English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.Hardware > Hardware mods

 
 
Thread Tools
Old 30 January 2018, 12:26   #1
Reb
 
Posts: n/a
A600 RAM upgrade - Any difference in floppy games?

Hi all,

Fairly fresh member here, I have written a short intro in the new member section. I have a question which I have not been able to conclude on, even after a lot of forum reading:

Will my Amiga 600 have any benefit from upgrading the RAM, if all I use it for is games from floppy/Gotek?

I am fully aware that WHDload and workbench programs will need some additional ram, but for now it is just a game machine.

I read somewhere that some games gets additional sfx, fewer disk changes etc with more ram, but I believe the examples were for A500 games.
 
Old 30 January 2018, 12:29   #2
Galahad/FLT
Going nowhere

Galahad/FLT's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: United Kingdom
Age: 46
Posts: 7,612
Only a few games might benefit from it, like Primal Rage which only works on minimum 2meg chip ram machines and isn't actually an AGA title.

For most games, having 1 meg chip ram is enough to get the benefit from those games that will load extras.
Galahad/FLT is offline  
Old 31 January 2018, 16:23   #3
Akira
Registered User

Akira's Avatar
 
Join Date: May 2001
Location: New York
Posts: 19,263
Always good to have extra Chip RAM. Especially great for big module files, if you are into playing or making those. Then again a huge module file won't fit on a floppy, but even an 800KB module will probably not play in a 1MB system.
Akira is offline  
Old 31 January 2018, 17:07   #4
alexh
Thalion Webshrine
alexh's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Oxford
Posts: 12,386
I *think* Lionheart doesn't like only 1MB CHIPRAM. I'm not even sure it likes 2MB CHIPRAM

I don't know the technical reasons why, but on a computer with no FASTRAM it runs a program as it boots called "fakefast" and I think it doesn't work too well.

The WHDload slave definitely says 0.5MB of other mem
alexh is offline  
Old 31 January 2018, 17:34   #5
Akira
Registered User

Akira's Avatar
 
Join Date: May 2001
Location: New York
Posts: 19,263
Really? I never had issues with Lionheart.
Akira is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
[Wanted] A600 Fast ram Upgrade oofunk MarketPlace 0 14 June 2016 02:12
A600 4MB RAM upgrade board (was 8MB) kipper2k Hardware mods 324 29 May 2015 20:03
A600 multi-upgrade (Chip RAM + Fast RAM + ROM + IDE2CF) Astrofra Hardware pics 15 18 February 2014 21:27
Games that require more that 1MB RAM to run on a A600? Amiga Fodder support.Games 0 05 May 2012 16:57
WTB A600 keyboard and ram upgrade Cerberus73 MarketPlace 5 23 May 2008 15:10

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 15:54.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.06496 seconds with 13 queries