English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.Hardware

 
 
Thread Tools
Old 17 January 2011, 00:09   #1
nixxjsteve
Registered User
 
Join Date: Jan 2011
Location: Merseyside
Posts: 62
Amiga 1200 ram boost? (8 mb)

I would like to add more memory to my vanilla amiga (with a hd) so that I can use all games with WHDLoad (aga etc games included ofc) as currently I get alot of memory messages (basically running out trying to start most games) What would be the best addition I could buy with 8 mb extra? (if that will assure that I can run all games)
nixxjsteve is offline  
Old 17 January 2011, 00:11   #2
fitzsteve
Professional slacker!
fitzsteve's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Kent, UK
Age: 39
Posts: 6,348
Send a message via MSN to fitzsteve
Yep, 8mb Ram upgrade will run almost all WHDLoad games just fine. One of these little fella's should set you back 30-40 squids.

Put a wanted ad up here or Amibay and I'm sure one will come up with all the people buying new ACA cards and such

Steve.
fitzsteve is offline  
Old 17 January 2011, 00:56   #3
nixxjsteve
Registered User
 
Join Date: Jan 2011
Location: Merseyside
Posts: 62
Ah great would that be ok for the huge amount of disks (10 - 11) on some of the larger adventure games as from what I know it loads all of that into memory. Oh also I want to use the pcmcia port at the same time (I have read some interfere?) Edit: also I need something that will fit in a standard amiga 1200 case with the cover on.

Last edited by nixxjsteve; 17 January 2011 at 01:06.
nixxjsteve is offline  
Old 17 January 2011, 01:10   #4
fitzsteve
Professional slacker!
fitzsteve's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Kent, UK
Age: 39
Posts: 6,348
Send a message via MSN to fitzsteve
Quote:
Originally Posted by nixxjsteve View Post
Ah great would that be ok for the huge amount of disks (10 - 11) on some of the larger adventure games as from what I know it loads all of that into memory. Oh also I want to use the pcmcia port at the same time (I have read some interfere?) Edit: also I need something that will fit in a standard amiga 1200 case with the cover on.
Yep, it'll be just fine. There are a few that use more than the 8mb and in that case you can disable the preload option.

When using an 8mb Ram expansion which has 24bit Ram it will conflict with the PCMCIA address space so you'd need to jumper it for 4mb or swap to a 4mb smm to enable the PCMCIA compatibility.

You know you really cant go wrong with the new ACA 1230/28 for £85 its a great buy and will not have any PCMCIA issues plus 64mb Ram will be plenty for even the CD32 games in preload

And you'll get a nice boost in Workbench too!

Steve.

Edit,

Most 8mb upgrades fit just fine with the trapdoor in place. the new ACA1230/28 will need a slight mod to the trapdoor as they fitted a socker for the 030 CPU which was an afterthought and it now stops the trapdoor from fitting, you need to file down one of the little runners on the trapdoor, more info in the ACA thread.

Steve.
fitzsteve is offline  
Old 17 January 2011, 01:15   #5
nixxjsteve
Registered User
 
Join Date: Jan 2011
Location: Merseyside
Posts: 62
Ah ok yea that ACA looks good and I get paid friday... profit?

I will go for that thanks once again!
nixxjsteve is offline  
Old 17 January 2011, 01:15   #6
TCD
Registered User

TCD's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: Germany
Age: 40
Posts: 24,012
Quote:
Originally Posted by fitzsteve View Post
There are a few that use more than the 8mb and in that case you can disable the preload option.
You don't really have to. Wepl has just explained the preload option here : http://eab.abime.net/showthread.php?p=729574#post729574
Which also means that 8 MB should be fine for almost any game.
TCD is offline  
Old 17 January 2011, 01:34   #7
fitzsteve
Professional slacker!
fitzsteve's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Kent, UK
Age: 39
Posts: 6,348
Send a message via MSN to fitzsteve
Quote:
Originally Posted by TheCyberDruid View Post
You don't really have to. Wepl has just explained the preload option here : http://eab.abime.net/showthread.php?p=729574#post729574
Which also means that 8 MB should be fine for almost any game.
Thanks for the info mate

Quote:
Originally Posted by nixxjsteve View Post
Ah ok yea that ACA looks good and I get paid friday... profit?

I will go for that thanks once again!
I don't think you'll regret it
fitzsteve is offline  
Old 20 January 2011, 11:18   #8
nixxjsteve
Registered User
 
Join Date: Jan 2011
Location: Merseyside
Posts: 62
I ordered the ACA so its now a waiting game ¬_¬
nixxjsteve is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Amiga 1200 RAM Expansion ami_junkie MarketPlace 0 20 July 2010 14:05
Amiga 1200 PCMCIA ram problems deanolium support.Hardware 8 16 April 2010 00:31
Wanted: RAM expansion for Amiga 1200 boing_1000 MarketPlace 4 01 August 2006 13:20
Amiga 1200- do I need more RAM? LAJ New to Emulation or Amiga scene 10 29 November 2004 12:51
Wanted: Amiga 1200 RAM expansion Shambler MarketPlace 12 04 October 2004 09:39

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 11:12.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.06830 seconds with 13 queries