)
Noth is offline  
Old 27 April 2016, 18:55   #10
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 42
Posts: 19,663
Quote:
Originally Posted by Noth View Post
Now it fails to open the HDF:
This is normal if it happens when opening harddrives GUI and emulation is already running. It tries to open the file to show state of HDF in GUI but can't because it is already opened in exclusive mode (=writable) by the SCSI emulator.
Toni Wilen is offline  
Old 27 April 2016, 19:30   #11
Noth
Registered User
Noth's Avatar
 
Join Date: Aug 2013
Location: Lausanne, Switzerland
Posts: 154
Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
This is normal if it happens when opening harddrives GUI and emulation is already running. It tries to open the file to show state of HDF in GUI but can't because it is already opened in exclusive mode (=writable) by the SCSI emulator.
OK but the installer still can't see the drive...
Noth is offline  
Old 27 April 2016, 19:50   #12
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 42
Posts: 19,663
Does GVP even work properly with A3000? (or A4000).

All Z2 boards have 24-bit addressing limit = onboard DMA controller can't access any A3000 mainboard Fast RAM.
Toni Wilen is offline  
Old 27 April 2016, 21:31   #13
mark_k
Registered User
 
Join Date: Aug 2004
Location:
Posts: 2,518
The driver should handle that, you'd have the same issue with the controller in an A2000 with accelerator (32-bit RAM) (and NetBSD or whatever that supports that config).
mark_k is offline  
Old 27 April 2016, 22:32   #14
Noth
Registered User
Noth's Avatar
 
Join Date: Aug 2013
Location: Lausanne, Switzerland
Posts: 154
The A2500 could run AMIX... That's what I've tried tonight but the kernel seems to hang on hw detection (KS1.3+A2091+A2630/8Mb Fast RAM+1Mb Chip RAM+ ECS Agnus+A2065). Same if you replace the A2091 with the GVP card. KS3.1 for A2000 won't even start with this config.

A3000 with GVP no dice.
Noth is offline  
Old 28 April 2016, 00:15   #15
mark_k
Registered User
 
Join Date: Aug 2004
Location:
Posts: 2,518
Were you installing from scratch or trying to use a pre-installed HDF with your A2500 config?
mark_k is offline  
Old 28 April 2016, 01:38   #16
Noth
Registered User
Noth's Avatar
 
Join Date: Aug 2013
Location: Lausanne, Switzerland
Posts: 154
Quote:
Originally Posted by mark_k View Post
Were you installing from scratch or trying to use a pre-installed HDF with your A2500 config?
From scratch.
Noth is offline  
Old 28 April 2016, 13:00   #17
mark_k
Registered User
 
Join Date: Aug 2004
Location:
Posts: 2,518
Did you have the root install floppy write-enabled?

Attached are a bunch of AMIX-related WinUAE configs. I'm sure some/most work, but it's been a while and I can't be bothered to run through the installation process with each one. (Remove .zip from the filename before unpacking.)
Attached Files
File Type: zip AMIX_configs.tar.bz2.zip (6.3 KB, 42 views)
mark_k is offline  
Old 28 April 2016, 19:46   #18
Noth
Registered User
Noth's Avatar
 
Join Date: Aug 2013
Location: Lausanne, Switzerland
Posts: 154
Quote:
Originally Posted by mark_k View Post
Did you have the root install floppy write-enabled?

Attached are a bunch of AMIX-related WinUAE configs. I'm sure some/most work, but it's been a while and I can't be bothered to run through the installation process with each one. (Remove .zip from the filename before unpacking.)
Yep, always on write-enabled. I don't usually start from scratch but for the GVP method I thought it might be better... Thanks for the configs, I'll give those a spin soon but right now I'm trying to get a working setup so I can compile libxpm ... Found it in the contrib dir for X11R5 hosted at ftp://ftp.funet.fi/pub/X11/X11R5/. If I can ever get it to work, it opens up a few possibilities for windowmanagers...
Noth is offline  
AdSense AdSense  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Refurbish GVP A2008/GVP-M A4008 SCSI Xtal support.Hardware 2 05 October 2015 11:34
WinUAE SCSI Driver is ready/working? Leandro Jardim support.WinUAE 6 27 November 2011 13:01
SCSI-III to SCSI-II adapter on GVP HC+8 Series II Hewitson support.Hardware 6 03 April 2011 11:22
Need driver for Amiga 1200 pcmcia scsi connector Tallrot support.Hardware 2 03 November 2010 17:03
Amiga 2000 and GVP SCSI problems... polbit support.Hardware 16 11 January 2007 16:19

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 09:37.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Page generated in 0.32864 seconds with 13 queries