English Amiga Board Amiga Lore


Go Back   English Amiga Board > Support > support.Hardware

 
 
Thread Tools
Old 09 March 2017, 18:16   #381
matthey
Banned
 
Join Date: Jan 2010
Location: Kansas
Posts: 1,284
Quote:
Originally Posted by Hedeon View Post
*) Maybe MPC8379E is the better choice. E600 core, 800 MHz. Not sure about the pci bridge however.
I believe this is still a 603 (G2) based CPU but with upgraded 32kB I/D caches.

603 = 8kB I/D
603e = 16kB I/D

Low end PPC like the 603(e) for the masses may be what killed the PPC. The 68060 performed nicely with 8kB I/D caches but a PPC?

The MPC85xx would get you an e500 core which is more like a G3. It is an efficient shallow pipeline PPC design from the '90s with large enough caches to let PPC breath (32kB I/D). The A-EON A1222 Tabor is based on the e500.

Edit: Ok, I see you figured out your mistake already.
matthey is offline  
AdSense AdSense  
Old 09 March 2017, 23:19   #382
Hedeon
Sonnet Hacker

 
Join Date: Mar 2012
Location: Leiden / The Netherlands
Posts: 356
The e500 core lacks a full FPU (the e500v1 and the e500v2). I wonder if the e500mc was so much more expensive that they didn't use that on the Tabor.
I rather like the e600 core (also has SIMD) but all the embedded ones have a PCI-e bridge instead of PCI as far as I can see (MPC8641 for example). I'm not sure if that is backwards compatible.
Hedeon is offline  
Old 10 March 2017, 00:22   #383
strim
NetBSD developer
 
Join Date: May 2012
Location: Warsaw, Poland
Posts: 396
As far as I have researched the currently available options... none of the integrated PCI bridges in newer CPUs feature slave mode, where you can control the CPU from PCI side of the bridge (like we currently do via MPC107). It is possible to build such logic with a custom FPGA-based solution. But that's not as easy as just dropping existing bridge onto PCB and programming it...

Also, no PCI Express is in no way compatible with PCI on a hardware level.

If we wanted to use MPC8641, then probably the most reasonable solution would be building custom local bus<->PCI bridge, plus some logic to control the CPU itself. If we wanted to do something this incredibly complicated, then we could as well design a whole new A3000/A4000 CPU card instead.

Last edited by strim; 10 March 2017 at 00:30.
strim is offline  
Old 10 March 2017, 01:24   #384
grelbfarlk
Registered User

 
Join Date: Dec 2015
Location: USA
Posts: 688
The TSI-107 and various versions are EOL, it is true but there are stocks out there. And consider how many people out there have a Mediator or Grex that want to drop $400 on an accelerator for them, a few hundred at best?
I think there should be enough "old" PPCs out there like the G4 series to satisfy what demand there is, assuming one could design a board that could take a fair range of different CPUs. If you want to go with the G3-750 compatible you have the PPC745 and PPC755 through the G4 7410, plenty of available stock there. But if you want to go for something higher like the a 7445, then you are locked into a different set of CPUs to be compatible with, above changing a couple resistors (or jumpers). Also that may mean designing for TSI-108 or another bridge.
grelbfarlk is offline  
Old 10 March 2017, 04:22   #385
matthey
Banned
 
Join Date: Jan 2010
Location: Kansas
Posts: 1,284
Quote:
Originally Posted by Hedeon View Post
The e500 core lacks a full FPU (the e500v1 and the e500v2). I wonder if the e500mc was so much more expensive that they didn't use that on the Tabor.
I have heard that A-EON started the motherboard design before the e500mc was announced.

