English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.Hardware

 
 
Thread Tools
Old 19 January 2021, 09:39   #1
c0dehunter
Registered User
 
Join Date: Apr 2011
Location: USA
Posts: 367
PAL Amiga 500: Can I use a NTSC (US) Power Supply?

Dear all,


Can you connect a PAL Amiga 500 to a US (NTSC), power supply?


Thanks.
c0dehunter is offline  
Old 19 January 2021, 10:56   #2
lesta_smsc
Registered User

lesta_smsc's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Location: United Kingdom
Posts: 2,603
I suspect the subsequent output voltages will be unchanged ie +12v, -12v and +5. Provided you have a way of powering the PSU correctly then yes it should work. Remember UK PSU is 230V whereas USA is 110V.
lesta_smsc is offline  
Old 19 January 2021, 14:51   #3
Daedalus
Registered User

Daedalus's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Dublin, then Glasgow
Posts: 5,104
Yes, the 500, 600 and 1200 do not have a tick signal from the PSU, so there's no difference from the Amiga side between a PAL or NTSC PSU. The input voltage point made above applies of course, but since you're talking about an NTSC PSU and you're in the US, you're probably the right way around for that.
Daedalus is offline  
Old 19 January 2021, 22:47   #4
Matt_H
Registered User
Matt_H's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: Boston, MA
Posts: 375
Yes. I am in the US and using a US power supply with a PAL A600.
Matt_H is offline  
Old 20 January 2021, 19:55   #5
c0dehunter
Registered User
 
Join Date: Apr 2011
Location: USA
Posts: 367
Awesome! I am replacing an aging A500, with a PAL C= (chicken-lips)!


Can't wait to see those PAL demos (that were cut off at the bottom on my NTSC A500) in FULL SCREEN!
c0dehunter is offline  
Old 21 January 2021, 04:35   #6
Matt_H
Registered User
Matt_H's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: Boston, MA
Posts: 375
If you have at least a 1MB Agnus chip you can switch between NTSC and PAL in software with Degrader.
Matt_H is offline  
Old 21 January 2021, 06:37   #7
c0dehunter
Registered User
 
Join Date: Apr 2011
Location: USA
Posts: 367
I see. Well the C= is on its way, so...
c0dehunter is offline  
Old 22 January 2021, 07:14   #8
AmigaHope
Registered User
 
Join Date: Sep 2006
Location: New Sandusky
Posts: 802
There is a slight difference in CPU speed between NTSC and PAL A500 too, with PAL being slightly slower. It usually does not come into play as nothing written for NTSC pushes the limits enough to not run on a PAL system, and the speed difference is usually not enough to screw up timing on most PAL stuff.

The only problems I've run into came from forcing PAL/NTSC mode via hardware jumper on a dual-mode system. When you do it via software, the OS adjusts the timings to match the oscillator in the system, but when you make the change via hardware jumper it then assumes you have the other oscillator.

Either way, an ECS agnus will let you have the best of both worlds instead of having to swap between NTSC and PAL systems.
AmigaHope is offline  
Old 23 January 2021, 05:23   #9
c0dehunter
Registered User
 
Join Date: Apr 2011
Location: USA
Posts: 367
What is the reason behind certaain demos / games / screen being cut-off on NTSC, while showing fully on PAL Amiga systems?


Also, what do I need for this Amiga as far as hardware upgrade, etc.?


Thanks!

Last edited by c0dehunter; 23 January 2021 at 06:10.
c0dehunter is offline  
Old 23 January 2021, 10:11   #10
lesta_smsc
Registered User

lesta_smsc's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Location: United Kingdom
Posts: 2,603
Quote:
Originally Posted by c0dehunter View Post
What is the reason behind certaain demos / games / screen being cut-off on NTSC, while showing fully on PAL Amiga systems?


Also, what do I need for this Amiga as far as hardware upgrade, etc.?


Thanks!
This is to do with the number of lines on display.

PAL = 576 lines
NTSC = 480 lines

Technically it is more for each but the above refers to visible lines.
lesta_smsc is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
NTSC power supply on PAL machine boratintheuk support.Hardware 6 03 July 2018 12:18
PAL/NTSC Switch for Amiga 500+ Dew-It Hardware mods 1 16 June 2018 21:59
Amiga 500+ Pal or NTSC? Dropcheck support.Hardware 28 16 October 2015 09:52
Amiga 500 (PAL/NTSC) gibs Amiga scene 0 04 December 2011 18:51
CD32: NTSC power supply on a PAL console mrleeman support.Hardware 11 27 July 2008 14:36

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 20:53.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.07500 seconds with 13 queries