English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.FS-UAE

 
 
Thread Tools
Old 17 March 2013, 01:39   #1
shax71
 
Posts: n/a
FS-UAE and midi support?

Hi,

Discovered FS-UAE today and I'm up and running without any issues.

Is it possible to get midi in/out on OS X (Mountain Lion) at all?

Brilliant work BTW! Loving the Amiga emulation native in OS X

Thanks,

Scott
 
Old 17 March 2013, 12:49   #2
FrodeSolheim
FS-UAE Developer

FrodeSolheim's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: Førde, Norway
Age: 37
Posts: 3,427
I'll have to disappoint you here, because there's no MIDI support in FS-UAE, and I don't plan to work on this either. I don't know how complicated it would be, but I suspect it's a *lot* of work, and I have many other features to implement
FrodeSolheim is offline  
Old 17 March 2013, 15:11   #3
shax71
 
Posts: n/a
No problem. I understand it's not a high priority thing for the community.

I'm guessing it would be done via hooking into the serial port code. In the WinUAE source there is a midi class that looks like midi output needs attention, but midi input just passes the byte stream into the serial port. Hooking into the native OS midi capability is another story.

I do some more playing, but I doubt I'll get far as my C++ skills are very rusty!

Thanks again for your hard work. Much appreciated!

Scott
 
Old 17 March 2013, 15:53   #4
emufan
Registered User
 
Join Date: Feb 2012
Location: #DrainTheSwamp
Posts: 4,546
Scott: you got a intel based mac? ever tested wine for mac or crossover ( #over is the have to pay for wine version ... ).
using wine you can use WinuAE on you mac. not tested on a mac myself but once running linux machine, did work well - midi was working too.

Last edited by emufan; 17 March 2013 at 16:01.
emufan is offline  
Old 17 March 2013, 21:11   #5
shax71
 
Posts: n/a
Yes I have an Intel Mac. I've had WinUAE running in VMWare Fusion fine with midi but I couldn't get it reliably (timing issues) talking to synth plugins running natively on the Mac.

Think I'm going to have to dust off the A1200 and do it the old fashioned way with hardware midi interfaces..
 
Old 18 March 2013, 02:33   #6
emufan
Registered User
 
Join Date: Feb 2012
Location: #DrainTheSwamp
Posts: 4,546
correct timing using wine and winuae, i cannot guaranty. its not much hassle to give it a try - but the real thing may enjoy you even more
emufan is offline  
Old 27 February 2014, 00:47   #7
leolodreamland
 
Posts: n/a
I'll be extremely grateful for MIDI support in FS-UAE as well. I work on a macbook pro and it'd be an absolute ballache to have to carry round a pc laptop just to be able to test midi sync of ableton with octamed etc. or even more of a ballache to setup my amiga in the internet cafe, altho i'm sure i'd get 1000 hipster points...
 
Old 27 February 2014, 01:14   #8
Der Wanderer
Registered User

Der Wanderer's Avatar
 
Join Date: Dec 2013
Location: Mountain View / USA
Posts: 33
I think the right way to do it would be a CAMD driver that is a simple wrapper for native calls, however MIDI works on the MacOS side. The 68K side of the driver could be reused for Windows and Linux. Going through the serial port emulation is kinda uncool, because:

1. requires serial port emulation
2. only 1 midi port
3. modern MIDI interfaces are gazillion times faster than 31250 BAUD

You probably wouldn't emulate a harddrive through a simulated Floppy hardware...
Der Wanderer is offline  
Old 27 February 2014, 01:41   #9
leolodreamland
 
Posts: n/a
someone wrote support for camd stuff for octamed too
 
Old 27 February 2014, 08:34   #10
B14ck W01f
m68k all the way
 
Join Date: Aug 2011
Location: Koalaland
Posts: 500
Quote:
Originally Posted by emufan View Post
Scott: you got a intel based mac? ever tested wine for mac or crossover ( #over is the have to pay for wine version ... ).
using wine you can use WinuAE on you mac. not tested on a mac myself but once running linux machine, did work well - midi was working too.
I couldn't run WinUAE in Wineskin, no matter how I created my wrapper.
I tried WinUAE through CrossOver, and it just works great.
B14ck W01f is offline  
Old 09 July 2014, 22:42   #11
r4ar
 
Posts: n/a
I'd be grateful for MIDI support in FS-UAE too as I use my Amiga 1200 mainly for sound/music creation.