Quote:
Originally Posted by Hedeon View Post
I rather like the e600 core (also has SIMD) but all the embedded ones have a PCI-e bridge instead of PCI as far as I can see (MPC8641 for example). I'm not sure if that is backwards compatible.
The '90s PPC SIMD (and FPU) is an expendable feature while it seems like those fancy ARM processors get upgrades to the SIMD every 6 months. Maybe the ARMv8 loving Qualcomm will know what to do with the similar architecture PPC .
matthey is offline  
Old 10 March 2017, 14:06   #386
zomos
Registered User

 
Join Date: Mar 2017
Location: Poland
Posts: 4
IDT still manufactures other PCI bridges like TSI108. Not studied it yet. So far I saw all PCI bridges adapt the PCI Agent mode + Config through PCI + Core controll by PCI. This TSI108 + 1GHz MPC7447.... Minimum 8 layer PCB, rather more. I think that then the PCI bus will be the bottleneck. And the performance would be scary high for Amiga environment.
zomos is offline  
Old 10 March 2017, 18:06   #387
Hedeon
Sonnet Hacker

 
Join Date: Mar 2012
Location: Leiden / The Netherlands
Posts: 356
I actually have had a 667 MHz 440GX card in my A3000. Had to modify the pci.library (again) but it is now recognized. The documentation is not very clear how to bootstrap the PPC or how to setup the memory on the card (SODIMM). So I gave up seeing it lacks an FPU. Can spend my time better.
Hedeon is offline  
Old 10 March 2017, 21:19   #388
kev
Banned

 
Join Date: Mar 2017
Location: usa
Posts: 103
Quote:
Originally Posted by zomos View Post
IDT still manufactures other PCI bridges like TSI108. Not studied it yet. So far I saw all PCI bridges adapt the PCI Agent mode + Config through PCI + Core controll by PCI. This TSI108 + 1GHz MPC7447.... Minimum 8 layer PCB, rather more. I think that then the PCI bus will be the bottleneck. And the performance would be scary high for Amiga environment.
http://www.e2v-us.com is the latest as moto/tundra/atmel/e2v made the 106-110 pci bridge chips

http://www.e2v-us.com/products/semic...ors/interface/
kev is offline  
Old 10 March 2017, 21:50   #389
zomos
Registered User

 
Join Date: Mar 2017
Location: Poland
Posts: 4
Yep found that they still got the MPC107 and MPC755.
zomos is offline  
Old 10 March 2017, 21:52   #390
kev
Banned

 
Join Date: Mar 2017
Location: usa
Posts: 103
if u want to make a 1 chip 603e pci card this be best bet as it has the bridge built in http://www.e2v-us.com/resources/acco...datasheet/2737
kev is offline  
Old 13 March 2017, 22:30   #391
zomos
Registered User

 
Join Date: Mar 2017
Location: Poland
Posts: 4
I got another question. How stable is Crescendo at A1200 Mediator ? What accelerator card is best ? Have anyone tested it in such configuration ?
zomos is offline  
Old 14 March 2017, 02:56   #392
grelbfarlk
Registered User

 
Join Date: Dec 2015
Location: USA
Posts: 688
The Crescendo doesn't really work on the A1200 mediator. Hedeon worked on this a while and didn't get it stable enough to say "it works". Currently only A3000, A4000, A4000T work and only with a Mediator, so no Prometheus or Grex, right now.

Last edited by grelbfarlk; 14 March 2017 at 02:59. Reason: Me no talk good
grelbfarlk is offline  
Old 17 March 2017, 16:22   #393
Hedeon
Sonnet Hacker

 
Join Date: Mar 2012
Location: Leiden / The Netherlands
Posts: 356
Just a heads up that I finally implemented some code which will patch the executables on the fly and transiently (meaning it does not alter the executables). It will mean that all the current patched stuff will be useless in the future. Also the name will change to powerpc.library instead of sonnet.library.

This will lead to WarpOS files working with the library without any alterations (renaming, patching etc).

It is currently in testing and needs some bug fixing.

Anyone knows if NewLoadSeg() is used anywhere btw (I mean in programs or the OS)?
Hedeon is offline  
Old 20 March 2017, 11:45   #394
starship
Registered User
 
Join Date: Nov 2016
Location: turkiye
Posts: 67
Quote:
Originally Posted by Hedeon View Post
Just a heads up that I finally implemented some code which will patch the executables on the fly and transiently (meaning it does not alter the executables). It will mean that all the current patched stuff will be useless in the future. Also the name will change to powerpc.library instead of sonnet.library.

This will lead to WarpOS files working with the library without any alterations (renaming, patching etc).

It is currently in testing and needs some bug fixing.

