English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Requests > request.Other

 
 
Thread Tools
Old 03 May 2018, 16:36   #1
cpiac64
Registered User
cpiac64's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: Italy
Posts: 887
hd_disk.device for superdrive made in Hardital

hi all, i have a external drive made in Hardital, this drive use a special device for format and use disk 1,64mega, i lost disk with hd_disk.device and i need your help for find it

thanks

edit
it is an external floppy driver

Last edited by cpiac64; 03 May 2018 at 22:12.
cpiac64 is offline  
Old 03 May 2018, 22:01   #2
zipper
Registered User
 
Join Date: Mar 2004
Location: finland
Posts: 1,474
http://amiga.resource.cx/exp/synthesis500 uses syndisk.device or something like.
zipper is offline  
Old 04 May 2018, 21:56   #3
mark_k
Registered User
 
Join Date: Aug 2004
Location:
Posts: 2,962
That's a SCSI controller. I think cpiac64 is talking about drivers for a high-density floppy drive.
mark_k is offline  
Old 04 May 2018, 23:26   #4
desiv
Registered User
 
Join Date: Oct 2009
Location: Salem, OR
Posts: 1,390
Quote:
Originally Posted by cpiac64 View Post
.i lost disk with hd_disk.device and i need your help for find it
Can you post a pic?

I have an AEHD High Density Amiga floppy from Applied Engineering.
Probably not the same, but wondered if maybe one is rebranded?

If it is the same as the AEHD one, I have the driver, but be aware it's 1.3 only (Possibly 2.0 based on a review I read, but I wasn't able to get it to work with 2.0 when I tried.).

I used it for a while with my A1000, until I got kickwork going; it wouldn't work with kickwork.

desiv
desiv is offline  
Old 05 May 2018, 10:24   #5
cpiac64
Registered User
cpiac64's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: Italy
Posts: 887
the board have a gal and 2 standard chip, the drive is teac fd-235hf

i found the device on amibay, the user dr_cinicus send me for e-mail, test in progress
cpiac64 is offline  
Old 05 May 2018, 13:25   #6
mark_k
Registered User
 
Join Date: Aug 2004
Location:
Posts: 2,962
If you're able to take a pic of the board and upload the driver you have, I'd be interested to see how the code works.
mark_k is offline  
Old 07 May 2018, 20:03   #7
TTD
Registered User
 
Join Date: Sep 2011
Location: Copenhagen/Denmark
Posts: 137
Send a message via MSN to TTD
Well the only I can think of is something called: highdensity.device is about 5424 bytes it tells me the file version is 1.0 12.11.93 Quick comment (Nearly) 2MB per Disk written and (c) 1993 by Klaus Deppisch
Is that what you need?
TTD is offline  
Old 07 May 2018, 21:22   #8
jurassicman
Registered User

jurassicman's Avatar
 
Join Date: Dec 2017
Location: Bologna/Italy
Posts: 99
I've just uploaded in the zone the hd_disk.device file.
jurassicman is offline  
Old 08 May 2018, 00:24   #9
cpiac64
Registered User
cpiac64's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: Italy
Posts: 887
I've add the device and mountlist in the zone

thanks to dr_cinicus on amibay for have sent me this zip

drive with switch in position 1 led green, work as df1:
drive with switch in position 2 led red, work as df5:
df5: with floppy disk hd formatted 1640kb, work fine.

thanks all
cpiac64 is offline  
Old 08 May 2018, 21:11   #10
mark_k
Registered User
 
Join Date: Aug 2004
Location:
Posts: 2,962
Thanks for that!

Can you read or write DD disks when the switch is in position 2?

If anyone cares about supporting this drive in emulators, I looked at the hd_disk.device code. It's hard to figure out exactly what's going on, but my guess is it uses GCR-like encoding for the 82-cylinder HD format, and probably the normal Amiga trackdisk format for DD disks.

The drive needs to report a special ID: $66666666 for DD, $78787878 for HD. Maybe $00000000 if no disk is inserted??? Or maybe it always reports $00000000 when the switch is in position 1, to be compatible with DD disks without needing a mount file.
mark_k is offline  
Old 08 May 2018, 22:54   #11
cpiac64
Registered User
cpiac64's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: Italy
Posts: 887
ok, i add photo and more info

systest report ID:99999999

when insert dd floppy, work as df1: , i suppose
cpiac64 is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
(accellerator) Hardital BigBang [green screen] :/ jahstories support.Hardware 13 18 November 2014 19:21
tqm hardital help cpiac64 support.Hardware 2 30 September 2011 01:24
Hardital "Insider 2" (and similar trapdoor/slow RAM expansions) in WinUAE Supamax support.WinUAE 15 25 September 2009 02:19
uaehf.device and HDToolbox: Error 224 reading device description Ebster support.WinUAE 3 16 September 2008 10:24
Hardital Super BigBang manual request amy2k support.Hardware 0 14 February 2008 20:12

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 09:11.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.07403 seconds with 15 queries