English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > News

 
 
Thread Tools
Old 14 March 2018, 15:55   #201
AMIGASYSTEM
Registered User
AMIGASYSTEM's Avatar
 
Join Date: Aug 2014
Location: Brindisi (Italy)
Posts: 6,414
Sinphaltimus add StackAttack to your startup-sequence and you have no more problems with Stack
AMIGASYSTEM is offline  
Old 18 March 2018, 00:08   #202
kolla
Banned
 
Join Date: Nov 2007
Location: Trondheim, Norway
Posts: 1,899
Let's talk about pfs3aio and buffers

Today, just for fun, I replicated the disk drive image I use on the Minimig only with pfs3aio instead of fastfilesystem. To my surprise, I noticed the RAM usage on the poor system (2MB of chipram, 1.5MB of slowram) increase with around 700kB for the 5 partitions. Of course I first checked with hdtoolbox, but all partitions had buffers set to 30, default, just like they were on the old image with FFS. But then I used addbuffers from the shell, and it said 150 on all the partitions. Oh well, so did "addbuffers dh0: -50", and it was down to 100, another -50 and it was 50, but -20 and it bounced up to 150 again. Hm, so I did -119 and it was 31, -1 and back up to 150. -121 and it was 29. Aha, so 30, the default, is magic. And so it seems - I can set the buffers to any number and it appears to be respected, except if I set it to 30 - it treats 30 as 150, which is mildly confusing. I know the pfs3aio changelog says quite a bit about adding buffers whenever needed, I just cannot recall anything about treating 30 buffers magically. When pfs3aio adds buffers on its own, is that visible using addbuffers?

Other than that, pfs3aio appears to work flawlessly on the Minimig. But it does eat considerably more RAM than FFS, even if I do silly stuff like setting buffers to 10 on all partitions, so I am not sure if it's a good fit for such a minimalistic system.
kolla is offline  
Old 18 March 2018, 02:03   #203
daxb
Registered User
 
Join Date: Oct 2009
Location: Germany
Posts: 2,762
I guess a lower buffer value then 70 (at least for the old PFS3 version) shouldn't be possible but Toni can tell if he changed something and how it should work.
daxb is online now  
Old 18 March 2018, 09:56   #204
oissery77
Registered User

oissery77's Avatar
 
Join Date: Oct 2012
Location: france
Posts: 124
Thanks Toni you're the best: )
Will update my old pfs3aio file system soon!
oissery77 is offline  
Old 18 March 2018, 10:48   #205
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 45
Posts: 24,629
Quote:
Originally Posted by kolla View Post
Let's talk about pfs3aio and buffers
This is not pfs3aio feature, official pfs3 does the same. 30 becomes 150 because 30 is hdtoolbox default.

There is only 2 buffer releated changes: minimum buffers is smaller, buffers get automatically added (if memory is available) when/if pfs3 requires more. (pfs3 also uses buffers for caching modifications before they get written to the disk)
Toni Wilen is online now  
Old 18 March 2018, 11:32   #206
kolla
Banned
 
Join Date: Nov 2007
Location: Trondheim, Norway
Posts: 1,899
Thanks, I will read the original docs.
kolla is offline  
Old 18 March 2018, 23:18   #207
oissery77
Registered User

oissery77's Avatar
 
Join Date: Oct 2012
Location: france
Posts: 124
updated! works great on my A500 KS 3.1, Classic WB, alfapower sidecar with CF HDD
thanks again Toni
oissery77 is offline  
Old 19 March 2018, 16:01   #208
patrik
Registered User
patrik's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Umeå
Age: 40
Posts: 598
Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
This is not pfs3aio feature, official pfs3 does the same. 30 becomes 150 because 30 is hdtoolbox default.
Is this a good feature and is it really needed? Inconsistent behavior is usually not a good thing.
patrik is offline  
Old 19 March 2018, 18:14   #209
Romanujan
Registered User
 
Join Date: Dec 2007
Location: Szczecin/Poland
Posts: 347
Well - in the repository I can see a memory leak fix, some symlink fixes... https://github.com/tonioni/pfs3aio/commits/master
Romanujan is offline  
Old 19 March 2018, 19:20   #210
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 45
Posts: 24,629
Quote:
Originally Posted by patrik View Post
Is this a good feature and is it really needed? Inconsistent behavior is usually not a good thing.
I don't know if it is good or bad idea but it is needed for backwards compatibility. "Fixing" it would mean everyone who has 30 buffers set, would suddenly get 30 buffers (instead of 150) and complaining that update made it slower!