Anyone knows if NewLoadSeg() is used anywhere btw (I mean in programs or the OS)?
I found this;
NAME
NewLoadSeg -- Improved version of LoadSeg for stacksizes (V36)


SYNOPSIS
seglist = NewLoadSeg(file, tags)
D0 D1 D2


BPTR NewLoadSeg(STRPTR, struct TagItem *)


seglist = NewLoadSegTagList(file, tags)
D0 D1 D2


BPTR NewLoadSegTagList(STRPTR, struct TagItem *)


seglist = NewLoadSegTags(file, ...)


BPTR NewLoadSegTags(STRPTR, ...)


FUNCTION
Does a LoadSeg on a file, and takes additional actions based on the
tags supplied.


Clears unused portions of Code and Data hunks (as well as BSS hunks).
(This also applies to InternalLoadSeg() and LoadSeg()).


NOTE to overlay users: NewLoadSeg() does NOT return seglist in
both D0 and D1, as LoadSeg does. The current ovs.asm uses LoadSeg(),
and assumes returns are in D1. We will support this for LoadSeg()
ONLY.


INPUTS
file - Filename of file to load
tags - pointer to tagitem array


RESULT
seglist - Seglist loaded, or NULL

BPTR NewLoadSeg(CONST_STRPTR file, const struct TagItem *tags) (D1,D2)

http://www.alb42.de/fpc-docu/amigados/newloadseg.html
http://amigadev.elowar.com/read/ADCD.../node0194.html
https://github.com/robn/cake/blob/ma...wloadsegtags.c
https://trac.aros.org/trac/export/28...s/newloadseg.c
https://www.codewiz.org/projects/ami...eSrc/PlayWin.c

Last edited by starship; 20 March 2017 at 12:03.
starship is offline  
Old 21 March 2017, 00:10   #395
grelbfarlk
Registered User

 
Join Date: Dec 2015
Location: USA
Posts: 688
The powerpc.library replacement is getting very far along, most stuff working now, stay tuned.
grelbfarlk is offline  
Old 21 March 2017, 00:19   #396
jack-3d
kLiker
 
Join Date: Mar 2011
Location: Brno / Czech Republic
Posts: 266
Great news! Cant wait to test it ;o) Good job guys!
jack-3d is offline  
Old 21 March 2017, 19:02   #397
S0ulA55a551n
Registered User
S0ulA55a551n's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: Rhondda, Wales
Age: 40
Posts: 468
Careful you about to release the shark that elbox never could


Sent from my iPhone using Tapatalk
S0ulA55a551n is offline  
Old 22 March 2017, 11:18   #398
jack-3d
kLiker
 
Join Date: Mar 2011
Location: Brno / Czech Republic
Posts: 266
Why? This increases Mediator 3V sales a bit.
jack-3d is offline  
Old 22 March 2017, 12:03   #399
grelbfarlk
Registered User

 
Join Date: Dec 2015
Location: USA
Posts: 688
Nearly everything on the list that was working on the Sonnet.library is working on the Sonnet powered powerpc.library, but it's a long list to work through. A couple bugs remain which seem to be more limited to my system. I haven't tested everything yet.

New unimportant stuff that wasn't working before work now, like Sid4Amiga, some Hollywood apps (which are buggy and slow), Vmac Mac Plus Emulator (slow, old and only supports monochrome).
grelbfarlk is offline  
Old 22 March 2017, 20:07   #400
Hedeon
Sonnet Hacker

 
Join Date: Mar 2012
Location: Leiden / The Netherlands
Posts: 356
Pushed the changes to Git. You can still choose between sonnet.library or powerpc.library if you want. Also uploaded to Aminet.
Hedeon is offline  
AdSense AdSense  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 2 (1 members and 1 guests)
Wrangler
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
WANTED: PCI Sound Card VORTEX2 SuperQuard / SQ2500 or Turtlebeach SantaCruz pci card keropi MarketPlace 12 15 March 2017 02:48
Wanted:Sonnet Technologies QuadDoubler 50 (Doubler 4000) kronuz MarketPlace 0 16 June 2013 00:29
eBay : Sonnet Quaddoubler alexh MarketPlace 3 07 May 2013 00:50
Overlay problem on GeForce 7200 Leandro Jardim support.WinUAE 1 10 August 2010 15:50
Prometheus PCI & Voodoo 3 PCI GFX Card Slayer support.Hardware 21 05 September 2006 10:57

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 22:16.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Page generated in 0.25235 seconds with 15 queries