English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.WinUAE

 
 
Thread Tools
Old 02 July 2018, 23:19   #61
hexaae
Registered User
hexaae's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Italy
Age: 42
Posts: 1,112
Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
Enable WinUAE CPU%, and check it. I think it goes over 100% which always causes sound glitches and has nothing to do with sound emulation.

EDIT: Better test is to compare it with using disk version in A500 ce mode. EDIT2: Hope there is difference because then there is some good starting point..
Interesting: confirmed A500 Quickstart mode (IPFs) with NO audio or strange lag issue…

EDIT: there is more… using my high-end WB cfg + normal boot from the same HD, but with 020 cpu (I usually play with 060 or 040 emu) the game shows no slowdowns too

EDIT2: no slowdown up to 030... with 040 and 060 I experience laggy sound with some games, (JIT always disabled with the same tooltypes written above) mmh…

EDIT3: with LED display on:
030+882 = -15, 35%, 50
040 or 060 = -32 (yellow), 125%, 40
Same identical cfg except changed CPU settings, same boot env (WB3.9...), and of course same settings for the WHDLoad game.

Last edited by hexaae; 03 July 2018 at 08:38.
hexaae is offline  
Old 03 July 2018, 08:03   #62
hexaae
Registered User
hexaae's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Italy
Age: 42
Posts: 1,112
I'm now testing from which WinUAE version it started… and found that up to 3.5.0 Elvira 2 WHDLoad plays fine (CPU 060, LEDs: -07, 25%, 50).
The problems start with >= 3.6.0

360b1: emu freezes right after WHDLoad splash requester, still on Workbench screen (!?)
...
360b16: freezes right after WHDLoad starts the game with a black screen and LEDs: -35 (yellow), 175%, 40
360b17: game finally works, with audio lags and LEDs: -30 (yellow), 125%, 40

Last edited by hexaae; 03 July 2018 at 08:37.
hexaae is offline  
Old 03 July 2018, 08:14   #63
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 43
Posts: 21,905
3.6.0 implemented 68040+ instruction cache emulation and more in accurate modes. It being slower is normal. Untick "more compatible" to disable it. (and cycle exact does not make much sense with 68040, "memory cycle" exact perhaps in some situations)
Toni Wilen is online now  
Old 03 July 2018, 08:18   #64
hexaae
Registered User
hexaae's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Italy
Age: 42
Posts: 1,112
Still the same, with audio lags:
hexaae is offline  
Old 03 July 2018, 08:21   #65
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 43
Posts: 21,905
Quote:
Originally Posted by hexaae View Post
Still the same, with audio lags:
Good

Then remove everything unnecessary from the config and attach it. Same with 68040? What about 68030-68020?
Toni Wilen is online now  
Old 03 July 2018, 08:34   #66
hexaae
Registered User
hexaae's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Italy
Age: 42
Posts: 1,112
360b17. Up to 030 cpu load is ridiculously lower: LEDs -11, 16%, 50, tested also in A500 Quickstart mode + CPU set to 030, using IPFs. When I set A500 Quickstart mode + 060/040 it reaches -30, 98-105-112%, 40.
hexaae is offline  
Old 03 July 2018, 08:51   #67
hexaae
Registered User
hexaae's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Italy
Age: 42
Posts: 1,112
360b17


Cfg: https://nofile.io/f/GoAhbmcYekQ/A500...t+with+060.uae

Last edited by hexaae; 03 July 2018 at 08:56.
hexaae is offline  
Old 03 July 2018, 08:56   #68
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 43
Posts: 21,905
But you still have more compatible set. It is only a problem if slow down happens without more compatible ticked.
Toni Wilen is online now  
Old 03 July 2018, 10:25   #69
hexaae
Registered User
hexaae's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Italy
Age: 42
Posts: 1,112
360b17, A500 Quickstart + 060. With CPU More compatible OFF indeed CPU% goes back to 05-15%. So it introduces a HUGE slowdown (should be noted somewhere IMHO), the biggest slowdown switch in whole WinUAE emu from my experience (CPU% from 15% to 125%).

401b1
Now… the problem with WinUAE 4.x.x is it's grayed out and I don't know how to disable it:


EDIT:
Ok, cycle exact switches greyed it out.... but using tooltype:
Code:
EXECUTEPOSTDISK "uae-configuration cachesize 0 cpu_compatible false cpu_memory_cycle_exact true"
as you suggest actually does work! Elvira II WHDLoad, 060 WinUAE 4.0.1b1 lowered from 130% to CPU% 05-12%!
I need also "cpu_memory_cycle_exact true" with this game or gfx will flicker when moving.

Last edited by hexaae; 03 July 2018 at 10:42.
hexaae is offline  
Old 05 July 2018, 14:18   #70
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 43
Posts: 21,905
It should have been very quick and easy to narrow down to that config, it should not have taken 20+ posts

But it is not really host CPU speed problem but just a side-effect how fastest possible/approximate works in this situation.

If memory or full cycle exact is enabled, approximate speed becomes fastest possible because memory cycle exact does the "slow down" effect automatically. (it would be really slow without this) If it is disabled, "real" approximate speed mode activates and it is not really meant for 68040+ CPUs. Result is really slow performance.

It is just yet another config combination that isn't really supported.
Toni Wilen is online now  
Old 05 July 2018, 14:54   #71
hexaae
Registered User
hexaae's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Italy
Age: 42
Posts: 1,112
Thanks Toni for your patience, I didn't know these inner details... I'm learning a lot about how WinUAE works internally with your insights.

I've found only 4-10 games suffering 130%+ CPU that actually fall down to 5-17% and fixed audio speed, with "cpu_compatible false". From GUI help bubble I thought the impact was moderate as for other similar options, but in this case speed difference is actually huge! ….And Windows CPU usage (always 15%) indicator was misleading with my wrong assumption that if emulation needed more power it would have drained more host CPU power...
hexaae is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
WinUAE utilization CPU Idle AMIGASYSTEM support.WinUAE 1 13 April 2018 13:03
CPU idle setting and Shapeshifter/Mac emulation mark_k support.WinUAE 5 06 October 2017 19:04
CPU Idle works good with 68020 CE Leandro Jardim support.WinUAE 1 30 April 2014 18:15
Help with 'CPU Idle' slider in WinUAE antonvaltaz support.WinUAE 18 14 September 2009 16:26
Problems with Detect Idle CPU mode bdoe support.WinUAE 6 27 September 2002 13:44

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 20:02.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.07722 seconds with 15 queries