Quote:
Originally Posted by Romanujan View Post
Well - in the repository I can see a memory leak fix, some symlink fixes... https://github.com/tonioni/pfs3aio/commits/master
They affect softlinks only and because they have always been broken (even in official pfs3) it isn't important fix.
Toni Wilen is online now  
Old 19 March 2018, 19:33   #211
Akira
Black Lives Matter

Akira's Avatar
 
Join Date: May 2001
Location: New York
Posts: 19,478
Quote:
Originally Posted by kolla View Post
Let's talk about pfs3aio and buffers
We discussed this in length last year, here's the thread so you see where we got to:
http://eab.abime.net/showthread.php?...light=mounting
You can see which results aI reached for a low memory system like an A600 or a Minimig.

Using 5 automount partitions is a bad start
Akira is offline  
Old 26 March 2018, 20:47   #212
TuKo
Apollo Team

TuKo's Avatar
 
Join Date: May 2014
Location: not far
Posts: 311
Ok, a bug report here.

It seems pfs3aio 3.0 (even with latest version built from GitHub) doesnt compute correctly free and full space reports to WB

(it should be 85% to be correct)

ShK tested same with FFS (thanks for his dedication for bug hunting) :
TuKo is offline  
Old 26 March 2018, 21:00   #213
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 45
Posts: 24,629
Sorry but that does not prove anything. There can be multiple reasons that can cause it.

EDIT: and as usual: not enough information, information content actually is non-existing.
Toni Wilen is online now  
Old 26 March 2018, 21:11   #214
TuKo
Apollo Team

TuKo's Avatar
 
Join Date: May 2014
Location: not far
Posts: 311
With debug infos
Attached Files
File Type: zip winuae_debug_3.6.0.zip (9.6 KB, 54 views)
TuKo is offline  
Old 26 March 2018, 21:26   #215
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 45
Posts: 24,629
That won't help at all. There is no useful information whatsoever!

KS version? Any patches? WB version? Any patches? Drive size? RDB/partition information? FFS blocksize? (test is invalid unless block size is 1024). What does C:Info report? Does same happen with UAE controller? What scsi.device version?

Minimum information: empty/as small as possible vhd hardfile that shows the problem.

I still think this has nothing to do with PFS3 because filesystem only returns number of used and free blocks, it is WB that calculates the result.
Toni Wilen is online now  
Old 26 March 2018, 22:17   #216
TuKo
Apollo Team

TuKo's Avatar
 
Join Date: May 2014
Location: not far
Posts: 311
KS version = 3.1
Any patches = too many to list..
WB version = 3.9BB2
Drive size ~28GB
RDB/partition information = see attached files
FFS blocksize = 1024
C:Info report = valid
Does same happen with UAE controller = yes
scsi.device = 43.45p

With same setup, FFS does not trigger this computation error
Attached Files
File Type: zip StorageGeo.zip (56.3 KB, 54 views)
TuKo is offline  
Old 26 March 2018, 23:15   #217
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 45
Posts: 24,629
Quote:
Originally Posted by TuKo View Post
Any patches = too many to list..
Quote:
C:Info report = valid
Even more pointing to some bug or stupid assumption in some patch. I am going to ignore this unless it also happens with OS39BB2 + UAE controller. I don't trust most 3rd party patches, never have, never will.
Toni Wilen is online now  
Old 26 March 2018, 23:50   #218
mpattonm
Registered User
 
Join Date: Dec 2017
Location: Czech republic
Posts: 40
Hello, I feel stupid, but cannt help it - is there some kind of how-to-install instructions?
mpattonm is offline  
Old 27 March 2018, 00:02   #219
malko
Ex nihilo nihil

malko's Avatar
 
Join Date: Oct 2017
Location: CH
Posts: 3,139
Quote:
Originally Posted by mpattonm View Post
Hello, I feel stupid, but cannt help it - is there some kind of how-to-install instructions?
Download the pfs3 package from aminet. It contains the documentation/faq/etc. But install the new pfs3aio from Toni of course
malko is offline  
Old 27 March 2018, 07:15   #220
antiriad76
Registered User

 
Join Date: Aug 2014
Location: Westfield
Posts: 92
I am having issues with a 600GB+ PFS3 Partition on WinUAE using Fast speed. It seems that during the copy of large files UAE is freezing randomly. Cursor is still responding but there is no HDD activity.

PFSDoctor shows no errors.

Is this size way too big?

Buffers is set to 80
Max Transfer 0x1FE000 (Fast IDE Standard)
Mask is 7FFFFFFE

Thanks

Mike
antiriad76 is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
PFS3aio vs SFS/02 White support.WinUAE 10 13 April 2018 22:44
PFS3AIO Probs ? Foul support.FS-UAE 0 21 February 2018 23:49
PFS3AIO Questions manic23 support.Hardware 26 22 April 2014 14:49
Pfs3aio ???? stingray76 support.Hardware 2 19 February 2014 10:15
FinalWriter 97; FinalCalc 1.04; Final Data 2.00 & Final Copy aebrown-u request.Apps 20 12 July 2009 12:19

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 14:56.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.11640 seconds with 16 queries