English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.WinUAE

 
 
Thread Tools
Old 14 July 2018, 18:12   #1
hexaae
Registered User
hexaae's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Italy
Age: 42
Posts: 1,091
[SOLVED] Picasso96 with uaegfx Z3 RTG: 32bit limited to 1024x2048?

Today I noticed a strange thing: I can't select screenmodes in real 1920x1080 at 32bit (or 24bit changing some RTG WinUAE settings). Modes higher than 64K have max limited screen size of 1024x2048… I need 1920 horizontally! Of course I've set RTG Z3 mem up to 512MB but didn't help.

Why this? How can I make WB actually see real 1920x1080 at 24/32bit?

Last edited by hexaae; 15 July 2018 at 22:00.
hexaae is offline  
AdSense AdSense  
Old 14 July 2018, 18:24   #2
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 43
Posts: 21,521
Usual information needed... But it sounds like you don't really have RTG RAM size you think you have. Or you have too many monitor drivers enabled and there is some total mode number limit?
Toni Wilen is online now  
Old 14 July 2018, 19:10   #3
hexaae
Registered User
hexaae's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Italy
Age: 42
Posts: 1,091
ALL 32bit modes have 1024 horizontal limit which is quite strange:

No, I have only PAL + NTSC + uaegfx in DEVS:Monitors (ignore that UAEp mode, I was trying editing a Picasso custom mode without success… I have deleted DEVS:PicassoSettings). The strange thing is that WB runs in 1920x1080 anyway, but I can't choose that 32bit res for gfx programs that will force open max 1024x1920 32bit screens (!??)… All 64K screens listed have 2048x2048 max limit instead.

EDIT: attached logs + cfg https://nofile.io/f/DD9khMRbZ2J/winuaelog.zip

EDIT2: Overscan reports correct size

Last edited by hexaae; 14 July 2018 at 19:17.
hexaae is offline  
Old 14 July 2018, 20:15   #4
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 43
Posts: 21,521
Nothing wrong in the log..

But minimum horizontal makes no sense, it should be at least 4096 (and is here). Some Amiga side conflict/bug/incorrect something I guess..
Toni Wilen is online now  
Old 14 July 2018, 20:50   #5
thomas
Registered User
thomas's Avatar
 
Join Date: Jan 2002
Location: Germany
Posts: 5,670
There is picasso96fix in WinUAE's Amiga Programs folder. It fixes the issue.
thomas is offline  
Old 14 July 2018, 21:30   #6
hexaae
Registered User
hexaae's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Italy
Age: 42
Posts: 1,091
Can't find it in WinUAE's Amiga Programs folder

EDIT: found picassofix96 in very old WinUAE1000.zip from SourceForge: https://sourceforge.net/projects/winuae/files/WinUAE/
and… it does work! Thank you thomas!


@Toni
Why has it been removed from recent archives?

Last edited by hexaae; 14 July 2018 at 22:03.
hexaae is offline  
Old 16 July 2018, 12:33   #7
AMIGASYSTEM
Registered User
AMIGASYSTEM's Avatar
 
Join Date: Aug 2014
Location: Brindisi (Italy)
Posts: 3,122
Quote:
Originally Posted by hexaae View Post
Why has it been removed from recent archives?
HERE in the version of winUAE 1.4.3 it was said that "picasso96fix" was obsolete with the improvement of the "rtg.library"
I do not use picasso96fix and I have all the resolutions available!

----------- Italiano ----------

QUI nella versione di winUAE 1.4.3 si diceva che "picasso96fix" era obsoleto con il miglioramento della "rtg.library"
Io non uso picasso96fix ed ho tutte le risoluzioni disponibili !

Last edited by AMIGASYSTEM; 16 July 2018 at 12:42.
AMIGASYSTEM is online now  
Old 16 July 2018, 13:15   #8
PeterK
Registered User
 
Join Date: Apr 2005
Location: Hangover
Posts: 2,157
This is correct for the rtg.library from the older WinUAE versions, as supplied in "Amiga programs" drawer. Then I even get a maxsize of 12288x2048!

But this fix is not implemented in other rtg.library versions and the one from WinUAE has also other bugs like corrupted graphics or crashes with FlashMandelNG on planar screens with P96:

http://eab.abime.net/showpost.php?p=...4&postcount=23

Conclusion: There no rtg.library that works perfectly.

Last edited by PeterK; 16 July 2018 at 13:21.
PeterK is offline  
Old 16 July 2018, 14:51   #9
BastyCDGS
Registered User
 
Join Date: Nov 2015
Location: Freiburg / Germany
Age: 38
Posts: 51
Send a message via ICQ to BastyCDGS
Hi!
Quote:
Originally Posted by thomas View Post
There is picasso96fix in WinUAE's Amiga Programs folder. It fixes the issue.
I had the same problem, also. Increasing RTG graphics memory to 16/32 MB (not sure which value it was) solved the issue for me. There's no need for the picasso96fix tool.
BastyCDGS is offline  
Old 16 July 2018, 15:06   #10
PeterK
Registered User
 
Join Date: Apr 2005
Location: Hangover
Posts: 2,157
Quote:
Originally Posted by BastyCDGS View Post
There's no need for the picasso96fix tool.
Of course you need enough RTG memory, but it also depends on the code of your rtg.library whether you need picasso96fix or not. Unfortunately, there are several different rtg.libraries with exactly the same version number.
PeterK is offline  
Old 16 July 2018, 16:40   #11
hexaae
Registered User
hexaae's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Italy
Age: 42
Posts: 1,091
At this point we need to find out what's the best mix of:

libs/Picasso96/emulation.library
libs/Picasso96/rtg.library
picasso96API.library


to workaround this 1024 limit, without picassofix96. Please, list your installed versions + file size.
Latest P96 I've found is here: http://lilliput.amiga-projects.net/Picasso96.htm
hexaae is offline  
Old 16 July 2018, 17:18   #12
AMIGASYSTEM
Registered User
AMIGASYSTEM's Avatar
 
Join Date: Aug 2014
Location: Brindisi (Italy)
Posts: 3,122
I use the package Unofficial "Picasso96-2_1.e" linked to you.

Last edited by AMIGASYSTEM; 19 July 2018 at 19:36.
AMIGASYSTEM is online now  
AdSense AdSense  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
uaegfx and Picasso96 Heiden support.WinUAE 2 02 January 2015 21:27
Defining custom Picasso96 resolution/mode for uaegfx mark_k support.WinUAE 5 22 March 2014 10:47
S-L-O-W Picasso96 uaegfx on WinUAE? bernstbj support.WinUAE 3 05 May 2011 23:11
rtg.library 40.3994 crashes if uaegfx is not loaded thomas support.WinUAE 3 24 April 2011 21:48
Picasso96, how to activate uaegfx driver ? Maverick357 support.WinUAE 7 21 February 2011 14:36

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 17:45.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.07462 seconds with 13 queries