I recently installed FS-UAE on my late 2011 Macbook Pro.
MIDI support is a big deal for us music makers.

I appreciate your development of FS-UAE

Last edited by r4ar; 09 July 2014 at 22:49.
 
Old 30 August 2014, 19:55   #12
ral-clan
Registered User
 
Join Date: Feb 2010
Location: Canada
Posts: 65
Just piping in --- I'm using FS-UAE in Lubuntu and would appreciate MIDI implementation. I have been using Amigas for MIDI work for several decades and can do stress-testing on real hardware if needed. Am very familiar with Amiga MIDI software (i.e. Bars & Pipes, OctaMED, Dr. T's KCS).
ral-clan is offline  
Old 31 March 2015, 00:21   #13
snr
 
Posts: n/a
I'd like to use MIDI in fs-uae, too.
 
Old 03 May 2017, 16:28   #14
yaniki
 
Posts: n/a
Hi friends.

I've "discovered" FSUAE (it's impressive, I never supposed this is even possible to create such an accurate emulation) 4 days ago, so I'm very new member of the community, but - because I'm also interested in MIDI bridge between emulated Amiga and the "host" - I've done several simple experiments on that filed.

First of all: as we know, typical MIDI solution for Amiga was based on interface plugged into serial port, and most MIDI apps are just sending/receiving MIDI data to/from serial (even without checking if the MIDI interface is connected or not). So we don't need any special "MIDI functionality" inside the UAE - just an accurate Amiga serial port emulation. We also need a technique for redirecting data from the emulated serial port to the MIDI ports (hardware or virtual) on the host side.

FSUAE is already equipped with serial port emulation and we can choose "emulation mode" for serial port between (a) linking emulated serial port with any serial port (hardware or virtual) of the host or (b) using TCP socket. Everything you need to know for this is here: https://fs-uae.net/docs/serial-port

I played a bit with first "mode" (using socat to create virtual serial port), but with no success - I think, there is a problem with OSX Sierra blocking access to some resources and I was unable to establish communication between virtual serial port and my own software.

Then I used TCP/IP serial port. I sketched simple pipeline (in Java/Processing and MaxMSP) redirecting data from TCP socket to my MIDI equipment. On FSUAE side I used various versions of OctaMED (my favorite tracker) to generate MIDI messages. Early results which I have achieved are rather promising: MIDI data sent via this pipeline are corectly formatted and finally I can redirect them to "external" MIDI ports and to control MIDI equipment.

I just wanted to point out that this was very early attempt - I tested the pipeline transmitting Note On / Note Off messages only (no controllers or program change yet - however they should be very simple to handle, too) and I'm not sure if the emulated serial port on FSUAE side and TCP/IP transmission are fast and accurate enough to handle any "real world" MIDI data traffic. Also I observed some strange behaviours with OctaMED itself, but I have to investigate it deeper - anyway, that was noting very problematic.

But the basic conclusion after my tests is rather promising: generic MIDI is already supported in FSUAE.

I'm very busy with some projects right now, but I want to go back to the topic in a few weeks, maybe still in late May.

Last edited by yaniki; 03 May 2017 at 17:16.
 
Old 11 May 2017, 18:21   #15
yaniki
 
Posts: n/a
I prepared a little "proof of concept" solution for bidirectional MIDI communication on OSX (should work with Windows too). Here is the link: http://paweljanicki.jp/shared/tcpmidi.zip

It's on early stage of development, but "on my machine it works" ;-)
 
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
[FS-UAE] New Dedicated Forum: support.FS-UAE FrodeSolheim support.OtherUAE 1 02 October 2012 21:12
Amiga Tracker with MIDI support? 1230/32 Hellrun Amiga scene 21 10 June 2012 04:44
Support for multiport MIDI interfaces garyg request.UAE Wishlist 1 25 May 2011 15:28
Scummvm amiga port with native midi support? Lutz G support.Games 2 07 March 2010 23:10
What was the first Amiga tracker to support external midi instruments Kola Amiga scene 3 09 December 2008 20:20

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 04:21.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.10820 seconds with 13 queries