English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Requests > Games images which need to be WHDified

 
 
Thread Tools
Old 25 May 2020, 12:15   #1
Solo Kazuki
Registered User
Solo Kazuki's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Poland
Posts: 910
Black Dawn series to WHDLoad?

Hello


Maybe someone would be interested in making WHDLoad version of Black Dawn series games?


At least Hellbound, because it's best part (not counting new one). It have HD installer, but it's very configuration dependant if it's working correctly (or at all).
Solo Kazuki is offline  
Old 25 May 2020, 12:46   #2
jotd
This cat is no more
jotd's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: FRANCE
Age: 48
Posts: 4,375
are there some reliable images that we can download?

It seems that there's whdload work until 2030 at least...
jotd is offline  
Old 25 May 2020, 13:31   #3
DamienD
disengaged
DamienD's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: London / Sydney
Age: 43
Posts: 18,119
Quote:
Originally Posted by jotd View Post
are there some reliable images that we can download?
I can upload all the disks that I use for the series if you like?
DamienD is offline  
Old 25 May 2020, 13:36   #4
Aladin
Registered User
 
Join Date: Nov 2016
Location: France
Posts: 462
The whole series requires a real slave

Works well with WB slave generic:
Black Dawn 6 Champions of Dawn (1996 Zsoft)
Fever (1996 A Campbbell/Black Dragon)

works with WB Generic with the novbrmove tooltype under wb3.1 / 3.9 but not under amikit (afaos ?):
Black Dawn 1 (1993 A Campbell)
Black Dawn 2 (1994 A Campbell)
Black Dawn 3 Legions of Dawn (1995 A Campbell/Black Dragon)
Black Dawn 4 a New Biginning Remix (1996 Zsoft)
Black Dawn 5 Hellbound (1996 Zsoft)
ThunderDawn (1996 A Campbell)
Parasite 1 (1995 Zsoft)
Parasite 2 (1996 Zsoft)

note that BD1 and BD2 works well with slave D7 ks1.3 but you cannot save with BD2

I used the numbers with Shaun's name:
http://eab.abime.net/showpost.php?p=...6&postcount=11

Last edited by Aladin; 25 May 2020 at 13:47.
Aladin is offline  
Old 25 May 2020, 14:35   #5
jotd
This cat is no more
jotd's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: FRANCE
Age: 48
Posts: 4,375
okay. Is there any protection ? are the disks cracked ? I hate working on cracks. Lost a lot of time with Asterix "Le coup du menhir" cracked (and botched) version.

The NOVBRMOVE requirement is because game gets hold of the VBR to modify vectors, and whdload doesn't like it unless whdload VBR vectors aren't installed (novbrmove)

I suppose a generic slave could search for MOVEC VBR constructs and remove them. That would be more interesting than doing specific installations maybe specially if nothing else needs to be fixed. I'll try Black Dawn 2 for starters. The generic install contains the diskimage. Installing to files is probably possible and would probably fix the "unable to save" issue.
jotd is offline  
Old 25 May 2020, 14:54   #6
DamienD
disengaged
DamienD's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: London / Sydney
Age: 43
Posts: 18,119
Quote:
Originally Posted by jotd View Post
okay. Is there any protection ? are the disks cracked ?
Protection... not that I know of.

All disks that I use are not cracked, an archive "Black Dawn .ADFs.rar" is now in The Zone!
DamienD is offline  
Old 25 May 2020, 15:15   #7
Aladin
Registered User
 
Join Date: Nov 2016
Location: France
Posts: 462
For BD2, I recreated an adf (OFS) to work under ks1.3, initially the available adf (FFS) did not work under ks1.3
And for BD1 ADF, I removed the parasitic files which were from another game (the files (iff) which were in lowercase)

Last edited by Aladin; 25 May 2020 at 15:28.
Aladin is offline  
Old 25 May 2020, 15:30   #8
NeoHippie2016
Freak
NeoHippie2016's Avatar
 
Join Date: Dec 2015
Location: Gladbeck
Age: 43
Posts: 485
@JOTD Look also here:

http://eab.abime.net/showthread.php?t=99437
NeoHippie2016 is offline  
Old 05 June 2020, 09:01   #9
Solo Kazuki
Registered User
Solo Kazuki's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Poland
Posts: 910
@JOTD

These are PD/Shareware games, they aren't protected (AFAIK).


@NeoHippie2016

Same link is in my first post


@Alladin

Working of generic WHDLoad slave versions hardly depend on configuration. On my config many generics (including Black Dawn ones) aren't working (back to WB with exception even with NoVBRMove and/or NoCache switch).

Last edited by Solo Kazuki; 05 June 2020 at 09:09.
Solo Kazuki is offline  
Old 05 June 2020, 09:36   #10
Aladin
Registered User
 
Join Date: Nov 2016
Location: France
Posts: 462
@Solo Kazuki
In my test. With the same hardware configuration (winuae 060), that work (bd1 bd2 bd3 bd4 bd5) with 3.1/3.9 but not working with amikitWB (it may be afaos the culprit). Out of curiosity does the 1 and 2 in whdlg d7 version work? (those don't ask for novbrmove). Bd6 works with 3.1/3.9/amikit.

