English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.Amiga Forever

 
 
Thread Tools
Old 01 March 2018, 11:37   #1
ray
Registered User

 
Join Date: Feb 2018
Location: Nederland
Posts: 6
Question Amiga 500 not loading Workbench environment

Hi,

I upgraded my Amiga 500 rev5 with this solution (http://eab.abime.net/showthread.php?...ight=rev+eprom) to run kickstart 3.X in a stable way. I bought cloanto kickstart rom 3.X version (http://amigastore.eu/es/455-rom-3x-a...006002000.html) and it seems to be running fine (tested on several games).

However, it does not completely load the workbench 3.1 environment (hangs on empty screen, computer still responsive, see attached image). The same thing happens when I try to load workbench 1.3 with kickstart 3.1 installed. Interestingly, when I install the original 1.3 ROM (EPROM workaround also still installed), the workbench 1.3 environment does load successfuly.

Does anybody have similar experiences with the Kickstart 3.X ROM?
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	WB.jpg
Views:	114
Size:	34.4 KB
ID:	57069  
ray is offline  
Old 01 March 2018, 17:27   #2
EzdineG
Registered User

 
Join Date: Apr 2017
Location: Springfield, MO
Posts: 231
Amiga 500 not loading Workbench environment

I am unfortunately not familiar with the 3.X ROM, but i have done the pull-up mod on two Rev 5 boards and didn’t have this issue.

Is it possible your 3.X ROM is missing workbench.library? This is sometimes removed to free up space and has to exist on the storage medium that boots the machine.

[Edit]. Just saw this on the Cloanto site:

“The 3.X ROMs have a size of 512 KB, and are therefore compatible with all Amiga models except for the Amiga 1000. In order to make room for the enhancements, the 3.X ROMs employ the same technique used by Commodore for the 4000T ROMs, i.e. ROM space was freed by moving workbench.library out of the ROM. This means that a "Libs/workbench.library" file must be present on the boot disk, as detailed below.”
EzdineG is offline  
Old 01 March 2018, 17:34   #3
DamienD
Global Moderator

DamienD's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: London / Sydney
Age: 42
Posts: 12,779
Quote:
Originally Posted by EzdineG View Post
Is it possible your 3.X ROM is missing workbench.library? This is sometimes removed to free up space and has to exist on the storage medium that boots the machine.
As far as I know the Cloanto Kickstart ROM 3.X actually has "workbench.library" inside where as the original Commodore one doesn't.
DamienD is offline  
Old 01 March 2018, 17:38   #4
Akira
Registered User

Akira's Avatar
 
Join Date: May 2001
Location: New York
Posts: 19,265
Are you loading this from a floppy?
Start your Amiga while holding both mouse buttons of your mouse, and on the menu that shows up, select "Boot with no Startup-Sequence"

It should boot to an Amiga DOS prompt (if it does not let me know)
At this prompt type "ed s:startup-sequence". Make sure your WB disk is write-enabled.



It should look kind of like this:


Edit this file the following way:
- Remove the >NIL: text after Version
- Put a ";" before "FailAt 21"

Should look like this:


Press the ESC key, then the X key, then enter.

Reboot and report what happens. It should spew out an error.

If it says "Assign failed returncode" then undo the semicolon in front of FailAt 21 and try again.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Workbench31 - wbench31_002.png
Views:	356
Size:	52.3 KB
ID:	57072   Click image for larger version

Name:	Workbench31 - wbench31_001.png
Views:	363
Size:	69.1 KB
ID:	57073   Click image for larger version

Name:	Workbench31 - wbench31_003.png
Views:	356
Size:	69.2 KB
ID:	57074  
Akira is offline  
Old 01 March 2018, 20:50   #5
ray
Registered User

 
Join Date: Feb 2018
Location: Nederland
Posts: 6
Thanks guys, for pointing me in the right direction (I think):
  • I tried modifying the startup sequence, which worked, but had no real effect. The loading screen now shows the kickstart version, but still ends up at the same empty screen as shown above.
  • The cloanto webpage gives more details on the missing workbench library and further changes to be made to startup sequence. I'm going to follow these guidelines and will let you know whether it works. For now, I'm waiting for them to respond to my support registration which should allow me to download the required library file
ray is offline  
Old 03 March 2018, 11:32   #6
ray
Registered User

 
Join Date: Feb 2018
Location: Nederland
Posts: 6
Quote:
Originally Posted by EzdineG View Post

...

[Edit]. Just saw this on the Cloanto site:

“The 3.X ROMs have a size of 512 KB, and are therefore compatible with all Amiga models except for the Amiga 1000. In order to make room for the enhancements, the 3.X ROMs employ the same technique used by Commodore for the 4000T ROMs, i.e. ROM space was freed by moving workbench.library out of the ROM. This means that a "Libs/workbench.library" file must be present on the boot disk, as detailed below.”
Thanks again This was indeed the solution. All is fine after adding workbench.library to the Workbench3.1 disk!
ray is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Amiga 500 - black background in Workbench moochamerth support.Hardware 7 17 February 2018 20:36
Amiga 500 suddenly not loading disks Doma support.Hardware 4 03 October 2016 21:29
Civilization Amiga 500 trouble loading Gameoveryeah New to Emulation or Amiga scene 1 23 June 2012 20:55
Starting Games in Picasso96 Workbench Environment XenonMB support.WinUAE 8 13 September 2006 19:05
Will the Amiga 500 or Amiga 1000 run workbench 2? anim8 support.Hardware 12 18 August 2001 06:02

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 04:13.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.09993 seconds with 16 queries