English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.Hardware

 
 
Thread Tools
Old 04 July 2004, 18:49   #1
darkwave
Registered User
darkwave's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Cambridge, UK
Age: 36
Posts: 124
Large hard drives and WB3.0...

I've just got hold of a 30Gb 2.5" HD and I'm really hoping I can use it in my A1200 which only has 3.0 ROMs. Now I know that this limits the file system to only recognising 4.3Gb of the hard drive but I also have a smaller 60Mb drive which I was hoping I could use to boot from and then maybe mount the 30Gb drive with a file system that would recognise the larger capacity (SFS, PFS?).

Is there any way to do this or is the only way to use a large drive with 3.0 ROMs by buying a Power Flyer or upgrading to OS3.9. (The latter I do not wish to do on this particular machine for compatibility purposes and chip ram issues with WHDload games.)

Any help would be greatly appreciated.
darkwave is offline  
AdSense AdSense  
Old 04 July 2004, 22:06   #2
thomas
Registered User
thomas's Avatar
 
Join Date: Jan 2002
Location: Germany
Posts: 5,661
You don't need the 60MB HDD. You can create a boot partition within the first 4GB of the 30GB HDD which installs the needed patches to access the rest of the drive.

You can download a replacement for the scsi.device here: http://home.arcor.de/micky.d/IDE.html (the page is in german but the links at the bottom will work for english people, too :-) ).

In additon you have to use a new file system which can use 64bit commands. I strongly recommend SFS for this.

Bye,
Thomas
thomas is offline  
Old 04 July 2004, 22:41   #3
darkwave
Registered User
darkwave's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Cambridge, UK
Age: 36
Posts: 124
That sounds like exactly what I want. Thanks Thomas.

regards,
darkwave.
darkwave is offline  
Old 05 July 2004, 03:19   #4
D-Dan
AMD powered UAE
D-Dan's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Oldham, UK
Age: 53
Posts: 68
You don't need to mount a 3rd party filesystem from an FFS boot. SFS, for example, can be installed on the RDB meaning you can boot straight from and SFS partition.

I ran my Amiga with nothing but SFS for years (and I still use SFS on WinUAE) - and I never tired of NOT having to see the "Disk Validating" message :-)
D-Dan is offline  
AdSense AdSense  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
CF / SD and large drives FAQ fgh support.Hardware 370 09 January 2018 15:09
Large Hard-Drives (over 4gb) keitha1200 support.Hardware 4 20 April 2012 08:09
GVP 4.15 Roms & Large Hard drives... Info-Seeker support.Hardware 21 09 August 2010 12:06
What sort of Filemaster to use with large drives? Ebster support.Apps 4 08 February 2009 17:53
replacing amiga floppy drives with hard drives Gordon support.Hardware 2 06 March 2007 00:44

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 11:28.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.05900 seconds with 13 queries