English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.WinUAE

 
 
Thread Tools
Old 18 September 2017, 19:24   #41
honx
Registered User

honx's Avatar
 
Join Date: Oct 2014
Location: Klagenfurt / Austria
Posts: 1,400
i managed to record a gameplay using full frames (uncompressed).
this seems to be the one and only way i can record video in winuae.
now my problem is: tons of output parts, 2gb each, 76gb in total.
so how do i put them together so that i can upload them to youtube?
and how do i compress it? because upload of 76gb would take years.
honx is online now  
Old 18 September 2017, 19:38   #42
hipoonios
Amiga Hardcore Gamer

hipoonios's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: Sweden
Age: 42
Posts: 1,207
76 GB? You should consider using a better CODEC

I use and recommend VirtualDub (VD), which is not updated anymore but still a very good freeware program. If you have named your files with numbers at the end (part001.avi, part002.avi...) you can automatically put them together into one file.

Open first file and append the next and ALL files should be appended automatically. You can also edit your videos, center and crop your videos in VD if needed.
hipoonios is offline  
Old 18 September 2017, 20:15   #43
honx
Registered User

honx's Avatar
 
Join Date: Oct 2014
Location: Klagenfurt / Austria
Posts: 1,400
my problem with codecs, there are following codecs available:
-microsoft video 1: recording not possible. total freeze when avi output enabled
-intel iyuv codec (is available two times in this dropdown list): recording works, but huge size, similar to full frames
-cinepak codec from radius: recording not possible. while avi output enabled emulation is slow as hell, unplayable
-xvid mpeg-4 codec: recording not possible. total freeze when avi output enabled
-divx 6.9.2 codec (4 logical cpus): only available occasionally, when available:
error message says: "AVIStreamSetFormat() FAILED (80044066)"
although avi output still enabled and sound output disabled, no recording.
-and at last: full frames (uncompressed)
these are my options...
honx is online now  
Old 18 September 2017, 20:24   #44
honx
Registered User

honx's Avatar
 
Join Date: Oct 2014
Location: Klagenfurt / Austria
Posts: 1,400
//edit: until some point in 2015 recording using xvid codec worked just fine.
but from some day on not anymore.
honx is online now  
Old 18 September 2017, 20:58   #45
Foebane
Registered User
 
Join Date: Sep 2011
Location: Cardiff, UK
Age: 47
Posts: 1,955
Quote:
Originally Posted by honx View Post
my problem with codecs, there are following codecs available:
-microsoft video 1: recording not possible. total freeze when avi output enabled
-intel iyuv codec (is available two times in this dropdown list): recording works, but huge size, similar to full frames
-cinepak codec from radius: recording not possible. while avi output enabled emulation is slow as hell, unplayable
-xvid mpeg-4 codec: recording not possible. total freeze when avi output enabled
-divx 6.9.2 codec (4 logical cpus): only available occasionally, when available:
error message says: "AVIStreamSetFormat() FAILED (80044066)"
although avi output still enabled and sound output disabled, no recording.
-and at last: full frames (uncompressed)
these are my options...
If you've read this whole thread, you'll see that there are at least TWO much better options available for WinUAE AVI recording.
Foebane is offline  
Old 18 September 2017, 21:17   #46
honx
Registered User

honx's Avatar
 
Join Date: Oct 2014
Location: Klagenfurt / Austria
Posts: 1,400
i forgot to mention: ffmpeg is installed, but the codec doesn't show up in the list.
only ffdshow video codec shows up. it records, but output video is just garbage.
totally leaning and distorted. and obs studio seems to be mac only as i have read.
i don't have a mac. and i doubt ever being able to afford a mac. for rich men only.
honx is online now  
Old 18 September 2017, 23:49   #47
Foebane
Registered User
 
Join Date: Sep 2011
Location: Cardiff, UK
Age: 47
Posts: 1,955
Quote:
Originally Posted by honx View Post
i forgot to mention: ffmpeg is installed, but the codec doesn't show up in the list.
only ffdshow video codec shows up. it records, but output video is just garbage.
totally leaning and distorted. and obs studio seems to be mac only as i have read.
i don't have a mac. and i doubt ever being able to afford a mac. for rich men only.
I meant "TechSmith Screen Capture Codec (TSCC)" or "Lagarith", and I tried both and had good results. And OBS Studio is not Mac only.
Foebane is offline  
Old 19 September 2017, 00:17   #48
ransom1122
Registered User
ransom1122's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Omnicorp
Posts: 3,850
Do what hipoonios said. And use TSCC codec to compress your multiple avis. It works and filesizes are small.
ransom1122 is offline  
Old 19 September 2017, 02:05   #49
honx
Registered User

honx's Avatar
 
Join Date: Oct 2014
Location: Klagenfurt / Austria
Posts: 1,400
thx, lagarith codec didn't even let me install but tscc works, indeed.
just uploading first gameplay video made in winuae since dec. 2014!

//edit: this is one of my first recordings after almost three years!

