English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Other Projects > project.WHDLoad

 
 
Thread Tools
Old 17 January 2020, 14:29   #1
TerryH
 
Posts: n/a
Errors with WHDLoad games on real A1200, fine on emulator

Hi all, this may not be due to WHDLoad at all, but posting here initially.

I've got an A1200 that I recently added 4mb of fast ram to (a cheap RCA120 board) in the hopes of finally getting WHDLoad working nicely. I had it installed before installing the RAM and from what I remember it worked ok, except for the games that required extra ram.

When testing in an emulator with the CF card hard drive, games work with no problems - but on the real A1200, almost no WHDLoad games work. Most error with "Address Error" exception messages (Exception "Address Error" ($800C) at $FDFF6EB2 occured) or with invalid kickstart image messages (error during 'resload_LoadKick' invalid kickstart image 'devs.kickstarts/kick40068.a1200') - but the kickstart images are in the right place, and like I say, work ok on the emulator.

Any ideas what I can try? Would reinstalling WHDLoad help? Or could this be a fault with the memory?
 
Old 17 January 2020, 14:42   #2
jotd
This cat is no more
jotd's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: FRANCE
Age: 48
Posts: 3,547
invalid kickstart image messages: probably maxtransfer issue: data corrupt => invalid CRC.

on an emulator, I don't think that the maxtransfer parameter leads to corruption.
jotd is offline  
Old 17 January 2020, 14:48   #3
daxb
Registered User
 
Join Date: Oct 2009
Location: Germany
Posts: 2,472
First, I would run a memory checker tool. Maybe the RAM is faulty?
daxb is offline  
Old 17 January 2020, 15:02   #4
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 44
Posts: 23,589
Set WinUAE HDF ATA mode to "ATA2+Strict" to emulate ATA behavior that triggers max transfer problem.
Toni Wilen is offline  
Old 17 January 2020, 15:50   #5
TerryH
 
Posts: n/a
Thanks, I'll check both of these things out, although I'm using a Mac and FSUAE, but maybe it has that option somewhere. Any recommendations for memory checking software?
 
Old 17 January 2020, 18:14   #6
TerryH
 
Posts: n/a
Looks like this was indeed the incorrect Max Transfer value for CF hard drives. Changed to 0x1FE00 using http://aminet.net/package/disk/misc/hdinst and now all loading fine.
Thanks for the help
 
Old 17 January 2020, 18:22   #7
daxb
Registered User
 
Join Date: Oct 2009
Location: Germany
Posts: 2,472
This for example but there should be more to find:

http://aminet.net/package/util/misc/pmemtest
http://aminet.net/package/util/moni/CheckMem

http://aminet.net/search?query=memory+test
daxb is offline  
Old 18 January 2020, 00:18   #8
Misclegend
Registered User

 
Join Date: Nov 2019
Location: Uranus
Posts: 103
winuae is more compatible than the real hardware
ie on my A1200 there are whdload games which for unknown reason don't work there however the same game/idem files works fine on winuae

now I don't care very much what works and what not works, if doesn not work I simply delete it from the A1200 hardisk
also I noted that on my A1200 some games don't work using whdload V18 but works if I use whdload V17

WHdload V17 works better and is more compatible on my A1200 so in my A1200 I have installed whdload V17 + cracked keyfile I found on the web, but on winuae I use whdload V18 and there are no problems
Misclegend is offline  
Old 14 February 2020, 23:00   #9
haynor666
retro maniac

haynor666's Avatar
 
Join Date: May 2002
Location: Tarnobrzeg/Poland
Age: 41
Posts: 1,705
What exact 18.x version You use ?
haynor666 is offline  
Old 14 February 2020, 23:45   #10
DamienD
Global Moderator

DamienD's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: London / Sydney
Age: 43
Posts: 16,578
Quote:
Originally Posted by Misclegend View Post
A1200 I have installed whdload V17 + cracked keyfile I found on the web, but on winuae I use whdload V18 and there are no problems
Why do you need the cracked keyfile?

WHDLoad has been free for some years now, and all restrictions without legally registering removed

In fact if you use this cracked keyfile, it will cause issues; as recently pointed out in this thread.
DamienD is online now  
Old 15 February 2020, 00:20   #11
Retroplay
Lemon Curry ?

Retroplay's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Denmark
Age: 45
Posts: 3,445
Free since 18.2.
Retroplay is online now  
Old 21 February 2020, 04:19   #12
quantum8
Registered User

 
Join Date: Jun 2019
Location: BNE AU
Posts: 127
Came across this exact issue and setting the max transfer using HDinst on wb3.5 worked a treat.
quantum8 is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
WHDLoad 3.1 ROM Errors On Real Amiga A1200 crazyegg support.Apps 9 19 December 2017 17:55
WHDLoad Games Music slows down on A600 works fine on A1200..? spannernick support.Games 8 17 July 2017 21:13
Any reason for running hdf games compared to whdload on real A1200? emuola support.Games 11 16 January 2017 02:56
HD not working in real A1200 but fine in WinUAE Turran support.Hardware 6 15 January 2013 19:19
WHDLoad on PC works fine but not on real Amiga DC33 support.Apps 17 04 September 2011 22:57

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 01:45.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.07423 seconds with 15 queries