For the most part I have included a native launch icon in the data directory (I have not yet found for bd4 (new biginning) and bd6 (champions) for launching natively but the generic of bd6 should work better than the others, it does not use novbrmove and works under amikit). (BD3 legions and BD5 hellbound works natively with 3.1/3.9 but not with amikit (afaos?). (BD1 and BD2 works well natively under 3.1/3.9/amikit)

(generic test versions were uploaded on May 22)
Anyway, we have to wait for jotd to make them official

Last edited by Aladin; 05 June 2020 at 10:01.
Aladin is offline  
Old 05 June 2020, 11:16   #11
Solo Kazuki
Registered User
Solo Kazuki's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Poland
Posts: 910
I'm using my old good WB3.0 very customized (by adding many libs, commands, utils, etc) and working fine with (almost) all WHDLoad and standard installs. I had always problems with generic slaves since first ones which i get in late 90's (or early in XXI century) and rather no problems with other installs. It was used with 040@40MHz and now with WinUAE.

I'll check first two (which i'm not interested, sadly) later. Hellbound doesn't work neither with normal nor WHDLoad install, i must use floppy images.
Solo Kazuki is offline  
Old 05 June 2020, 11:19   #12
Aladin
Registered User
 
Join Date: Nov 2016
Location: France
Posts: 462
out of curiosity, do you have afaos or dopus5 installed? (to research which tools could cause these inconveniences). Apparently your wb looks like my amikit. It makes the same problems
Aladin is offline  
Old 05 June 2020, 11:21   #13
Solo Kazuki
Registered User
Solo Kazuki's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Poland
Posts: 910
Nope. Just plain WB3.0 without any major modifications.

Edit: Did You test generics with 68040 processor?
Solo Kazuki is offline  
Old 05 June 2020, 11:26   #14
Aladin
Registered User
 
Join Date: Nov 2016
Location: France
Posts: 462
my real amiga is a bppc1260. This is why I am set to 060 in winuae

I just quickly tested bd5 hellbound with 3.9 in 040. crash lol

/historically, the 040 has always posed problems with whdload, Unfortunately the official slaves often had to be fixed for the supported
Aladin is offline  
Old 08 June 2020, 08:41   #15
Solo Kazuki
Registered User
Solo Kazuki's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Poland
Posts: 910
@JOTD
I just see that You made Black Dawn II slave. Maybe You can try Hellbound next? It's HD installable, i don't know why standard install is not working.

@Alladin
So it's 040 problem as i suspected. 040's series were (from what i read) least compatible with 000/020.
Solo Kazuki is offline  
Old 08 June 2020, 09:17   #16
jotd
This cat is no more
jotd's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: FRANCE
Age: 48
Posts: 4,375
Quote:
the 040 has always posed problems with whdload
the processor is not in cause. Bad game programming is.

When you're using whdload generic slave, you're using kickemu, which loads a copy of the kickstart in RAM. So the addresses are different and depend on your accelerator board Z2 or Z3 memory location.

When the game has issues like uninitialized variables, reading out of bounds, it can read contents it should not read, and interpret the addresses as data. It works by sheer luck on the developper machine but may fail with a different config. Check https://en.wikipedia.org/wiki/Undefined_behavior

That's exactly the issue I had for years with Goblins 3. The game reads somewhere it should not and fetches a 32 bit address that is passed as width for a rectangle fill using the blitter... guess what happens? chipmem corruption, which depends on where the kickstart/fastmem is installed...

People think that CPU speed/instructions/cache configuration is the main issue, but it's only one of the issues you can meet when trying to run a game on all configurations.

If someone has issues to run a game, that is becoming interesting for a whdload fix. Do you have crashes with whdload generic or just running it in normal AmigaDOS mode?
jotd is offline  
Old 08 June 2020, 13:34   #17
Solo Kazuki
Registered User
Solo Kazuki's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Poland
Posts: 910
Quote:
Originally Posted by jotd View Post
Do you have crashes with whdload generic or just running it in normal AmigaDOS mode?
With generic WHDLoad slave i have exception error, with normal install game just doesn't work - after double click i have black (loading?) screen for a second and after that i have back to WB without any error mentioned. Of course i copied two missing files mentioned during installation (which should be done during installation, IMHO).

Edit: or should i run it from CLI (not WB)?

Last edited by Solo Kazuki; 08 June 2020 at 13:40.
Solo Kazuki is offline  
Old 08 June 2020, 13:41   #18
jotd
This cat is no more
jotd's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: FRANCE
Age: 48
Posts: 4,375
sold!
jotd is offline  
Old 08 June 2020, 15:14   #19
CrashMidnick
Registered User
CrashMidnick's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: FRANCE
Posts: 195
Quote:
Originally Posted by jotd View Post
sold!
Thanks !
CrashMidnick is offline  
Old 08 June 2020, 22:50   #20
jotd
This cat is no more
jotd's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: FRANCE
Age: 48
Posts: 4,375
beta in the zone. I have briefly tested on winuae, there seem to be graphical glitches / flickers on the main action area. Also maybe sound issues. but it runs.
jotd is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
"Black Dawn" series DamienD request.Old Rare Games 56 29 July 2020 16:52
Black Dawn II Crash Condor-2-4-2 support.Games 11 08 June 2020 07:33
Black Dawn Rebirth coldacid support.Games 9 14 April 2020 05:11
Black Dawn series Solo Kazuki HOL data problems 3 06 November 2019 14:29
Black Dawn SE'94 Solid Snake request.Old Rare Games 3 16 May 2006 22:37

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 00:17.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.09736 seconds with 14 queries