Last edited by honx; 19 September 2017 at 20:30.
honx is online now  
Old 23 September 2017, 17:24   #50
MikeyG
Registered User

MikeyG's Avatar
 
Join Date: Feb 2017
Location: Northampton / UK
Posts: 89
I've never managed to get the built in recording tool in WinUAE to work.
Save yourself time and just download OBS Studio. It's free and just works.
I recorded Benefactor using OBS Studio and you can see the results here:
[ Show youtube player ]
MikeyG is offline  
Old 23 September 2017, 19:47   #51
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 45
Posts: 23,873
Far too many "it does not work" comments here without any useful information.
Toni Wilen is offline  
Old 24 September 2017, 19:13   #52
MikeyG
Registered User

MikeyG's Avatar
 
Join Date: Feb 2017
Location: Northampton / UK
Posts: 89
Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
Far too many "it does not work" comments here without any useful information.
Have tried different codecs and both DirectDraw and Direct3D. All result in a output.avi file with 0 bytes.
MikeyG is offline  
Old 25 September 2017, 01:25   #53
Rotareneg
Registered User
 
Join Date: Sep 2017
Location: Kansas, USA
Posts: 130
I think there might be some kind of file I/O issue. Using that latest 3.6.0 (Public Beta 4, 2017.09.23) version I see big spikes in drive activity when WinUAE is recording that are not present when recording with Dxtory, even though both are using the same codec (MagicYUV in RGB mode) and are writing at the same bitrate. Here is a screenshot showing the drive activity while WinUAE is recording:



And when Dxtory is recording:



I used the resource monitor to verify that the write activity to that drive in each case was only from WinUAE or Dxtory, respectively. The operating system is Windows 10 Pro 64 bit.

Last edited by DamienD; 25 September 2017 at 15:15. Reason: Images shrunk down as too large...
Rotareneg is offline  
Old 25 September 2017, 08:35   #54
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 45
Posts: 23,873
There are many reasons for failing recording: codecs can have different size restrictions (usually must be 8 pixels divisible, sometimes 16), color depth restrictions (may require 32-bit), sound usually needs to be 2 channels only and more.

Check the log.

Different compression parameters? WinUAE can also queue multiple frames (up to 10 I think before it can cause emulation to pause) for background thread to compress. It can cause "different" CPU/disk usage.
Toni Wilen is offline  
Old 26 September 2017, 20:13   #55
MikeyG
Registered User

MikeyG's Avatar
 
Join Date: Feb 2017
Location: Northampton / UK
Posts: 89
Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
There are many reasons for failing recording: codecs can have different size restrictions (usually must be 8 pixels divisible, sometimes 16), color depth restrictions (may require 32-bit), sound usually needs to be 2 channels only and more.

Check the log.

Different compression parameters? WinUAE can also queue multiple frames (up to 10 I think before it can cause emulation to pause) for background thread to compress. It can cause "different" CPU/disk usage.
In which case is there a recommend setup and codec that you know will work?
Would be nice to have better error checking rather than it appearing to be fine and then producing a 0k file.
MikeyG is offline  
Old 26 September 2017, 20:46   #56
honx
Registered User

honx's Avatar
 
Join Date: Oct 2014
Location: Klagenfurt / Austria
Posts: 1,400
i have witnessed file size reverting to 0k when changing to output tab while recording is active...
workaround for this problem is very simple: keep output tab selected when closing config window.
when you stop recording by clicking again on "avi output enabled", quickly rename output file.
rename it before you do anything else in winuae!

at this point i have a suggestion for future winuae versions:
"avi output enabled" should only show "enabled" if output really is enabled.
in disabled state i would prefer "disabled" or simply nothing as replacement.
but not "enabled", this one is a bit misleading...
honx is online now  
Old 23 August 2018, 00:52   #57
Retrofan
Ruler of the Universe

Retrofan's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: Lanzarote/Spain
Posts: 6,068
Hi: As recording videos from my mobile is pure crap then I've tried today how to record a video directly from the PC or WinUAE. Using TSCC it was recording, but the music was 100% accelerated. I think it all was accelerated.

Using OBS Studio it records the screen but when WinUAE starts it keeps recording the PC desktop screen showing only a small black window on the desktop that I suposse is somehow WinUAE running. I was playing WinUAE full screen.

Quote:
Originally Posted by MikeyG View Post
I've never managed to get the built in recording tool in WinUAE to work.
Save yourself time and just download OBS Studio. It's free and just works.
I recorded Benefactor using OBS Studio and you can see the results here:
[ Show youtube player ]
Could you please tell in detail how to configure it to record videos from WinUAE, or some other how to record videos with any other program, please?
Retrofan is offline  
Old 23 August 2018, 09:06   #58
White
Registered User
 
Join Date: Sep 2016
Location: italy
Posts: 625
@Retrofan
I hope the topic is not OT
I tried various programs to record videos including the internal winuae option
but the files were very large and not all worked well, especially with the audio activated and with the full screen.
I found hypercam version 4 Beta
This sample file is 150megabyte for a duration of 30 minutes in high (720p) resolution to be loaded directly on youtube without any conversion with other programs.
The program has other options.

here an example:
[ Show youtube player ]
I hope it is useful
White is offline  
Old 23 August 2018, 09:58   #59
AMIGASYSTEM
Registered User
AMIGASYSTEM's Avatar
 
Join Date: Aug 2014
Location: Brindisi (Italy)
Posts: 5,796
@Retrofan
As recommended by White uses HyperCam, much better than the old Version 2.x, it's free, very light and easy to use. As a codec I recommend you use the Codec XiVID MPG4 codec (XiVid HD 1080), quality very small files supported by VirtualDub for changes.
AMIGASYSTEM is offline  
Old 23 August 2018, 11:07   #60
White
Registered User
 
Join Date: Sep 2016
Location: italy
Posts: 625
Here a small tutorial for the use of hypercam v4
F2 start recording F3 stop recording
[ Show youtube player ]
White is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Recording sound in WinUAE ldaneels support.WinUAE 13 25 May 2013 13:44
recording audio via winuae stevorino support.WinUAE 2 27 May 2011 13:17
Input Recording Problems (Winuae 1.3+) hipoonios support.WinUAE 19 11 October 2010 08:21
Recording Amiga games videos project bLAZER Retrogaming General Discussion 1 20 December 2009 15:29
Recording makes the Winuae superslow MRZ support.WinUAE 24 13 March 2002 01:55

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 13:25.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.10606 seconds with 14 queries